UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-08-19 12:11

Amy Tinkler el sem hitte

Amy Tinkler élvezi, amit csinál, és sosem nyomja a tét. Klubedzője szerint ez a titka annak, hogy a 16 éves brit tornászleány bronzérmet nyert talajon a riói olimpián.

UP-info/P. V. „Amikor én tornáztam, álmodni sem mertünk arról, hogy olyan eredményeket érünk el, mint manapság” – ezt Eddie Van Hoof, a brit férfitornászok edzője, aki 1984-ben tagja volt a Los Angeles-i olimpián kilencedik helyezett csapatnak, még a riói olimpia előtt mondta. Akkor a britek még olimpia aranyérem nélkül álltak, azóta a 23 éves Max Whitlock talajon és lólengésben nyújtott kiemelkedő gyakorlatának köszönhetően már két ötkarikás elsőséggel büszkélkedhetnek. Higgyék el, ez még csak a kezdet.
Amy Tinkler el sem hitte, hogy 16 évesen bronzérmet nyert az olimpián...
Amy Tinkler el sem hitte, hogy 16 évesen bronzérmet nyert az olimpián...
Apropó kezdet… Van Hoof szerint akkor kapott igazán lendületet a brit torna, amikor Louis megnyerte a britek első olimpiai érmét a 2008-as pekingi olimpián: lólengésben lett harmadik. Aztán Londonban és Rióban is második. Mert közben felnőtt az a generáció, amely tulajdonképpen az ő sikeréből meríthetett motivációt. Természetesen nemcsak ez szolgált katalizátorként a brit tornasport felemelkedésében – a finanszírozás szempontjából mindenképpen meghatározó volt –, hanem a 2012-es londoni olimpia előtt indított tudatos utánpótlás-nevelő program is. Amely azóta is remekül működik, elég csak a 2014-es ifjúsági olimpia, a 2015-ös Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál és a 2016-os ifjúsági Európa-bajnokság eredményeire pillantani. Nem mellesleg: a 2014-es ifjúsági Eb-n remeklő brit fiúk közül ketten is – az akkor egyéni összetett győztes Nile Wilson és a harmadik Brinn Bevan – tagjai voltak a Rióban negyedik helyezett csapatnak. És akkor még nem esett szó a háromszoros ifjúsági olimpia bajnok, többszörös korosztályos Eb-győztes Giarnni Regini-Moranról, akit minden bizonnyal Tokióban már az olimpiai aranyra esélyesek között tartanak számon. A női együttesben ugyancsak képviselték magukat ketten azok közül, akik az elmúlt években az utánpótlásversenyeken remekeltek. A jobb eredmény talán a 17 éves Ellie Downie-tól volt várható, de aztán a 16 éves Amy Tinkler „ellopta” előle a showt: míg előbbi összetettben a 13. helyen, utóbbi talajon a harmadikon végzett. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb brit olimpiai érmes tornásza. Amy a döntő után meg sem bírt szólalni, és a könnyeit is igyekezett visszatartani, de ez abban a pillanatban nehezen ment neki.
...de az éremmel a nyakában már széles volt a mosolya Forrás: dailymail.co.uk
...de az éremmel a nyakában már széles volt a mosolya Forrás: dailymail.co.uk
„Nem hiszem el. Ez őrület, még mindig sokkos állapotban vagyok – mondta az éremátadás után. – Idegtépő volt nézni a többieket, miközben kézzel fogható közelségben volt az olimpia érem. De közben arra gondoltam, bármelyik helyen is végzek, boldognak kell lennem. Nem raktam magamra terhet, és az edzőm sem igényelt tőlem dobogós helyezést. Azt mondta, nincs semmi veszítenivalóm, nyújtsam a legjobbamat és élvezzem a tornát. Amint befejeztem a gyakorlatomat, tudtam, hogy ennél többet nem hozhattam ki belőle. Csodálatos hetet tudhat maga mögött a brit tornasport és remélem, hogy Tokióban folytatjuk a remek sorozatot, és én is szerepelhetek.” A 16 éves leány kétévesen kezdett a South Durham Gymnastics nevű klubban, amelynek az egyik edzője az édesanyja volt. Manapság már heti 31 órát edz azért, hogy olyan eredményeket érjen le, mint Rióban. A vezetőedző, Kelly Milnes szerint Amy titka az, hogy igazán szereti, amit csinál, és a gyakorlatának minden percét élvezi. Továbbá soha nem zuhan össze nyomás alatt. „Brit női tornász korábban még sosem került talajon döntőbe, így már az meglepetés volt, meg persze hihetetlen. Amy teljesítménye mindenkire motiválóan hat a klubunkban, semmi kétség, nagy bulit csapunk a tiszteletére.” A lány, aki már 11 éves korában nemzetközi versenyen képviselte országát, az olimpia előtt elmondta: mint mindenkinek, neki is az olimpiai részvétel volt az álma. A Twitter-oldalán pedig a következőket írta: „Dolgozz keményen, amíg nem jön el az a nap, amikor már senkinek sem kell bemutatkoznod. Aztán dolgozz még keményebben.”

Bár Amy a legfiatalabb brit tornász lett, aki érmet nyert az olimpián, 160 nap elválasztja attól, hogy ő legyen minden idők legfiatalabb brit ötkarikás dobogósa. Ezt a csúcsot továbbra is műugró Brian Phelps tartja, aki 16 évesen és 134 naposan nyert bronzérmet az 1960-as római olimpián.

Forrás: dailymail.co.uk, telegraph.co.uk