UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-07-13 21:53

Hatan a döntőben

A hosszútáv után, pihenőnapot követően a középtáv kvalifikációjával folytatódott a tájékozódásifutó-juniorvilágbajnokság Svájcban. A magyarok remekül helytálltak, a csapat fele bejutott a másnapi fináléba, Viniczai Csenge egyenesen harmadik helyen kvalifikált a csoportjában.

Majer Dániel Meg kellett küzdenie az alpesi tereppel és a magassággal a junior tájékozódási futóknak a korosztály svájci Scoulban zajló világbajnokságán, ezúttal a középtáv kvalifikációján. A magyar fiúknak és lányoknak a jelek szerint nem jelentettek gondot a szokatlan körülmények, hatan is döntőbe jutottak. A fiúknál Zacher Márton, Ormay Mihály és Dalos Máté, a lányoknál Szuromi Luca, Viniczai Csenge és Weiler Virág készülhet a fináléra.
Szuromi Luca az egyik ellenőrző pontnál Fotó: Rémy Steinegger
Szuromi Luca az egyik ellenőrző pontnál Fotó: Rémy Steinegger
A lányoknak 3,1 és 3,2 km közötti távot, a fiúknak ennél nagyjából 500 méterrel többet, 3,6 és 3,7 km között kellett teljesíteni, valamint a leküzdendő szintkülönbség is nagyobb, 140 és 150 méter közötti volt a lányok 125-ével szemben. A nehézséget azonban nem ezek, hanem a magasság és az alpesi terep jelentette. „Nagyrészt erdőben vezetett az ideális út, némi nyílt résszel, számunkra szokatlan, alpesi környezetben. A térkép is érdekes volt, a jelöléstechnika és a jelkulcs természetesen egységes, de mindig helyi ember készíti a térképet, nekünk pedig most alkalmazkodni kellett az ő alpesi gondolkodásához. Ez jól ment  a versenyzőinknek, kevés hibát követtek el, a csapat fele döntős, ami mindenképpen pozitívum, mert tavaly például csak ketten jutottak a fináléba ezen a távon” – mondta a csapat edzője, Viniczai Ferenc. A jó alkalmazkodást az is jelzi nemcsak a magyarok, hanem az egész mezőny részéről is, hogy viszonylag egységesek voltak az időeredmények, noha ilyenkor minden csoport jellegében hasonló terepen, de más pályán fut.
Weiler Virág csekkolja a helyes utat Fotó: Rémy Steinegger
Weiler Virág csekkolja a helyes utat Fotó: Rémy Steinegger
A terep mellett az 1700 méteres magasság is nehezítő körülményt jelenthetett, bár Viniczai szerint döntően semmit sem befolyásolt. „Kicsit fáradtabbak voltak reggel, mindenki tamáskodott, mi lesz így, hogy fogunk futni, de a teljesítményükön nem látszott meg a nagyobb magasság. Valamennyit bizonyára elvesz az erejükből, de a szállásunk is ezerháromszáz méteren van, pár napja már itt vagyunk. Igaz, nem egy hete vagy tíz napja, mint sokan mások.” A középtáv döntőire lehűlést jósolnak, továbbá valamivel kisebb magasságon rendezik a versenyt, az esélyek tehát jók. „Ezzel együtt nehéz előre jósolni a tájékozódási futásban, a normál versenyben a győzelemre is esélyesnek tartott finn fiú például a harmincadik helyen végzett. A selejtezőkben ráadásul sosem lehet tudni, ki mennyit ad ki magából. Bízunk top húszas de akár még a top tízes helyezésben is.” A középtáv kvalifikációjának eredményeit ITT találják.