UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2016-07-23 16:17

Kamaszok a szorítóban

Az ifjúsági és a junior ökölvívók kontinensviadala után megkezdődik a legkisebbek, azaz a serdülő korosztály Európa-bajnoksága is. A 13 és 14 évesek Zágrábban mérik össze erejüket az elkövetkező egy hétben, a mezőnyben 18 magyar is szerepel. Dorkó Péter szövetségi edző érmeket remél, elsősorban a tavalyi Eb-n ezüstérmes Rácz Krisztofertől.

Majer Dániel Az elmúlt időszak sikerei után újabb dobogós helyezésben reménykedik Dorkó Péter tréner, aki szerint a tanítványai felkészülten utaztak Horvátországba. Ugyanakkor nem az eredményeket tartja a legfontosabbnak, hanem azt, hogy a srácok jó mérkőzéseket vívjanak. A serdülő korosztályban az ifjúsági és a junior Eb-hez képest jóval több, 18 súlycsoportban küzdenek meg a fiatalok. „Az utolsó napokban már a szakmai élesítésre, gyorsításra, a fiúk súlyának beállítására fektettük a hangsúlyt” – magyarázta az elutazás előtt Dorkó.
A serdülőválogatott tagjai Forrás: boxing.hu
A serdülőválogatott tagjai Forrás: boxing.hu
A társaság meglehetősen hosszú és intenzív felkészülési időszakot tudhat maga mögött. Június 27-től július 3-ig Egerben edzett, majd tíznapos szünet után július 13-tól az útra kelésig Tatán hangolt. „Mindannyian készen állnak, fejben rendben vannak – mondta a szakvezető. – Nem úgy veszik, hogy mindenáron aranyérmet kell nyerniük, inkább a saját teljesítményüket és a jó mérkőzéseket helyezik előtérbe. Jósolni nem tudunk, de úgy gondolom, a realitások talaján maradva is legalább három dobogós helyezés van a csapatban.” Miként volt tavaly Anapában is, ahonnan hat éremmel tért haza a serdülőválogatott, öt bronz, egy ezüst elosztásban. Az ezüstöt az idén is kerettag, 54 kg-ban induló Rácz Krisztofer szerezte. Ifj. Balzsay Károly tavaly a legkisebb királyfinak nevezte Krisztofert, aki azóta megnőtt, de a céljai ebben nem változtak. „Nem baj, jövőre én nyerek” – írta tavalyi döntőbeli veresége után a közösségi oldalon Rácz. Az oroszlányi bunyóst a korosztály kiemelkedő ökölvívójának tartják, későbbi célja az olimpiai részvétel, majd a profikarrier, hogy is segíthesse családját és hat testvérét. Az aranytól egyébként már tavaly sem volt messze, a döntőben szoros mérkőzésen a hazai pálya előnyét élvező orosztól kapott ki, sokak szerint jogtalanul. Pontozásos sportág lévén a bokszban rendre előforduló téma a bíráskodás. „Nem kell ezzel foglalkozni, csak a munkára szabad koncentrálni, és nem előre tervezetten hátrányos helyzetűnek beállítani magunkat” – mondta Dorkó.

Az Európa-bajnokság magyar résztvevői 38,5 kg: Szöllősy Áron. 40 kg: Balogh Róbert. 41,5 kg: Kecskeméti Roland. 43 kg: Lakatos Zsolt. 44,5 kg: Fekete Iván. 46 kg: Bácsics Rajmund. 48 kg: Varga Jenő. 50 kg: Zúró Zsolt. 52 kg: Horváth Dávid Róbert. 54 kg: Rácz Krisztofer. 56 kg: Lőczi Roland. 59 kg: Horváth Milán. 62 kg: Vörös Róbert. 65 kg: Kanalas Renátó. 68 kg: Kozák Renátó. 72 kg: Győrei Barnabás. 76 kg: Juhos István. +76 kg: Kiss Levente