UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-06-28 09:22

Fiatalok a kupacsapatokban

Kicsit persze az Európa-bajnokság árnyékában, de a klubcsapataink javában készülnek a közelgő szezonra. Közülük négynek még a szokottnál is hamarabb elindul a mókuskerék, a Ferencváros, a Videoton, az MTK és a Debrecen európai kupaselejtezőkre készül, számos fiatallal a keretben. Nézzük, kik ők.

Majer Dániel A 2016-17-es szezontól az MLSZ ajánlása szerint immár 1996. január elseje után született fiatalok, közülük már kettőnek a szerepeltetése után is jár extra juttatás. Nézzük, hány ilyen fiatal jutott szóhoz a négy kupacsapat felkészülése során! A magyar kuparajt, az első mérkőzések. Európa Liga. Június 30., csütörtök: Videoton–Zaria Balti (moldovai), La Fiorita (San Marinó-i)–DVSC-Teva, Aktobe (kazah)–MTK Bajnokok Ligája. Július 13., szerda: Skënderbeu (albán)–Ferencváros A bajnokkal kezdjük. A zöld-fehérek gőzerővel készülnek a sűrű szezonkezdetre, július 13-án Bajnokok Ligája-selejtezőn lépnek pályára, az egy héttel későbbi visszavágót megelőzően pedig első bajnoki mérkőzésüket is letudják. Ehhez mérten már két felkészülési találkozón is túl van a Ferencváros, mindkettőn számos fiatal kapott lehetőséget a keretben, sőt, egyikük még gólt is szerzett. A legutóbbi, Cigánd elleni találkozón öt fiatal, a 17 éves Nyéki Márk, a 20 éves Valencsik Dávid, a 19 éves Csilus Ádám, a 18 éves Adamcsek Máté és a 18 éves Csernik Kornél szerepelt. Közülük egyedül az elmúlt szezont a másodosztályú Soroksárban töltő Valencsik kezdett, de mégsem róla, hanem a 66. percben csereként beálló Csernikről marad emlékezetes a mérkőzés. A mostanáig a Ferencváros U19-es csapatában játszó, emellett a futsalt és a standlabdarúgást is űző középpályásnak mindössze három percre volt szüksége ahhoz, hogy belője élete első felnőttgólját, amelyhez ráadásul a szintén 18 éves Adamcsek Máté adta a gólpasszt. Csernik a folytatásban többször is próbálkozott, egyszer a kapust is megpróbálta átemelni, többször azonban nem talált a hálóba. Csernik gólja 1 perc 50 másodperctől látható. A zöld-fehérek kerete még korántsem alakult ki, több nagy név is érkezhet a nyáron, többek között a Real Madridot is megjárt Rafael van der Vaart is a csapat kívánságlistáján szerepel, de hírbe hozták az FTC-vel Stieber Zoltánt, Lovrencsics Gergőt és Szalai Ádámot is. Így persze kérdés, hány fiatalnak sikerül megragadni az első csapatban.

A Ferencvárosban készülő fiatalok Nyéki Márk, született: 1999. január 5. Valencsik Dávid, 1996. március 26. Csilus Ádám, 1996. november 18. Adamcsek Máté, 1997. október 29. Csernik Kornél, 1998. július 2.

Sejben Viktorra a jövőben is számítanak. Forrás: vidi.hu
Sejben Viktorra a jövőben is számítanak. Forrás: vidi.hu
A Ferencvároshoz hasonlóan a 2015/16-os idény második helyezettje is nagy erőkkel készül a nemzetközi szereplésre. A Videoton a BL helyett az Európa Liga főtáblára kerülésért küzd, legutóbb a szlovén másodosztályban szereplő NK Zavrc-tól szenvedett 2-1-es vereséget. A kezdőcsapatban több fiatal is helyet kapott. Elsőként a felnőttek között tavaly bemutatkozott, már a második mérkőzésén gólt szerző, 20 éves Sejben Viktor, aki áprilisban hosszabbította meg szerződését a fehérváriakkal. A klub régi-új játékosaként futott ki a 20 éves Zsótér Donát, aki már tizenhat évesen, négy évvel ezelőtti Liga Kupa-mérkőzésen bemutatkozott a felnőttcsapatban. Később Dunaújvárosba, majd a Puskás Akadémia csapatába került kölcsönbe. Tavaly az együttes alapemberévé nőtte ki magát, a felcsútiak kiesését követően hívta vissza a Videoton. Szerepet kapott a 19 éves Varga Bence is, aki tavasszal edzőmérkőzésen már bemutatkozhatott a csapatban.

A Videotonban készülő fiatalok Sejben Viktor, 1996. június 4. Zsótér Donát, 1996. január 6. Varga Bence, 1997. március 18.

Szatmári István gólja Forrás: mtk.hu
Szatmári István gólja Forrás: mtk.hu
Két nap alatt két felkészülési mérkőzéssel hangolt az MTK a közelgő Európa Liga-selejtezőkre, az elsőn, a szlovák elsőosztályú MFK Nagymihály ellenin egy fiatal sem kapott lehetőséget. A másodikon, a szintén szlovák, ezúttal harmadosztályú Szenc ellen annál inkább, de ennek főként az alapemberek pihentetése volt az oka. Azért nézzük, kik és hogyan teljesítettek a B csapatból. Korán vezetést szereztek a kék-fehérek, a 20 éves Katona remek ütempasszos kiugratásából a 19 éves Szatmári István a rövid alsóba lőtt. A félidőben kapust cserélt az MTK, a rutinos Groppionit a 18 éves Demjén Patrik váltotta, akinek mindjárt dolga is akadt, a kevés veszélyes szlovák lövések egyikét hárította. A kék-fehérek végül 2-0-ra nyertek fiatalos csapatukkal.

Az MTK-ban készülő fiatalok Demjén Patrik, 1998. március 22. Szatmári István, 1997. május 23. Katona Máté, 1996. június 22. Schrammel Ádám, 1996. július 19.

Virág Ákos előtt nagy jövő állhat. Forrás: dvsc.hu
Virág Ákos előtt nagy jövő állhat. Forrás: dvsc.hu
A negyedik, európai kupába bejutni igyekvő magyar együttes a Debrecen. A bajnokság negyedik helyezettje mindössze három, 1996. január elseje után született fiatalt próbált ki a felkészülési mérkőzésein. Mindannyian a szlovák Spartak Myjava ellen kaptak lehetőséget, a 20 éves Barna Szabolcs kezdőként, a 19 éves Balogh Krisztián és a nagy ígéretnek tartott, stabil utánpótlás-válogatott, mindössze 17 éves Virág Ákos csereként lépett pályára. A Myjava elleni második, illetve az MFK Ruzomberok elleni találkozón már nem játszottak.

A Debrecenben készülő fiatalok Barna Szabolcs, 1996. április 27. Balogh Krisztián, 1996. október 25. Virág Ákos, 1999. február 12.