UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-07-17 00:00

Rajt, nagy pofonnal

Óriási pofonba szaladt első mérkőzésén a magyar válogatott a finnországi U20-as A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon. Pór Péter csapatának a célja nem lehet más, mint a bennmaradás. A lebonyolításból adódóan gyakorlatilag tét nélküli találkozón az első perctől óriási fölényben játszottak németek.

Majer Dániel Bizonyára nem ilyen kezdésről álmodott az U20-as magyar válogatott a Helsinkiben rajtoló A divíziós Eb-n. Pór Péter előre felkészítette fiait, tudván, nem lesz sétagalopp a B divíziós ellenfeleknél jóval komolyabb játékerőt képviselő együttesek között helytállni, vélhetően azonban ennél azért ő is szebb bemutatkozásra számított. Veszve azonban nincs semmi, a lebonyolítás sajátosságaiból adódóan gyakorlatilag három mérkőzésük van felvenni a ritmust a csapatoknak, a negyedik találkozótól kezdődő középszakasz dönt a bennmaradásról.
Nem sikerült felnőni a németekhez Forrás: fiba.com
Nem sikerült felnőni a németekhez Forrás: fiba.com
„A németek mostani korosztálya nagyon erős” – mondta Pór Péter szövetségi kapitány az Eb előtt. Nos, ezt az első mérkőzésükön bizonyították is, apró szépséghiba, hogy a magyar válogatott ellen tették. A találkozó első másodpercétől fölényben játszottak, vagy a magyar fiúk játszottak rosszul, nézőpont kérdése. Az első hét támadásból hat eladott labda az utóbbira enged következtetni. Az is csoda, hogy három perc elteltével csak 6-0-ra vezettek a németek. Andrássy Géza és Pongó Marcell két hárompontossal aztán beindította a magyar együttest, legalábbis egy pillanatra úgy tűnt, de jött Wimberg, és zsinórban három triplával válaszolt. Az első negyed végére pedig az ellenfél gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést. Szokás, hogy ha egy csapat sokkal jobb a másiknál, és a mérkőzés korai szakaszában tetemes előnyt épít ki, akkor finoman – akár a cseréket bevetve, pihentetés céljából, akár a másik csapat iránti tiszteletből – visszavesz némileg a tempóból.  A németek ezt nem tették meg, nem is kellett nekik természetesen, így a félidőre – még leírni is rossz – 45-16-os vezetésre tettek szert. A második játékrész sem indult jobban a magyaroknak, 9-0-val nyitottak a németek, akik a hátralevő időben is mindent beleadtak, a végeredménye 92-44 lett. Legközelebb az igazi kosárlabdaországnak számító Litvániával találkozik a magyar válogatott. De az biztos: könnyebb dolga ezután sem lesz.

U20-AS A DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, HELSINKI A csoport, 1. mérkőzés Magyarország–Németország 44-92 (6-25, 8-20, 13-23, 17-24) Magyarország: Pongó 3, Mócsán 5, Andrássy 7, Olasz 4. Cs.: Demeter 2, Horváth 1, Peringer 6, Krivacevic 10, Antoni 6. Szövetségi edző: Pór Péter