UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-07-15 11:43

Megragadni az elitben

A bennmaradás a magyar válogatott célja a szombaton kezdődő U20-as A divíziós férfi kosárlabda Európa-bajnokságon. Pór Péter együttese bombaerős csoportban szerepel, de a java csak azután következik.

Lakner Gábor Európa legjobbjaival mérkőzik meg a magyar U20-as férfiválogatott a szombaton kezdődő A divíziós Európa-bajnokságon. A csapat tavaly a hazai rendezésű B divíziós kontinensviadalon szerzett bronzéremmel vívta ki a jogot, hogy az elitben szerepeljen. Pór Péter együttese azóta szinte teljesen kicserélődött, hiszen a többség kiöregedett. A következő korosztály azzal a céllal utazott el Helsinkibe, hogy megbecsülje az örökséget, és kivívja a bennmaradást. „Év közben is voltak összetartásaink, harminc srácot néztünk meg és mértünk fel, közülük tizennyolcan voltak a június hatodikán kezdődő közvetlen felkészülés rajtján. Amit terveztünk, elvégeztük, még annak ellenére is, hogy a külföldi tornák sok időt elvettek. Az utazás miatt kieső edzéseket azonban pótoltuk, hiszen a helyszíneken nemcsak játszottunk, hanem edzettünk is” – mondja a felkészülésről Pór Péter, aki szerda este hirdette ki csapatát. Volt, aki egészségi okokból nem került a tizenkettes Eb-keretbe, és volt, akitől menet közben fegyelmezetlenség miatt vált meg a szakmai stáb.

A magyar válogatott kerete Andrássy Géza (Vasas), Antóni Csanád (PVSK), Demeter Attila (PVSK), Horváth Kristóf (MTK), Kis Raul (ZTE), Krivacsevics Márkó (Vasas), Mócsán Bálint (MAFC), Olasz Ádám (ZTE), Peringer Balázs (Szolnok), Pongó Marcell (Ulm), Szabó Domokos (Salgótarján), Vágvölgyi Ákos (Szeged)

A válogatott a felkészülés során több A divíziós ellenféllel is összecsapott, a csoportellenfél törökökkel például kétszer is megmérkőzött Székesfehérváron. „Ezeken a mérkőzéseken megtapasztaltuk, hogy azért az A divízió más kávéház, de a fiúk egyértelműen motiváltak, és nagyon várják már a rajtot. Azt tapasztaltuk, hogy kicsit kisebbek és kicsit vékonyabbak vagyunk az ellenfeleknél, de helyes taktikával mindez ellensúlyozható. Az edzőmeccsek többségén sikerült is, általában szoros csatákat vívtunk.”
u20_as_valogatott_2016
u20_as_valogatott_2016
Az Európa-bajnokságon bombaerős csoportba került a magyar válogatott, bár könnyű sorsolásról ezen a tornán nem beszélhetünk. „A németek nem minden évben alkotnak maradandót, de a mostani nagyon erős korosztály. Litvánia tradicionális kosárlabdaország, Törökország erejét pedig testközelből is megtapasztaltuk. Nagyon erős csapatokkal találkozunk, de a célunk egyértelműen a bennmaradás. A felkészülés kezdetétől ezt sulykoljuk, és képesnek is érzem rá a társaságot.” A lebonyolítás sajátosságából adódóan a csoportmérkőzéseken még nem dől el semmi, az első kulcsmeccs a negyedik összecsapás lesz. Aki nyer a keresztjátékban, az már bennmarad, aki veszít, az az ötödik mérkőzésén szintén meghosszabbíthatja tagságát az élvonalban. Aki azon is alulmarad, még nem esik ki, de három másik csapat társaságában élet-halál harcot vív a még egyetlen kiadó, bennmaradást érő helyért. A kulcs tehát a középszakasz, amelyre remélhetőleg teljesen összeáll a válogatott.

A magyar válogatott csoportmérkőzései Szombat, 18.30: Magyarország–Németország Vasárnap, 20.45: Magyarország–Litvánia Kedd, 16.15: Magyarország–Törökország