UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-07-18 17:56

Újra itt

Elkezdődött a labdarúgó NB I 2016/17-es szezonja, honlapunk pedig folytatja tavaly indított sorozatát, amelyben a 21 év alatti (jelen esetben az 1996. január elseje után született) játékosok teljesítményét követi nyomon. Az első fordulóban 8 csapatban összesen 18 fiatal 1119 percet játszott, a legtöbben az MTK-ban. A legfiatalabbat viszont nem ott, hanem a Vasas keretében találjuk.

Majer Dániel Az idei szezontól az MLSZ ajánlásának megfelelően az 1996. január 1. után született labdarúgók szerepeltetése után jár az extra juttatás a csapatoknak. Az eredeti tervekkel ellentétben, melyek a tavalyi szezon egy fiatal játékosa után már kettőt írtak elő a pluszpénzek eléréséhez, a szövetség az idény rajtja előtt változtatott és továbbra is legalább egy, húsz éves vagy annál fiatalabb futballistának kell pályán lennie a 90 perc során. Fontos tudni: a klubok csak abban az esetben jutnak pénzhez egy-egy fiatal játékos után, ha az legalább 17 mérkőzést végigjátszik a szezonban, illetve ha azok bármelyikén lecserélik, a helyére beálló játékosnak is meg kell felelni a az előírt születési kritériumnak. A csapatoknak az is megéri, ha egynél több 96-os játékost szerepeltetnek, illetve ha ennél későbbi születésű fiatalokat küldenek pályára, mert további juttatásokat kapnak.
Takács Roland (kék-fehérben) csereként debütált első élvonalbeli bajnokiján Forrás: mtk.hu
Takács Roland (kék-fehérben) csereként debütált első élvonalbeli bajnokiján Forrás: mtk.hu
Kis túlzással utánpótlás-mérkőzésenk is beillett volna az MTK–Vasas-találkozó. A kezdőcsapatokban összesen négy fiatal kapott helyet, de ha azt vesszük, hogy Gera Dániel és Berecz Zsombor személyében két 95-ben született, a tavalyi kritériumnak megfelelő játékos is végig a pályán volt, magas értéket mutatott az egy négyzetméterre eső fiatalok száma. A kék-fehéreknél Szatmári István és Korozmán Kevin személyében két 97-es játékos kezdett. Előbbit a 78. percben a 98-ban született Takács Roland, utóbbit a 70. percben a 97-es Katona Máté váltotta. A három mérkőzéses NB I-es tapasztalattal rendelkező Szatmárit kivéve minden játékosnak ez volt élete első élvonalbeli találkozója. A harmadik NB I-es meccsét játszó középpályás egyébként a 64. percben óriási egyenlítési esélyt szalasztott el, az ötös sarkának közeléből, ballal tüzelt kapura, Poleksic azonban az utolsó pillanatban, reflexből védett. A Vasasban egyaránt két, tavaly már bemutatkozott labdarúgó, Szivacski Donát és Vida Máté képviselte az ifjúságot. Kettejük közül Vidát talán már nem kell bemutatni, a tavaly 31 bajnoki mérkőzésen pályára lépő, a Puskás Akadémia ellen bennmaradást érő gólt szerző, a felnőttválogatottban is bemutatkozó középpályás Bernd Storck szerint is a jövő egyik ígéretének számít. Hogy az angyalföldiek se maradjanak debütáns nélkül, a 86. percben pályára küldték a 18. életévét mindössze két hete betöltő Kleisz Márkot, biztosítva neki ezzel a forduló legfiatalabbjának járó címet.
Vida Máté (előtérben pirosban) már a válogatott bemutatkozáson is túl van Forrás: vasasfc.hu
Vida Máté (előtérben pirosban) már a válogatott bemutatkozáson is túl van Forrás: vasasfc.hu
A harmadik legjobb „fiatalítónak” a Honvéd bizonyult. Az Újpestet legyőző kispestiek a már rutinosnak mondható Gazdag Dániellel és az élete második NB I-es bajnokijára készülő Koszta Márkkal a kezdőben álltak fel. Gazdag a 49. percben első élvonalbeli gólját is könnyedén megszerezhette volna, a tizenhatosról leadott lövését Banai bravúrral védte, akárcsak a kipattanót, így a fiatal kispesti még nem ünnepelhetett. Kosztát a 84. percben a szintén 96-os születésű Kovács Dániel váltotta, így a Honvéd a három pont mellett két fiatal 90 percen át történő szerepeltetését is elkönyvelhette. Az Újpestben Vignjevic két fiatalt is szó szerint mély vízbe dobott, az eső áztatta pálya ugyanis sokkal inkább hasonlított uszodára, mint labdarúgásra alkalmas területre. A belső védőpárosként tavaly már többször lehetőséget kapó Kecskés Ákos és a 19 éves Pávkovics Bence Gábor dagonyázta végig a találkozót. A Paksban, a Gyirmótban, a Diósgyőrben és a Haladásban egyaránt egy-egy fiatal volt végig a gyepen: Lenzsér Bence, Szegi Vince, Nemes Milán és Polgár Kristóf. A Diósgyőrben az egy félidőt játszó Ternován Patrikot, a Haladásban az utolsó kilenc percre beszálló Rácz Barnabást jegyezhettük még fel, mint 1996. január elseje után született játékost. A Mezőkövesd, a Videoton, a Ferencváros és a Debrecen egyáltalán nem szerepeltetett fiatalt sőt, még a cserepadra sem fért 21 év alatti játékos. Ez a három, európai kupaszereplésre hajtó együttestől némileg érthető. Amellett, hogy anyagilag is stabil lábakon állnak, ha valakinek, akkor nekik tényleg csak és kizárólag az eredményesség a fontos. A mezőkövesdiek helyzete már kevésbé magyarázható ezzel, bár a jelek szerint ők sem szorulnak különösebb szponzorációra. Leginkább Pintér Attila filozófiája lehet a megoldás, a korábbi szövetségi kapitány ugyanis eddigi pályafutása alatt is ismert volt fiatalokat háttérbe szorító, rutinos játékosokra építő felfogásáról.