UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-07-02 18:58

Amikor szorít az a fránya cipő...

Szinte kétlaki életet él a 16 éves Barta Luca, aki fiatal kora ellenére nemrég hatodik lett az országos felnőtt öttusa-bajnokságon. A Salgótarjánban és Budapesten készülő, a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott tinédzser az idén már túl van egy világversenyen, de szerencsés esetben még három vár rá.

reb A hétköznapokban is sokszor mondjuk, hogy mennyire fontos a megfelelő cipő, különösen az élsportban, de talán hajlamosak vagyunk nem eléggé komolyan venni az intelmet, amíg nem okoz bajt. Egy éve ilyenkor a Trion SC öttusázója, Barta Luca  az alapozáskor futni sem mindig tudott, annyira fájt a csonthártyája, de a kín minden számban és mindenféle mozgásban előjött. Mint kiderült, a rosszul választott lábbeli volt a ludas, így a cserét követően nyárra már elmúlt a baj – amelyet egyébként az is tetézett, hogy a fiatal öttusázó még növésben van.
barta_luca
barta_luca
Ilyen esztendővel a háta mögött érthetően feldobja, hogy a felkészülés és az aktuális szezon egyaránt jól alakult, nemrég például a hatodik helyen zárta a felnőtt országos bajnokságot. „Egyáltalán nem úgy utaztam Székesfehérvárra, hogy minél jobb eredményt érjek el, gyakorlásnak fogtam fel a felnőttek közötti versenyt – mondja a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. – Kifejezetten örültem annak, hogy plusz ötöt vívtam, mert éppen az akciókat akartuk próbálgatni.” Már azon sem bánkódik, hogy az ob előtt, Drzonkówban rendezett junior Európa-bajnokságon elromlott a fegyvere, így a mezőny második felében, a 24. helyen zárt. A lengyelországi korosztályos viadal azonban nem az utolsó volt, amelyen az idei szezonban bizonyíthatott: július közepén természetesen indul az írországi, Limerickben sorra kerülő ifjúsági A (18 év alattiak) világbajnokságon, és a korosztály hazai bajnokaként nem marad le a hónap végén, Barcelonában sorra kerülő kontinensviadalról sem. Az azonban még kérdés, hogy a szeptemberi junior vb-n helyet kap-e a csapatban. „A hazai rangsor alapján nem lenne kérdés, de az még arrébb van. Egyébként, miután Egyiptomban nem éppen ideális a belpolitikai helyzet, így nem kizárt, hogy valamelyik ország átvállalja a rendezést.” Barta a maga 16 évével még az ifjúsági A korosztályban is fiatalnak számít, pláne az akár 21 éveseket is felvonultató juniorok között. Mivel azonban óvodáskora óta lovagol, könnyebben lép át a legidősebb utánpótláskorúak közé, akik először találkoznak versenyen ezzel a tusával. „Nem tipikus, hogy valaki a lovaglással kezdjen, a legtöbben úszóként vagy futóként indulnak, igaz, én óvodáskorom óta a medencében is otthon érzem magamat.” Az sem megszokott, hogy valaki két, egymástól bő száz kilométerre fekvő városban végezze az edzéseket: Luca Salgótarjánban lakik, de heti egy-két napot a fővárosban tölt az ottani trénereivel. Mint mondja, az iskolai tanév végére kimerítette az állandó utazás, az állandó edzés, és persze a tanulásban való helytállás, a nyári szünetben viszont már csak az öttusára kell összpontosítania. Azt pedig látjuk: eredményes ebben az ötszínű műfajban.