UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2016-07-18 11:31

Valkusz Máté a Nadal-akadémián

Valkusz Máté szeptembertől a Rafael Nadal Tenisz Akadémia növendéke lesz. A lehetőség a hazai szövetség és a mallorcai akadémia megállapodása révén jött a 17 éves játékosnak, de bármelyik fiatal magyar ígéret előtt nyitva áll a kapu.

UP-info Rafael Nadal tizennégyszeres Grand Slam-győztes teniszező. Ez az egy mondat mindent elmond a „salakkirályról” – szakértők szerint a spanyol játékos minden idők legjobb salakpályás játékosa, amit alátámaszt, hogy kilencszer nyert a Roland Garroson –, aki pedig valaha látta játszani, az elismeri a klasszisát. Neve egybeforrt a sikerrel, ezért is örömteli a hír, hogy a jelenlegi legjobb magyar, fiú juniorjátékos, a Davis Kupa-válogatott Valkusz Máté szeptembertől a Rafael Nadal Teniszakadémia növendéke lesz. Nadal akadémiája júniusban nyitotta meg kapuit a mallorcai Manacorban, a világklasszis szülővárosában. A menedzsment elképzelése szerint a magas szintvonalú szakmai munka mellett azt a megalkuvást nem tűrő mentalitást és értékrendet szeretnék átadni a fiatal tehetségeknek, amely Nadalt is a csúcsra juttatta.
Valkusz Máté szeptembertől a Rafael Nadal Akadémián  építheti tovább karrierjét Forrás: huntennis.hu
Valkusz Máté szeptembertől a Rafael Nadal Akadémián építheti tovább karrierjét Forrás: huntennis.hu
Valkusz a Magyar Tenisz Szövetség és az akadémia között kötött megállapodásnak köszönheti a lehetőséget, de ahogy a szövetség honlapján is hangsúlyozzák: az új topkategóriás akadémia nyitva áll a többi magyar teniszező előtt is. Ez elsősorban a kilencvenes évek kiváló Davis Kupa-játékosának, Markovits Lászlónak köszönhető. – Olimpiai bajnok édesapám vízilabdaedzői munkája folytán Barcelonában nőttem fel, és ott kezdtem versenyszerűen teniszezni. Ekkor számos, a mai napig élő kapcsolatra tettem szert a spanyol teniszvilágból. Rafael Nadal menedzsere, a korábbi elitjátékos, Carlos Costa is jó barátom, így merült fel, hogy képviseljem az akadémiájukat Magyarországon. Az elmúlt hónapok egyeztetései után ott tartunk, hogy a Nadal Akadémia hivatalos partnerévé válik a hazai szövetség, ajánlásomra pedig Valkusz Máté személyében az első magyar játékos már Mallorcára került. A próbahetek után szeptembertől egy éven át jelentős időt tölt ott edzéssel, és együtt utazik versenyekre az ottani csapattal. Kuhárszky Zoltán közreműködésével a másik tehetséges fiatalunk, Piros Zsombor is eltöltött tíz napot az akadémián. Markovits kiemelte: a szerepe nemcsak abból áll, hogy játékosokat közvetít, hanem szeretne az együttműködésnek további sportszakmai többletet adni. Zajlanak az egyeztetések arról, hogy 2017-től Budapesten is elinduljon a Rafael Nadal Tour utánpótlás-versenysorozat, amelynek a győztesei testközelből is megismerkedhetnek a mallorcai akadémiával. Mivel az ottani edzéslehetőség igen költséges, már rövid távon olyan elkötelezett szponzorokat, támogatókat keres, akik az ígéretes fiatal teniszezőknek valamilyen formában lehetővé teszik az akadémiai programban való részvételt. Carlos Costa, a korábbi spanyol profi, aki jelenleg az akadémia technikai igazgatója, nagy lehetőségként tekint az együttműködésre:
A tizennégyszeres Grand Slam-győztes Rafael Nadal
A tizennégyszeres Grand Slam-győztes Rafael Nadal
– Nagyon várjuk a közös munkát a Magyar Tenisz Szövetséggel és a magyar tehetségekkel. A Movistar Rafa Nadal Akadémia igazi otthon a fiatal játékosoknak, érkezzenek a világ bármelyik tájáról. Alapvető célunk, hogy a növendékeink ne csak jó teniszezővé váljanak, hanem kiváló embert is faragjunk belőlük. Az akadémián minden azokról az értékekről szól, amit Rafa, a családja és az egész team mellett volt szerencsém megtapasztalni az elmúlt tizenöt év közös munkája során. Tudom, hogyan érdemes foglalkozni a fiatal sportolókkal, a közös álmunk pedig az, hogy a tapasztalatinkat hatékonyan tudjuk átadni a nálunk pallérozódó fiúknak és lányoknak. Szeretnénk, ha azt éreznék, hogy remek csapat áll mögöttük. Kuhárszky Zoltán a Davis-kupacsapat kapitánya és Valkusz Máté edzője is néhány napot Mallorcán töltött a Roland Garros után, így testközelből láthatta az akadémia működését. Elmondta: szakmailag abszolút támogatja az együttműködést, hiszen kivételes lehetőséget jelent. Az első tapasztalatai alapján úgy véli, a szakemberek a Nadal Akadémián tényleg át akarják adni azokat az alapértékeket a profi és a megfelelő sportemberi mentalitásról, amelyek sikeressé tehetik a fiatal élsportolókat, ezért Máté a legjobb helyre kerül. Dr. Szűcs Lajos, a szövetség elnöke úgy véli: a kormány jelentős támogatása révén van lehetőségük az ilyen nemzetközi szakmai együttműködések támogatására, ami mindenképpen szakmai előrelépést jelent. Rafael Nadal személye garancia a minőségre, az utánpótlás-élversenyzőknek pedig komoly motivációt jelenthet, hogy eljussanak az akadémiára, ahol jelentősen előreléphetnek a teniszkarrierjükben. Az akadémia egyébként számos szolgáltatást nyújt a tanévben, ilyen az angol nyelvű középiskola, a teljes körű étkezési és szálláslehetőség, a sportorvosi és rehabilitációs szolgáltatások és számos egyéb sportszakmai lehetőség. Forrás: huntennis.hu