UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-06-28 19:27

Kellemes meglepetés

A szakemberek által „nagyon fiatalnak” nevezett szabadfogású válogatott kitett magáért a Bukarestben megrendezett, birkózó junior Európa-bajnokságon. Tihanics Tibor szövetségi edzőben az érem és a két pontszerző helyezés ellenére maradt hiányérzet, de büszke a csapatára.

Lakner Gábor Remekül helytállt a fiatal szabadfogású birkózóválogatott a bukaresti junior Európa-bajnokságon. A csapat a csepeli Vida Csabának köszönhetően bronzéremmel, valamint Wittmann Kristóf (Haladás) és Tóth Bendegúz (ESMTK) révén két ötödik helyezéssel térhetett haza. Tihanics Tibor szövetségi edző jól mérte fel a társulat erejét, hiszen előzetesen pont ennyiben reménykedett. „Kizárólag a munkában hiszek, nem a jó sorsolásban, márpedig az elvégzett munka alapján képesnek éreztem a társaságot az éremre és a két pontszerzésre. Hiányérzet persze van bennem, az edző szerintem sosem lehet teljesen elégedett. Még egy érmet szerezhettünk volna, de az egész napon remekül teljesítő Wittmann Kristóf tizedmásodpercnyi kihagyása miatt hátrányba került a bronzmérkőzésen, a fiatal Tóth Bendegúz pedig elidegeskedte a harmadik helyért vívott összecsapást.”
vidabronz
vidabronz
Vida Csaba teljesítményét nemcsak a bronzérem, hanem látványos és lendületes birkózása miatt is ki kell emelni. Tihanics Tibor elmondta, egyetlen vereségét követően maga alatt volt a versenyző, de sikerült pozitív irányba fordítani az energiáit. „Ahogy előzetesen is mondtam, nagyon mérges súlycsoport a hatvan kiló, Vida Csaba mégis remekül helytállt. A török címvédő ellen kicsit elvitte a hév, amiatt nem győzött ellene, de kis rutinnal felvértezve elkerülheti a hasonló helyzeteket. Egyértelműen ő a jövő embere, a munkabírása és a mentalitása is fantasztikus. Sőt, gyakran vissza kell fognom, mert amikor pihenésre van szükség, akkor is inkább edzene.” Vida Csaba vasárnap nyújtott teljesítményére a világszövetség (UWW) is felkapta a fejét: a vigaszágon végrehajtott gyönyörű akcióját választotta a zárónap dobásának. A nehézsúlyú Nagy Mihály ugyanakkor csalódást okozott Tihanics Tibornak, amivel nincs egyedül. A Sziget SC versenyzőjének többször is a kezében volt a lehetőség, mégsem indított akciót a grúz Urtasvili ellen, így az előzetesen éremesélyként számon tartott versenyző végül a kilencedik helyen zárt. „Misi nem hitt magában, pedig az elvégzett munkából lehet és kell is meríteni. Nem lett rosszabb birkózó, csak pszichésen gyengébb állapotban van. Remélem, elgondolkodik, és a világbajnokságon már más szemlélettel birkózik. Az egyébként ígéretesen bemutatkozó Lukács Botond is leblokkolt a vigaszágon, annak az okát is fel kell tárnunk. A verseny után pár nappal, amikor mindenki lehiggadt, leülünk a versenyzőkkel és a klubedzőkkel, megbeszélni, mit is kellene másként csinálni a folytatásban.” A szakvezető büszkeséggel a hangjában beszélt saját versenyzőjéről, Román Tamásról is. A KTE fiatalja újoncként a tizedik helyen zárt, és a vigaszágon részleges térdszalagszakadást szenvedve is helytállt fehérorosz ellenfele ellen. „Összességében jó Európa-bajnokságot zártunk, tíz éve nem szerepelt ilyen eredményesen a szabadfogás a junior Eb-n. A pontversenyben a nyolcadik helyen végeztünk, ami szintén előkelőnek számít. Lelkes csapatunk van, sokra viheti, úgy vélem, lesz mire építeni a felnőttválogatottat a következő években. A siker közös, benne van az utánpótlás-vezető Lévai Zoltán, a segítőm, Páli Sándor, az összes klubedző és a szövetség munkája is.”