UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-07-23 09:32

Ezüst és bronz

Remekeltek a magyarok a női birkózás második versenynapján is a stockholmi kadet Európa-bajnokságon. Bognár Erika ezüstöt, Szekér Szimonetta bronzot nyert az 52 kg-ban, és valóban csak nüanszon múlt, hogy Erika ezüstje nem arany lett. A szakág pontversenyében Magyaroroszág a negyedik helyen végzett, ami kimagasló siker.

Szekeres István A 40 kg-ban két román leány birkózott az aranyért. Kíváncsi lettem volna rá, de mire – kis késéssel – a monitor elé ültem, már vége is volt a meccsnek. Nyert Maria Alexandra Cioclea, mégpedig tussal, Roxana Alaxandra Tif ellen. Utóbbi nyilvánvalóan befeküdt a honfitársnak. De hogy hogyan döntötték el, ki legyen az „áldozat”, sorshúzással, vagy a hazai rangsor alapján, nem tudni. De a meccs végén a két lány közösen futott tiszteletkört, boldogan és viháncolva, együtt lobogtatva a fejük fölött a román zászlót. Úgy éreztem, alapjában véve grimasz volt az értelmetlen, világszövetségi kitalációra, miszerint a kadet-kontinensbajnokságokon minden ország két versenyzőt küldhet szőnyegre minden súlycsoportban. Mert rengeteg a hátulütője, és azt az elmúlt napokban – statisztikai tényekkel alátámasztva – többször is elmondtam.
Két magyar a stockholmi dobogón Fotó: MBSZ/Facebook
Két magyar a stockholmi dobogón Fotó: MBSZ/Facebook
Most azonban – lássuk be – mi is haszonélvezői lettünk a tarthatatlan szabálynak. Az 52 kg-ban ugyanis mindkét magyar érmes lett, Bognár Erika nyakába ezüstöt akasztottak az eredményhirdetésen, Szekér Szimonettáéba pedig bronzot. A bevezetőben kiemeltem, hogy Erika „csak” ezüstje nüanszon múlt. Nézzük, mi is történt!... Az első menetben figyelmeztették a magyart, és az óra elkezdte számolni a harminc másodpercet. Ha nem hajt végre érvényes akciót, az idő lejártával automatikusan megintik, és akkor 1-0 oda… Erika azonban hagyta, hogy az ellenfele kitolja a szőnyegről, ami szintén az orosz Darja Geraszimova vezetését jelentette. Csakhogy – lényeges a különbség! – a magyar intés nélkül jött ki a történetből. A második menetben az orosz harminc másodperce kezdett ketyegni. Le is ketyegett. Jött az intés, 1-1. De abban a pillanatban a magyaré volt a meccs, hiszen ha 1-1 marad az eredmény, az nekünk jó, hiszen a két küzdő fél közül Erikának nem volt intése. Tihanics Tibor, aki nemcsak a válogatottban, hanem Kecskeméten is edzője a leánynak, azonnal küldte az utasítást a szőnyegre: „Semmit!...” Vagyis a hátralévő egy percben ő maga ne kockáztasson, bekkelje ki az időt. Mielőtt továbbmennénk, érdemes felidézni az előtörténetet. A tavalyi szabadkai kadet Eb-ről, Nagy Bernadett bronzmérkőzéséről…

Részlet az Utanpotlassport.hu 2015. augusztus 12-i tudósításából: „1-1-re végződik a mérkőzés a fehérorosz Zimjankova ellen. Az első menetben megintik, 1-0. A másodikban Bernadett kap figyelmeztetést, és elindul az óra, amely jelzi, hogy 30 másodperce van akcióra, és ha nem csinál semmit, őt is megintik. És akkor – az utolsó pont miatt – Zimjankováé a meccs. A szorító fél perc letelte előtt, talán ha egy másodperccel, az ellenfél kilépteti a szőnyegről a magyart, amiért egy pontot kap. De az a veszte. Értékelhetjük úgy is, hogy a két kispad közötti különbség döntött. Ritter Diletta és Martin Gábor integet a lánynak, hogy jó ez így, ne csináljon semmit, csak vészelje át a hátralévő időt. A belorusz mesterek is azt teszik – de tévednek… Az eredményjelző világosan mutatja, hogy Bernadett nem kapott intést, csak a kiléptetésért írtak be egy pontot az ellenfélnek. Ami azt jelenti, hogy a magyar nyert, mert neki nem volt intése. A belorusz tábor tiltakozik, challenget kér, óvni akar. De nincs miért.”

