UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-07-24 23:56

Soha többé ilyet!

Hál’ istennek vége a stockholmi kadet Európa-bajnokságnak! A felduzzasztott létszám, az eltorzított erőviszonyok miatt csak arra volt alkalmas, hogy a szovjet utódállamok külön presztízsversenyt vívjanak a két férfiszakágban. A kötöttfogás második versenynapján a magyar csapat legjobbja egy kilencedik hely volt, de a lebonyolítási rendszer alkalmatlan arra, hogy tisztán lássuk a saját helyünket Európában.

Szekeres István A két férfiszakág négy versenynapjából az utolsó, a kötöttfogás második sorozata a héten megszokott eredményeket hozta. Az öt aranyéremből kettőt vittek el az oroszok, egyet-egyet pedig Örményország, Ukrajna és – mint kakukktojás – Norvégia. A nap húsz érméből tizennégy jutott az utódállamoknak, hat pedig más országba. A 63 kg-ban lépett szőnyegre az Eb legnépesebb súlycsoportja, 43 indulóval. És éppen ezt nyerte meg a norvég Håvard Jørgensen, mondjuk úgy: az outsiderek képviseletében. A rendkívül nagy létszámú mezőnyben képzelhető el leginkább egérút, mert a sors(olás) szeszélye könnyebben teríti el másoknak kedvezően a legerősebbeket. A norvég, akinek nincs különösebben gazdag múltja, görög, majd holland ellenfelet győzött le. Mindig elmondom, hogy pusztán a jó sorsolásból nem lesz érem, ahhoz már bravúrra is szükség van. Jørgensen azt is megcsinálta, ukránt vert 2-1-re, majd moldovait 3-1-re. Majd jött a legnagyobb bravúr, amely előtt már kalapot le: 2-1-es győzelem a fináléban az orosz Sztyepanov ellen, aki a mi Putnokinkat nem éppen könnyen, 4-0-ra verte.
Ez a plakát legyen annak a mementója, hogy soha többé nem akarunk ilyen kadet Európa-bajnokságot!
Ez a plakát legyen annak a mementója, hogy soha többé nem akarunk ilyen kadet Európa-bajnokságot!
Azt természetesen már soha nem tudjuk meg, hogy a dorogi Putnoki Zsolt mire ment volna a norvég sorsolásával. Ő mindenesetre vigaszágra jutott, ahol a litván ellenfélen túllépett, de fennakadt a későbbi bronzérmes grúzon. Hivatalosan a 21. helyen végzett. De valóban csak huszonegyedik lenne Európában? Tizenhárman előzik meg az utódállamokból, egy birkózó pedig a velük nagyjából hasonló színvonalon álló törökök közül. A magyar kötöttfogásúk a második versenynapon tizenhárom mérkőzést vívtak. Abból négyet nyertek meg. A kilenc vereséget két fehérorosz, két azeri, egy orosz, egy grúz, egy török, egy bolgár és egy litván birkózótól szenvedték el. Egyik eredmény sem mondható rangon alulinak, pláne szégyenletesnek. És egyik birkózó sem nyert a magyar ellen könnyedén, nagy különbséggel; csak Váczi kapott ki 8-0-ra, technikai tussal, ő is csak majdnem három perc alatt, azeritől. De a magyarokat legyőző kilenc, valóban minőségi birkózóból nyolc (!) is kikapott később, kiejtve azáltal a magyar legyőzöttet. Mert a világszövetség hibás döntése felturbózta a mezőnyt. Én így a magyar csapat teljesítményét nem kívánom értékelni. Mert reálisan nem is lehet. Az Európa-bajnokság előtt – akkor úgy tűnhetett: rémképeket látva – azt írtam le, hogy ha bárki a legjobb tízbe kerül, azt most úgy kell megünnepelni, mint máskor az érmest… Tudom a dolgomat: háromszoros vivát Takács Istvánnak, aki kilencedik lett a 76 kg-ban.  

KADET EURÓPA-BAJNOKSÁG, STOCKHOLM Kötöttfogás, 2. nap: 46, 54, 63, 76, 100 kg A nap magyar szereplői 46 kg (19 induló): Kecskeméti Dávid (Ceglédi VSE). 54 kg (30): Váncza István (Érdi Spartacus), Török Tamás (Ceglédi VSE). 63 kg (43): Bak Gergely (ESMTK), Putnoki Zsolt (Dorogi NC). 76 kg (29): Takács István (BVSC), Vitek Dáriusz (Dorogi NC). 100 kg (24): Vátzi Roland (Dorogi NC) A nap magyar mérkőzései Selejtező. Nurlan Dadasov (azeri)–Váncza 2-0. Török–Nathaniel Phillips (svéd) 3-0. Bak–Ranet Kaljola (észt) 7-3. Ali Halil Hunç (török)–Vitek 6-2. Ugur Hadzsili (azeri)–Vátzi 8-0, technikai tus a 2:41. percben. A 16 közé jutásért. Dimitrij Perachelasvili (litván)–Bak 8-4, Szergej Sztyepanov (orosz)–Putnoki 4-0 Nyolcaddöntő. Ivan Damjanov (bolgár)–Kecskeméti 2-0. Artem Horbacs (fehérorosz)–Török 4-2. Makszim Bondarenko (fehérorosz)–Takács 12-5 Vigaszág, 1. forduló. Putnoki–Gytis Kulevicius (litván) 2-0 Vigaszág, 2. forduló. Kerim Macsalikasvili (grúz)–Putnoki 4-1 A nap Európa-bajnokai és a magyar versenyzők helyezése 46 kg: Georgij Tibilov (Oroszország),… 15. Kecskeméti Dávid 54 kg: Sant Hacsatrjan (Örményország),… 15. Török Tamás,… 20. Váncza István 63 kg: Håvard Jørgensen (Norvégia),… 15. Bak Gergely,… 21. Putnoki Zsolt 76 kg: Dmitro Vaszecki (Ukrajna),… 9. Takács István,… 18. Vitek Dáriusz 100 kg: Sarap Arihanov (Oroszország),… 22. Vátzi Roland

Amit eddig írtunk a kadet Európa-bajnokságól „Szovjet” házibajnokság 1. versenynap: szabadfogás 42, 50, 58, 69, 85 kg 2. versenynap: szabadfogás 46, 54, 63, 76, 100 kg 3. versenynap: női birkózás 38, 43, 49, 56, 65 kg (magyar arannyal) 4. versenynap: női birkózás 40, 46, 52, 60, 70 kg 5. versenynap: kötöttfogás 42, 50, 58, 69, 85 kg