UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-08-20 09:53

Felnőttskalp

Patakfalvy Luca még csak tizenöt éves, de az U21-es taekwondo Európa-bajnokságon már legyőzte súlycsoportja felnőtt világranglista-vezetőjét. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottja Groznijból ezüstéremmel tért haza, a junior világbajnokságon aranyat akar nyerni.

Pusztai Viola A két barátnő, Patakfalvy Luca és Füredi Rebeka ezúttal nem tett közös fogadalmat  a július végi U21-es taekwondo Európa-bajnokság előtt, pedig az novemberben, a junior kontinensviadal előtt jó előjelnek bizonyult. Akkor mindketten a dobogó legfelső fokára állhattak fel, igaz, most Groznijból sem tértek haza üres kézzel. a 67 kg-ban versenyző Füredi bronzot, a 46 kg-os Patakfalvy ezüstérmet nyert. „Mindketten azzal a céllal mentünk az Eb-re, hogy megnyerjük, legalábbis jó helyezést érjünk el – mondja Luca. – Nekem a fő versenyem az idén a junior-világbajnokság, így igazából ezt csak felkészítő versenynek szántuk, már csak azért is, mert talán én voltam a legfiatalabb résztvevő. Még a tizenhatot sem töltöttem be, így örülök az ezüstnek, bár arany is lehetett volna, ha kijön a csúcsformám. De azt a vb-re időzítem.”
A taekwondos Patakfalvy Luca 15 esztendősen lett Eb-ezüstérmes a 21 évesek között Forrás: MTK Budapest
A taekwondos Patakfalvy Luca 15 esztendősen lett Eb-ezüstérmes a 21 évesek között Forrás: MTK Budapest
A döntő után legfeljebb amiatt bosszankodott, hogy attól az orosz Regina Szahautgyinovától kapott ki, akit a junior Eb-n megvert. Most azonban sokat kivett belőle az elődöntő, minden idegszálával arra koncentrált, így a döntőre kicsit szétesett, nem támadott kreatívan. Bár a negyeddöntőben a fehérorosz Krisztina Szavluk ellen is akadt rövidzárlata, akkor egyáltalán nem esett kétségbe, biztos volt benne, hogy ő kerül ki győztesen a furcsa stílusú, olykor esetleges mozgású ellenfelével vívott csatából. Úgy is lett. Az elődöntőben azonban már egyáltalán nem önbizalommal tele állt a pástra, hiszen mégiscsak a felnőtt világranglistát vezető, az utóbbi két U21-es Európa-bajnokságon diadalmaskodó ciprusi Kiriaki Kottuki jött szembe vele. „Bennem volt a kétely, hogy a sokkal tapasztaltabb ellenfelemet le tudom-e győzni, de igyekeztem arra gondolni, hogy lépésről lépésre haladva sikerülhet – magyarázza az MTK Budapest versenyzője. – Ő viszont biztos volt benne, hogy a zöldfülű junior ellen nem lehet gondja, így aztán bosszankodott, amikor nem jöttek be a számításai. Tulajdonképpen a saját fegyverével vertem meg: támadott, én pedig beszúrtam egy-egy pontot. Ezzel pedig nem tudott mit kezdeni, és nyertem 5–1-re. Természetesen sokan felkapták a fejüket erre az eredményre, ismeretlenek is gratuláltak Lucának, akinek persze jólestek az elismerések. De most már a novemberi junior-világbajnokságra koncentrál, amelyen, úgy érzi, komoly esélye van a győzelemre. Bár az európai vetélytársak rendkívül erősek, őket a nemzetközi versenyekről jól ismeri, ezért inkább az ázsiaiak és a dél-amerikaiak okozhatnak neki meglepetést. De még mielőtt újra belevetné magát a munkába, a július végi belgiumi edzőtáborozás után a kikapcsolódásra is szakít időt. „A szeptemberi alapozás előtt három hét szabadságot kaptam, amelyet a Balatonon, illetve a hozzánk látogató amerikai unokatestvéreimmel töltök, szóval, nagyon jól telik – mondja mosolyogva a mindig életvidám lány, aki kiemelkedő eredményeinek köszönhetően az idén is elnyerte a MOL Új Európa Alapítvány támogatását. – Igazán köszönöm, hogy újra megkaptam az ösztöndíjat, ami lehetővé tette, hogy Kanadában edzőtáborozzak. Nagy lökést adott. A következő hónapokban európai vagy ázsiai táborozást tervezünk, hiszen fontos, hogy különféle stílusú ellenfelekkel készüljek. Ez a MOL támogatása nélkül nem jöhetne létre.”