Nos, a magyar kispad tavalyi sikeréből „hivatalos, állami taktika” lett. Erika már a német Bölke elleni meccsén is így bekkelte ki az intést, majd az orosz Parohina elleni elődöntőben is megcsinálta. A meccs végén az oroszok is óvni akartak, akárcsak tavaly a belorusz kispad. De megint nem volt miért. A döntő viszont nem végződött heppienddel. Geraszimova elszántan támadott, a magyar jól védekezett. Csakhogy az orosz az utolsó pillanatban megcsinálta a csípődobásos levitelét. Hogy az akció az előtt történt-e, hogy a gong megszólalt, vagy közben, netán néhány századmásodperccel utána, azt a videó alapján sem lehet száz százalékos biztonsággal megállapítani. A bírók mindenesetre megadták rá a két pontot. A magyar kispad óvott, az óvást elvesztettük, és az azért járó büntetőponttal 3-1 lett a vége. Mást nem tehetünk, mint – sportemberhez méltóan – fejet hajtunk Darja Geraszimova előtt, aki valóban nagy dolgot vitt végbe a fináléban. Lehetett volna magyar döntője is az 52 kg-nak, de Szekér Szimonetta is kikapott Geraszimovától az elődöntőben. De az másik történet volt. Pillanatnyi üzemzavar. A dorogi lány lélekben még nem volt jelen a szőnyegen, amikor az orosz gyakorlatilag lerohanta, és két vállra fektette. Panaszra persze semmi okunk. A lányaink nyertek aranyat, két ezüstöt és egy bronzot, és a szakág stockholmi pontversenyében a nagyon előkelő negyedik helyet szerezték meg. A női birkózás második versenynapján amúgy Európa többi országa az érmek számában legyőzte a szovjet utódállamokat, 12-8-ra. Az aranyakéban viszont még nem, hiszen a két fehérorosz és egy orosz Európa-bajnoki címmel szemben egy román és egy svéd áll.

KADET EURÓPA-BAJNOKSÁG, STOCKHOLM Női birkózás, 2. nap: 40, 46, 52, 60, 70 kg A nap magyar szereplői 40 kg (15 induló): magyar nincs. 46 kg (19): Kiss Krisztina (Kaposvári SI). 52 kg (24): Szekér Szimonetta (Dorogi NC), Bognár Erika (Kecskeméti TE). 60 kg (22): Németh Anna (Dorogi NC), Felhő Viktória (Kiskunhalasi BC). 70 kg (20): Nagy Bernadett (UTE) A nap magyar mérkőzései Selejtező. Bognár– Magdalena Głodek (lengyel) 10-0, technikai tus a 3:35. percben. Nanny Jönsson (svéd)–Németh 1-0 Nyolcaddöntő. Emely Selinger (német)–Kiss tus 2-0-nál, hídba billentés után az 1:07. percben. Bognár–Tamar Hodzsasvili (grúz) tus 11-0-nál, ledöntés és hídba forgatás után a 2:41.percben. Szekér–Eda Tekin (török) 7-2. Paulina Martyka (lengyel)–Felhő 10-4. Nagy–Kamile Gaucaite (litván) 3-1 Negyeddöntő. Szekér–Ida Olivia Borglin (svéd) tus 2-0-nál, húzással az 1:19. percben. Bognár–Serena Bölke (német) 4-2. Ewelina Ciunek (lengyel)–Nagy 2-0 Elődöntő. Darja Geraszimova (orosz)–Szekér tus 2-0-nál, az 1:08. percben, lábramenés-kontrából. Bognár–Anasztaszija Parohina (orosz) 2-1 Vigaszág. Nagy–Gyiana Klimec (fehérorosz) 6-5 Bronzmérkőzés. Szekér–Ida Diana Jönsson (svéd) 3-1. Jevgenyija Zaharcsenko (orosz)–Nagy 10-0, technikai tus a 3:26. percben Döntő. Darja Geraszimova (orosz)–Bognár 3-1 A nap Európa-bajnokai és a magyar versenyzők helyezése 40 kg: Maria Alexandra Cioclea (Románia), magyar induló nem volt 46 kg: Emma Malgren (Svédország),… 14. Kiss Krisztina 52 kg: Darja Geraszimova (Oroszország), 2. BOGNÁR ERIKA (MAGYARORSZÁG), 3. SZEKÉR SZIMONETTA (MAGYARORSZÁG) 60 kg: Krisztina Szazikina (Fehéroroszország),… 14. Felhő Viktória,… 16. Németh Anna 70 kg: Anasztazija Zimjankova (Fehéroroszország),… 5. Nagy Bernadett

Amit eddig írtunk a kadet Európa-bajnokságól „Szovjet” házibajnokság 1 .versenynap: szabadfogás 42, 50, 58, 69, 85 kg 2. versenynap: szabadfogás 46, 54, 63, 76, 100 kg 3. versenynap: női birkózás 38, 43, 49, 56, 65 kg (magyar arannyal)