UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2016-07-06 22:10

Nyolc és tizenhat

Valkusz Máté egyesben nyolc közé jutott Wimbledonban, a juniorok versenyében. Udvardy Panna a brit Jodie Anna Burrage-val a tizenhat között várja a folytatást. Stollár Fanny a budapesti 100 ezer dolláros viadalon menetel.

Pusztai Viola Luke Hammond rendesen elfektette Valkusz Mátét, akinek a bal füle mellett úgy süvített el a teniszlabda, ahogy a westernfilmekben az övtartóból hirtelen előkapott pisztolyból kilőtt töltény szokott a főhős feje mellett. De ugyanúgy tova is tűnt, csak nem a végeláthatatlan prérin, hanem Wimbledon zöld gyepén. Miután valahol az alapvonal mögött földet ért, a háló előtt fekvő magyar teniszező pedig feltápászkodott, a brit máris gratulálhatott neki a 7-5, 6-1-es győzelméért. Mindez még a wimbledoni juniorverseny második körében történt azután, hogy a 17 éves, egyesben a negyedik helyen kiemelt Valkusz a 64 között hatalmas csatában 7-6, 7-6-ra felülmúlta az észt Mattias Simart. Bár Hammond szabadkártyásként indult a viadalon, hazai pályán egyáltalán nem ígérkezett könnyű ellenfélnek, nem beszélve a nyolcaddöntőben a tizenhatodiknak rangsorolt amerikai John McNally-ről. A nyolc közé jutásért vívott mérkőzés azonban hamarabb véget ért, mint ahogy arra számítani lehetett: az első játszmát 6-3-ra nyerte a magyar játékos, a másodikban pedig már 4-0-ra vezetett, amikor ellenfele pontot nyert. Aztán hozta a saját adogatását, és kétszer is meccslabdához jutott, de azt még az amerikai hárította. A következő pontot brékelhette volna, de ahelyett Valkusz használta ki a harmadik meccslabdáját: 6-2-re nyerte a szettet, és azzal együtt – két játszmában – a meccset is. Életében először jutott egyesben nyolc közé Grand Slam-versenyen.
Valkusz Máté először jutott nyolc közé Grand Slam-versenyen Forrás: ITFTennis
Valkusz Máté először jutott nyolc közé Grand Slam-versenyen Forrás: ITFTennis
„Elképesztő, nagyon boldog vagyok, hogy bejutottam a negyeddöntőbe – mondta a nemzetközi szövetség honlapjának. – Az előző Grand Slam-viadalokon nem játszottam túl olyan magabiztosan, jól, mint ma. Korábban rengeteg hibát követtem el, zavart a pálya körüli zaj, nem tudtam koncentrálni. Most sokkal nagyobb önbizalommal léptem pályára, és a tenyeresjátékomat is biztosabbnak érzem.” Az elődöntőért csütörtökön az ötödik kiemelt, kanadai Denis Shapolavot kell legyőznie, aki Wimbledont megelőzően a roehamptoni egyes kategóriás juniorversenyen bizonyította: érzi a játékot a füvön, ugyanis megnyerte a versenyt. „Nem egyszerű ellene játszani, sokat fejlődött az elmúlt években, s bár még sosem kaptam ki tőle, nem vagyok biztos benne, hogy füvön is megverem. De megpróbálom.” Udvardy Panna Jodie Anna Burrage oldalán párosban ugyancsak tornagyőzelmet ünnepelhetett Roehamptonban, így a lányok önbizalommal várhatták, hogy szerdán végre pályára léphessenek a legendás füves pályán. A nyolcadik kiemelt kettős dolgát a 32 között igencsak megnehezítette az argentin Maria Lourdes Carle, Melany Solange Krywoj duó. Olyannyira, hogy a magyar, brit kettős az első szettben 1-4-ről egyenlített, onnan pedig fej-fej mellett haladtak a felek, még a mini tie brékben is, amely aztán 12-10-el az ellenfélé lett, így a szett is, 7-6-ra. A másodikat Pannáék gyorsan letudták 6-1-gyel, a harmadikban azonban ismét a nyakukban lihegtek az argentinok. Végül 6-3-ra nyerték az utolsó játszmát, így már a tizenhat között várják a folytatás. Egyesben kevésbé volt sikeres a 17 éves magyar lány, hiszen az első körben a harmadik kiemelt amerikai Amanda Anisimova 6-2, 6-2-vel búcsúztatta. A párosban tavaly győztes, egyaránt tizenhét éves Gálfi Dalma és Stollár Fanny idén már csakis a felnőttek között lép pályára, ezekben a napokban éppen a Budapesten zajló 100 ezer dollár összdíjazású viadalon. Pontosabban Gálfinak már véget is ért, hiszen egyesben nagy csatában maradt alul a 32 között a román Nikoleta-Catalina Dascaluval szemben 6-3, 6-7, 7-6-ra. Párosban az orosz Jekatyerina Jasina oldalán pedig Stollár Fannytól és az amerikai Jessica Pegulától kapott ki 6-1, 6-2-re. A csuklósérülése után visszatérő Stollár úgy tűnik, bombaformában van, hiszen amellett, hogy párosban nyolc közé jutott, csütörtökön egyesben is a negyeddöntőben lesz érdekelt. Az első körben Gálfi párostársát, Jasinát győzte le 6-3, 6-2-re, a tizenhat között a spanyol Georgina Garcia-Pereznél bizonyult jobbnak 6-2, 5-7, 6-3-ra. Az elődöntőért a szerb Jovana Jakšićcal mérkőzik.