UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2016-07-21 15:15

Szabadkai szorítóban

Az Európa-bajnokság után újabb rangos versenyen mérik össze tudásukat az ifjúsági ökölvívók. A 34. Vajdasági Aranykesztyűn tizenegyen képviselik a magyar színeket. Az első két napon öten léptek szorítóba, és ketten hagyták el győztesen.

Majer Dániel Meglehetősen népes csapattal utaztak Szabadkára, a 34. Vajdasági Aranykesztyű-viadalra a magyar ifjúsági ökölvívók. Csak 49 kg-ban és a 91 kiló fölöttiek között nem nevezett versenyzőt Füzesy Zoltán szövetségi edző, cserében az 52, a 69 és a 75 kg-ban is két magyar szerepel. A keretből hatan – köztük a bronzérmet szerző Virbán Gábor – az anapai ifjúsági Eb-t is megjárták. Az első napon mindkét magyar vereséget szenvedett. A másodikon már jobb volt a mérleg, háromból ketten továbbjutottak.
Szaka István nevéhez fűződött az első magyar győzelem Forrás: monokli.com
Szaka István nevéhez fűződött az első magyar győzelem Forrás: monokli.com
Mátyás Krisztián kezdett 56 kg-ban, rögtön kifogta az Eb bronzérmes olasz Andrea Zuppardót, akivel szemben 3-0-ra alulmaradt. „Matyinak akadtak jó megmozdulásai, de nem volt folyamatos, nem kezdeményezett állandóan, kivárt, erőlködött, és a végére fokozatosan elfáradt. Az olasz ezt kihasználva gyűjtögette az előnyét, megérdemelten nyert” – értékelt Füzesy. Dévényi Dominiknak sem jött össze az elődöntő 64 kg-ban, őt a szerb Damjan Grmusa állította meg a harmadik menetben, technikai K.O.-val, nem a legsportszerűbb keretek között. „Domi jól kezdett, higgadtan zárta le a minden hájjal megkent, ravasz, olykor szabálytalanul bokszoló szerb támadásait. A második menetben egyre többet szabálytalankodott az ellenfele, a harmadikban pedig már a vállával is ütött, fogott, támaszkodott. A legnagyobb megdöbbenésünkre a kazah bíró a mi versenyzőnket intette meg. Ez az ökölvívás megcsúfolása volt, azonnal bedobtam a törülközőt. Domi sehogyan nem tudott volna már nyerni, így legalább jeleztük a bírónak a véleményünket.” A második napon a korábban az Eb-n is résztvevő Szaka István kozmetikázta a magyar mérleget, 52 kg-ban technikai K.O.-val győzve le a szlovén Alex Guzejt. „Határozottan és magabiztosan kezdett, szinte úgy kellett visszafogni. Már az első menetben bedobta a törülközőt az ellenfél edzője.” Szaka a legjobb négy között folytatja. Az újabb magyar győzelmet Kozák László szállította a szerb Luka Sumarac ellen, a 69 kg-ban, rossz kezdést követően felállt, és 2-1-re hozta a mérkőzést. „Az első menetben bemutatta, hogyan nem szabad bokszolni. Rossz ütemben, rossz távolságból, a kezdeményezést átadva küzdött. A második menetre a fejmosás megtette hatását, elkezdett tisztán bokszolni, így egyenlített, a harmadik menetet pedig simán nyerte.” Komor Norbert 91 kg-ban szintén hazai ellenfelet kapott, Marco Docic személyében, és akárcsak korábban Dévényi Dominik mérkőzésén, a bíráskodás színvonala hagyott kívánni valót maga után. „Norbi jól kezdett, letámadta ellenfelét, de félő volt, hogy hamar ellövi minden puskaporát, ezért visszafogtuk és taktikusabb ökölvívást kértünk tőle. Sajnos, a védekezése és a technikája nem tökéletes, ezért az ellenfele a második menetben egyre többször talált tisztán, és egyenlített. A harmadik menetre azonban a szerb is elfáradt, Norbit pedig már feltétlen rohamozásra biztattuk, és meg is nyerte a menetet. A bírók ennek ellenére – nincs rá jobb szó – ajándékba adták a győzelmet a hazai versenyzőnek.” A tizenegy magyarból ketten már az elődöntőben vannak, hatnak a bemutatkozása még hátravan.

VAJDASÁGI ARANYKESZTYŰ, SZABADKA A magyar mérkőzések Negyeddöntő 52 kg: Szaka István–Alex Guzej (szlovén) technikai K. O. az 1. menetben 56 kg: Andrea Zuppardo (olasz)–Mátyás Krisztián 3-0 64 kg: Damjan Grmusa (szerb)–Dévényi Domnik technikai K. O. a 3. menetben 69 kg: Kozák László–Luka Sumarac (szerb) 2-1 91 kg: Marco Docic (szerb)–Komor Norbert 2-1