UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-08-19 12:38

Ezrek a pályán

Jó hangulatban, színvonalas szervezéssel és rendezéssel tartották meg a jubileumi Cell-kupa nemzetközi kézilabda-fesztivált Veszprémben és környékén. Döntően utánpótláskorú játékosok ezrei szerepeltek a hatnapos viadalon.

reb „Nem is mondhatja magát igazi kézilabdásnak, aki legalább egyszer nem szerepelt Teramóban” – idézte a sportági mondást Süle Nándor, aki edzőként a Császár Gábor fémjelezte korosztályt is pályára vezette a rangos olaszországi tornán. A kilencvenes évek közepén fogalmazódott meg a szakemberben a gondolat, hogy idehaza is életre kellene hívni a teramóihoz hasonló viadalt.
cell_kupa01
cell_kupa01
Az elhatározást tettek követték, s 1997-ben először Celldömölkön rendezték meg a Cell-kupát. A megméretés évek alatt kinőtte a helyszínt, s immár több mint egy évtizede veszprémi központtal zajlik a versengés. A felnőttek mellett a fiú- és leánycsapatok az idén egyaránt négy-négy utánpótlás-korosztályban nevezhettek: az esemény rangjáról és kedveltségéről mindent elmond, hogy 28 ország 167 csapata küzdött hat napon át. „Nem véletlenül Cell-kupa nemzetközi kézilabda-fesztivál az esemény neve, hiszen a játék mellett sok-sok színes és érdekes programon vehetnek részt a fiatalok és edzőik – mondta Süle Nándor, az ötletgazda és főszervező. – Nálunk mindenki külön, személyre szólóan kapja meg az érmet, mert gyűlölöm, amikor másutt csokorban odaadják a csapatnak, aztán valamelyik padon kiosztja azokat az edző a gyerekeknek. A sikernek, a részvételnek legyen meg a presztízse.” A szakember hitvallása jelzi, mennyire fontos, hogy minden tekintetben színvonalas legyen a torna. Régóta dédelgetett álom, hogy kétszáz csapat érkezzen a Cell-kupára, s bár érdeklődésben nincs hiány, az érdemi létszámbővítést át kell gondolni. Ezúttal Veszprémben, Alsóörsön, Balatonfüreden, Ajkán, Várpalotán és Pápán, összesen tizenegy létesítményben zajlottak a mérkőzések. Süle szerint egyszerűen nincs több csarnok a környéken, márpedig ők nem engednek abból, hogy teremben rendezzenek meccseket, sátor szóba sem jöhet. A Cell-kupa az európai szövetség, az EHF kiemelt rendezvénye, s fontos terep a hazai bíróknak is, akik itt vizsgázhatnak, míg a csapatok a szezon előtti felkészülés fontos állomásának tartják a fesztivált. A hazai alakulatok jól hangoltak az új idényre, a korosztályos versengésben lehetséges huszonnégy éremből húszat hazaiak szereztek meg.

CELL-KUPA NEMZETKÖZI KÉZILABDA-FESZTIVÁL (VESZPRÉM ÉS KÖRNYÉKE) Fiúk. U18: 1. ZRK Dinamo Pancevo (Szerbia), 2. Pick Szeged, 3. Csanádi KSI SE. U16: 1. Israel National Team (Izrael), 2. Balatonfüredi KSE, 3. Pick Szeged. U14: 1. Israel National Team A (Izrael), 2. Éles KISE, 3. Israel National Team B (Izrael). U12: 1. Pick Szeged, 2. Éles KISE, 3. Debreceni SC SI. Leányok. U18: 1. IPC Váci NKSE, 2. Győri Audi ETO KC, 3. NLO SMS W Plocku (Lengyelország). U16: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Bajnok DSE Nemesvámos, 3. Eskisehir CLSK (Törökország). U14: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Bajnok DSE Nemesvámos, 3. Szeged KKSE. U12: 1. Bajnok DSE Nemesvámos, 2. HC Arsenal Taureni (Románia), 3. Debreceni SC SI