UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-07-14 09:27

Nyári sánctúra

Nyakunkon a nyári olimpia, a Kőszegi SE síugró-szakosztályának versenyzőit ez azonban mit sem zavarja, zsinórban utaznak viadalról viadalra. Németországban kezdték, itthon folytatták, majd szlovák és szlovén kitérővel ugyancsak német földön fejezték be a nyári szezon első felét.

Majer Dániel A kőszegi síugrók két csoportban kezdték meg a felkészülést a nyári szezonra, hogy aztán négy versenyen is indulva rázódjanak bele a ritmusba. A Németországban, Szlovákiába, Szlovéniába és Magyarországon zajló megmérettetések inkább még a felkészülés részét képezték, ennek ellenére biztató eredmények születtek. „Március elsején nekiálltunk, és három ciklusba tömörítve elkezdtük az alapozást. Az első részben egy hónap ízületi stabilizáció következett, majd egy hónap erőfejlesztés, végül pedig egy hónap gyors, reaktív erőfejlesztés volt a program” – mondta a kizárólag a két legidősebb versenyzővel, a 14 éves Molnár Flóriánnal és a 17 éves Vörös Virággal foglalkozó Molnár Péter.
Vörös Virág a dobogó tetején Forrás: siugraskoszeg.hu
Vörös Virág a dobogó tetején Forrás: siugraskoszeg.hu
Az alapozást követően elkezdődtek a versenyek, a vártnál nehezebb körülmények között. „A szövetség nem könnyíti meg a helyzetünket, nyilván a nyári olimpia miatt ebben az időszakban nehezebb helyzetben vannak a téli sportágak, de bízom benne, hogy ha jönnek az eredmények, a támogatás is visszatalál hozzánk, mert egyelőre saját erőből igyekszem versenyeztetni a gyerekeket” – mondta Molnár. A tavalyi szezonhoz képest változás, hogy a két síugró több versenyen és kevesebb edzésen vesz részt, edzőjük elmondása szerint ugyanis a tavalyi edzőtábor- és edzésdömping nem hozta meg a várt eredményt. „Idén kevesebbet fognak ugrani, abban már van rutinjuk... Az új filozófiánk az, hogy versenyhelyzetben edzünk, ezáltal kevesebbet utazunk, több technikai és erőnléti edzést végzünk itthon.” Eddig igazolódni látszik az új felfogás, Virág az eddigi négy versenyéből hármat megnyert, és a Breitenbergben és Kőszegen egyaránt második Flórián is sokat fejlődött. „Sokkal többet mutatnak a versenyeken, mint az előző évben. Virág hét méterrel felülmúlta tavalyi németországi ugrását és tudván, hogy a körülmények ugyanolyanok voltak, ez nagy előrelépés ekkora sáncon. Flóriánról kint is megjegyezték, hogy mennyit fejlődött technikában, erőnlétben és mentálisan. A talajfogással akadnak még gondjai, de Ausztriában például méterben a hazai sáncon versenyző osztrák bajnokot is felülmúlta, az előbb említettek miatt pontszámban azonban elmaradt.” A kisebbekről az őket edző Szilágyi Jánost kérdeztük. „Minden évben kissáncról indulva kezdjük ismételni a korábbiakat, márciusban álltunk neki, heti három edzéssel. Az ugróedzéseket, a kiegészítő technikai-beidegző tréningeket és erőnléti felkészítést május végéig végeztük.”
Weigl Hugó egyből nyert Forrás: siugraskoszeg.hu
Weigl Hugó egyből nyert Forrás: siugraskoszeg.hu
A szakosztály legfiatalabb versenyzője, a hétéves Weigl Hugó már az első versenyén dobogóra állhatott, Kohl Hédi és Tuczai Izabella is szépen fejlődött, mondhatni egymást húzva egyszer az egyik, másszor a másik végzett előbb. A fiúknál a Kelemen testvérek vitték a prímet. „Dávid és Zalán lépett előre akkorát, hogy az már az eredményeikben is tükröződik. Dávid sáncot váltott, már negyvenesen és ötvenesen ugrik. Nekünk, Kőszegen csak harmincas van, mostanra jutottunk el oda, hogy el tudunk menni nagyobbra edzeni és versenyezni, ezért a nyár feladata, hogy Dávid megerősítse a technikáját, és megalapozza a tudását a nagyobb sáncra” – mondta Szilágyi. A gyerekekre több megméretés vár a nyáron, a legrangosabb a július 22-én kezdődő FIS Schüler Grand Prix Ruhpoldingban. „Ez az egyetlen verseny a serdülőknek, melyet a nemzetközi szövetség szervez. Tizennyolc ország versenyzői lesznek jelen, mi két gyerekkel indulunk. Rá egy hétre az ifiknek szintén a FIS által lebonyolított versenye következik, ahol Molnár Flórián indulása már biztos, Kelemen Dávidé pedig a felkészüléstől függ. Flóriánt titkon az első tízbe várjuk, tavaly a középmezőny elején végzett” – vázolta fel az edző. A 17 éves Vörös Virágra augusztusban komolyabb feladatok várnak, mint a többiekre, már a 2018-as téli olimpia lebeg a szeme előtt. „Augusztus végén lesz úgynevezett kontinentálversenye, amely az első lépcső ahhoz, hogy az olimpián indulhasson."