UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2016-06-27 15:34

Hazai GP-győzelem

Tóth Krisztián (22) aranyérmet nyert a budapesti cselgáncs Grand Prix-n, a juniorkorú Pupp Réka (19) ötödik helyezést ért el. Két hetedik hely jutott még az U23-as magyar versenyzőknek, akik közül tizenkilencen helyezetlenül zártak.

UP-info Ötvenöt ország 254 cselgáncsozója lépett tatamira hétvégén a budapesti Grand Prix-n, köztük 23, 23 éven aluli magyar versenyző. A többségük helyezetlenül zárt, három pontszerző hely mellett egy érem jutott az utánpótláskorú cselgáncsozóknak, igaz, az mindjárt a legfényesebb volt. A versenyről a judoinfo.hu számolt be részletesen, mi a fiatalok szereplését szemléztük. A megméretés első versenynapján Pupp Réka szerepelt a legjobban, aki az ötödik helyen végzett. A 19 éves paksi versenyző ezúttal is bizonyította, hogy nem állunk rosszul a 48 kg-os súlycsoportban, és az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva mögött van utánpótlás. Az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka az első körben a román Violeta Dumitruval csapott össze, s egyetlen intéssel veszített – bár a magyar publikum egyöntetű véleménye szerint a meccs hajrájában Dumitrut is inteni kellett volna.
pupp2016bpgp
pupp2016bpgp
A folytatásban sikerült javítani, a vigaszágon az ausztrál Rayner (aki amúgy riói induló) alig két és fél percig tudott ellenállni a paksi versenyző rohamainak, Réka jutott tovább. A bronzmérkőzésen a szerb Nikolics következett, akit Dumitruhoz és Raynerhez hasonlóan Rékánál magasabban jegyeznek a világranglistán. A harcosan kezdő junior-világbajnoki ötödik helyezett Nikolics nyert, s azzal övé lett a bronz is. Braun Ákos tanítványa az ötödik helyen zárt. A többi szombati indulónk közül a miskolciak fiatal reménysége, a junior Eb-bronzérmes Bartha Ákos (22), jutott a legjobb nyolc közé; a hetedik helyen végzett. A második napon a +100 kg-ban szereplő Waczulik Richárd (18) meccset tudott nyerni, azzal az UTE versenyzője a hetedik helyen zárt a nehézsúlyúak között. Vasárnap lépett tatamira a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián (22) is, aki kiemelt volt a 90 kg-ban. Hiába kezdett erőnyerőként, az első mérkőzésén a tavalyi Kodokan-kupa győztes japán Ocudzsi várt rá. Szikrázóan kemény küzdelemben, a hosszabbításban végül a magyar versenyző vívta ki a továbbjutást. Gondoltuk volna, hogy ezek után már könnyű dolga lesz a KSI SE klasszisának, csakhogy az izraeli Kochman sem adta ingyen a bőrét: a negyeddöntő is hosszabbítást hozott, s végül – intéssel – Krisztiáné lett a győzelem. Az elődöntő ehhez képest sétagalopp volt, bár a brit ellenfél aligha idézi fel szívesen a történteket: Pánczél Gábor tanítványa fojtással nyert, a junior Eb-ezüstérmes Max Stewart talán azt sem tudta, melyik városban jár éppen…
20160626_Day2_Budapest_Krisztian Toth
20160626_Day2_Budapest_Krisztian Toth
Következhetett a döntő, a szlovén Zgank ellenében. Krisztián két évvel ezelőtt már harcba szállhatott a budapesti aranyéremért, ám akkor a japánok világbajnoka, Nisijama Daiki megakadályozta a végső győzelem kivívásában. Ezúttal semmi sem állhatott az útjába, ide-oda hajigálta a szlovént, végül három perc küzdelem után ipponnal nyert. Ez azt jelenti, hogy nem telhet el év magyar GP-győzelem nélkül Budapesten: 2014-ben Csernoviczki Éva, tavaly Ungvári Miklós, ezúttal pedig Tóth Krtisztián tiszteletére játszották el a Himnuszt. „Nagyon jól esik, hogy ilyen sokan szurkoltak a magyarok sikeréért, hihetetlen erőt ad, amikor érzi az ember, hogy ennyien állnak mögötte – mondta a döntőt követően a 90 kilogrammosok aranyérmese. – Nem készültünk külön erre a versenyre, az utóbbi időben erőfejlesztéssel foglalkoztunk, keveset cselgáncsoztunk, kicsit nehezen álltam vissza. Az első két meccsem döcögősre is sikerült, de a döntőben már minden a helyén volt!” „Kitűnő felkészülési lehetőség volt a budapesti Grand Prix, versenykörülmények között mérhettük fel, hol tartunk – értékelt Pánczél Gábor edző. – Krisztián rajtján meglátszott, hogy másfél hete még az erősítő programot csináltuk. Ezen a téren rengeteget fejlődött, ha sikerül mellé felhoznunk a technikáját is, akkor minden rendben lehet az olimpián. Rióban taktikus meccsekre számítok, amelyeken többnyire nem a látványos dobások döntenek.” A tervek szerint a Tóth Krisztián győzelmének tiszteletére megszólaló Himnusszal véget is ért a rövid életű magyar GP története: jövőre a budapesti világbajnokság miatt nem rendeznek hazánkban ilyen versenyt, két év múlva pedig már egy szinttel magasabban folytatnánk, vagyis Grand Slam-torna házigazdája lenne Budapest.

A magyar U23-as versenyzők szereplése Férfiak 60 kg: 7. Bartha Ákos (21), Csizovszky Ferenc (21) és Szabó Csaba (22) helyezetlen 66 kg: Őri Felícián (22) és Végvári Martin (22) helyezetlen 73 kg: Szabó Frigyes (22) helyezetlen 90 kg: 1. Tóth Krisztián (22), Kordély Péter (20) helyezetlen 100 kg: Ömböli Renátó (22) helyezetlen +100 kg: 7. Waczulik Richárd (18) Nők 48 kg: 5. Pupp Réka (19) 52 kg: Szabó Katinka (22) és Polgár Luca (19) helyezetlen 58 kg: Knetig Emőke (22), Siroki Ibolya (21) és Balogh Daniella (21) helyezetlen 63 kg: Gyulai Réka (22) és Polyák Krisztina (21) helyezetlen 70 kg: Gercsák Szabina (19) és Lőrincz Renáta (19) helyezetlen 78 kg: Salánki Evelin (21) helyezetlen +78 kg: Kárpáti Emese (19) és Szigetvári Mercédesz (18) helyezetlen