UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-07-27 17:09

Saját sikerének a kovácsa

Herner Olivér az amerikai egyetemi bajnokságban folytatja a pályafutását. A 19 éves jégkorongozó régóta a tengerentúlra vágyott, s meg is tett mindent, hogy a célját valóra váltsa.

Pusztai Viola Herner Olivért már akkor elkápráztatta az észak-amerikai mentalitás, amikor három éve néhány társával együtt háromhetes edzőtáborban vett részt Kanadában. A 19 éves jégkorongozó azóta kereste a lehetőséget, miáltal a tengerentúlon folytathatná a pályafutását. Néhány éve komolyabban felmerült benne, hogy az amerikai egyetemi bajnokság felé induljon el, de akkor alábbhagyott a lendülete. Az elmúlt idényt a MAC Budapest junior-, illetve MOL Liga-csapatában töltő hátvédnek fél éve jutott ismét eszébe az amerikai álom. A módját az egyik ismerőse vázolta fel neki, továbbá elmondta: késésben van, de még összejöhet a felvételi. Mindenekelőtt amerikai érettségit és nyelvvizsgát kellett tennie, mert anélkül hiába próbálkozott volna. Kezdetben az NCAA divízió 3-as csoportjában gondolkozott, úgy gondolta, oda könnyebben felveszik, bár azzal is tisztában volt, hogy a remek tanulmányi eredményei ellenére sem kaphat teljes tanulmányi ösztöndíjat. Így pedig éves szinten legalább 15 ezer dollárt kellett volna fizetni, de akad olyan egyetem is, amely szívesen látta volna, de 72 ezer dollárt kért.
Herner Olivér Forrás: icehockey.hu
Herner Olivér Forrás: icehockey.hu
Ezért természetesen annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy bekerülhet az egyik divízió 1-es csapattal rendelkező egyetemre, sportösztöndíjjal. – Öt napot vett igénybe, de kigyűjtöttem az összes divízió 1-es és 3-as egyetem szakmai stábjának elérhetőségét. Utóbbi esetében kikértem Glen Williamson utánpótlásvezetőnek és a korábbi edzőmnek, Bob Devernek a tanácsát, hogy hová érdemes elküldeni a jelentkezésemet, és annak alapján szelektáltam. A bemutatkozó e-mailben leírtam, hogy az elmúlt néhány évben hol jégkorongoztam, milyen eredményeket értem el, öt-hatperces videót is csatoltam hozzá, továbbá a Glen Williamson, Rich Chernomaz, Majoross Gergely és Fodor Szabolcs által írt referenciát. A divízió 1-es egyetemektől többnyire azt a választ kaptam, hogy a következő szezonra már nincs szabad helyük, mégis akadt kettő, amely teljes sportösztöndíjat ajánlott. A választása a Maine állambeli University of Maine-re esett, amelyet azóta már szemügyre is vett. – Két hete jártam az egyetemen hivatalos látogatáson, körbevezettek, beszéltem az edzőkkel. A mintegy száz épület mindegyikét persze nem mutatták be, inkább azokat, amelyekről azt gondolták, nagy dolognak tartom. Hat-hét konditerem található az egyetemen, ebből négy-öt sportágra szabott, és akkora területen helyezkedik el, hogy az itthoniak közül három is beleférne. Leesett az állam. Orono egyébként húszezres város, az iskolaidőszakban negyvenezres, és minden az egyetem körül forog. Plakátok hirdetik, milyen kedvezményeket vehetnek igénybe az egyetemisták, a csapat kabalája, a fekete medve pedig mindenfelé felbukkan. Az emberek rendkívül kedvesek, közvetlenek és segítőkészek. Csak bámultak, hogy Magyarországról jövök. Ahogy elmondták, azért választották Olivért, mert olyan hátvédre volt szükségük, aki jól lő távolról, a kék vonalról. Emellett a kétméteres magassága is sokat nyomott a latban, továbbá, hogy három korosztályos világbajnokságon szerepelt, és legalább két referenciát adó szakembert is megkérdeztek a képességeiről. A játékos természetesen nagy lehetőségként tekint az előtte álló szezonra: – Amerikában jobban szem előtt van az ember, megnyílik előtte a világ. Az edzők elmondták, hogy az összes meccsen teltház van, és 15-20 játékosmegfigyelő is rendre helyet foglal a lelátón. Így adott a játékosoknak a lehetőség, hogy a négy év után másik ligában folytassák a pályafutásukat, de ajánlat esetén akár év közben is válthatnak.