UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-08-03 09:00

Kovács Zsófia

Kovács Zsófiáról egy évvel az után írtunk először, hogy 2011-ben elindult a honlapunk. A jubileumi, X. Kanyó Éva-emlékversenyen a serdülők között remekelt az akkor tizenkét éves, dunaújvárosi leány. Négy évvel később a riói olimpián léphet a szerekhez.

Pusztai Viola Orosz fölény, Makra-varázs – ezzel a címmel írtunk beszámolót 2012 októberében a jubileumi, X. Kanyó Éva-emlékversenyről. Makra Noémi remekelt a viadalon, a békéscsabaiak elsőéves ifjúsági tornásza saját korosztályában megnyerte az egyéni összetett, a felnőttek között pedig szépségdíjas gyakorlata talajon ugyancsak aranyat ért. A következő évben sikert sikerre halmozott, azok közül is kiemelkedik a felnőttek világbajnokságán való bemutatkozása: bejutott az egyéni összetett döntőjébe és ott a 14. helyet szerezte meg. Akkor még nem töltötte be a tizenhatot. Ez az összeállítás azonban nem róla szól, mert valaki más azóta üstökösként vágtatott felnőtt tornászok világába. Pedig 2013-ban még úgy tűnt, Noémi lesz a magyar női tornasport új csillaga, aki a riói olimpiára érhet be. Csakhogy a sorozatos sérülések visszavetették karrierjét, s bár ez év tavaszán a Rióban rendezett pótkvalifikációs tesztversenyen kvótás helyen végzett, nem ő volt az egyetlen magyar. Márpedig a 2016-os ötkarikás játékokon csak egy tornász képviselheti Magyarországot.
Kovács Zsófia üstökösként robbant be a felnőttek közé
Kovács Zsófia üstökösként robbant be a felnőttek közé
Azon a bizonyos 2012-es Kanyó Éva-emlékversenyen a serdülők között is remekelt magyar lány. Az akkor tizenkét éves dunaújvárosi Kovács Zsófia a népes, harmincfős mezőnyben az orosz Anasztaszija Dmitrijeva mögött a második helyen végzett egyéni összetettben. Tizennégy évesen szerepelt a szófiai ifjúsági Európa-bajnokságon, egyéni összetettben tizenkilencedik lett, amellyel ifjúsági olimpiai kvótát is szerzett volna, csakhogy 2000-es születésűként nem vehetett részt ebben a külön versenyben. 2015-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal vigasztalódhatott. Illetve… 2014 novemberében azt írtuk: „Kevesen hitték volna, hogy a Békéscsaba kitűnőségét, Makra Noémit hazai pályán bárki is legyőzheti a mesterfokú bajnokságon. A dunaújvárosi Kovács Zsófia sem gondolt erre, a tervei között csupán az szerepelt, hogy valamelyik szeren dobogóra álljon.” De Zsófit meg is szólaltattuk: „Noémi után következtem gerendán, aki leesett a gyakorlata közben, de még így sem voltam biztos benne, hogy nyerhetek. A selejtezőből ugyan elsőként jutottam tovább, de ott én is leestem a szerről, így a döntőben csak arra koncentráltam, hogy hibátlanul mutassam be a gyakorlatomat. Meglepett, hogy győztem, de egyúttal felszabadultan versenyeztem talajon, amelyen szintén bajnok lettem. Álmodni sem mertem arról, hogy ez sikerülhet.” A „meglepetésleány” tehát már akkor bontogatta szárnyait, de akkor még a következő év fő versenyére, az EYOF-ra koncentrált. Bár Tbilisziben nem állhatott dobogóra, kiemelkedően szerepelt, hiszen egyéni összetettben ötödik, ugrásban negyedik, felemás korláton és gerendán hetedik lett. Ezzel búcsúzott egyébként az utánpótláséveitől, hiszen 2016-ban átlépett a felnőttek közé. Tizenöt évesen indult élete első Világ Kupa-versenyén, amely megadta az alaphangot az olimpia évének, hiszen mind a négy szeren döntőbe jutott. Ezt követte a már említett riói pótkvalifikációs tesztverseny, aztán júniusban jött a berni Európa-bajnokság, amelyen nemcsak a minél jobb helyezésekért harcolt, hanem Makra Noémivel az olimpiai kvótáért.
A Dunaferr versenyzője a lehető legpontosabban akarja bemutatni gyakorlatait az olimpián
A Dunaferr versenyzője a lehető legpontosabban akarja bemutatni gyakorlatait az olimpián
Olimpiaközeli produkció – ezt a címet adtuk az írásunknak, amelyben arról számoltunk be, hogy  a „nagyok” között debütáló tizenhat éves Kovács Zsófia boldoggá tette a magyar tornászok társadalmát. Amellett, hogy alaposan kivette részét a női csapat régen látott sikeréből, azaz a döntőbe jutásából, és ott a nyolcadik hely megszerzéséből, két szeren, gerendán és kedvencén, a felemás korláton is bejutott a szerenkénti fináléba. „Miután összejött a két döntő, az álmaimban az szerepelt, hogy tartsam meg azokat a helyezéseket, amelyeken bejutottam. Kicsit fura volt telt ház előtt versenyezni, de sok időm nem maradt izgulni. Örömmel vettem tudomásul az ugrásban elért hetedik helyet, de fejben azonnal váltanom kellett a felemás korlátra, hiszen félperces bemelegítésünk sem volt, illetve engem szólítottak először. Amikor leugrottam, éreztem, hogy jól sikerült, de azt nem gondoltam volna, hogy az ötödik helyen végzek. Nagyon boldog vagyok.” Néhány nap múlva eldőlt: ő képviselheti Rióban Magyarországot. „Egyelőre fel sem tudom fogni, hogy sikerült – adott hangot örömének. – A válogatási elveket ismerve az Európa-bajnokság után kicsit számítottam rá, hogy én leszek az olimpiai résztvevő, de így is nehéz elhinni, hogy utazhatok Rióba.” Az olimpiától nem konkrét helyezéseket vár, a cél az, hogy a gyakorlatait minél pontosabban mutassa be. Továbbá, hogy a pontozóbírók az emlékezetükbe véssék, bár úgy véli, az Európa-bajnokságon már megjegyezték a nevét.

Eredménysor 2015 EYOF, egyéni összetett 5. hely, ugrás 4. hely 2016 felnőtt Európa-bajnokság, felemás korlát 5. hely, ugrás 7. hely

A legfontosabb írások a honlapunkon Kovács Zsófiáról, az elmúlt időszakból Meglepetésleány – utanpotlassport.hu 2014.11.05. Álmaiban Rió – utanpotlassport.hu 2016.04.21. Olimpiaközeli produkció – utanpotlassport.hu 2016.06.05. Zsófi lett a kiválasztott – utanpotlassport.hu 2016.06.08. A tizenhat éves felnőtt – utanpotlassport.hu 2016.06.25.