UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-08-21 07:31

Történelmi arany

Brazília megnyerte története első aranyát olimpiai futballtornán. A „kis” seleção a lehető legdrámaibb módon, tizenegyespárbajban hódította el az elsőséget. A sorsdöntő gól szerzője ki más lehetett volna, mint a torna legnagyobb sztárja, Neymar.

  Majer Dániel A német és a brazil U23-as kezdő tizenegy is változatlan maradt az elődöntőhöz képest. Mindkét csapat, mondhatni, bemasírozott a fináléba, a brazilok 12-0-s, a németek 21-5-ös gólkülönbséggel tudták le a Maracanãba vezető utat, jóllehet Neymarék két 0-0-s döntetlenje nem éppen erre engedett következtetni a torna elején. A brazil közönség első felmorajlására a hatodik percig kellett várni, a kiugró Gnabry elől azonban Weverton kapus időben tisztázni tudott. Tíz perc elteltével ismét a németek előtt adódott – az előbbinél jóval nagyobb – lehetőség, amikor a Dárdai Pál által a Herthába csábított Serge Gnabry gurított vissza a tizenhatos vonala előtt helyezkedő Julian Brandtnak, és az ő, Marquinhoson megpattanó lövése a bal kapufa és a keresztléc találkozásán csattant. Pár percre rá a brazilok is jelentkeztek, Luan belőhette volna a negyedik gólját az olimpián, de a tizenegyes pont táján eltörte a labdát. A „lövés” így is kapura ment, Sülének kellett kifejelnie az ötösön belülről.
Neymar igazi vezére volt csapatának
Neymar igazi vezére volt csapatának
A kezdeti német próbálkozások után erősített a hazai együttes, a huszadik percben Neymar veszélyesen, közvetlenül a kapu előterébe csapódó szöglete okozott riadalmat a német védelemben, pár perccel későbbi sarokrúgását pedig Renato Augusto belsőzte a jobb kapufa mellé. A 27. percben aztán felrobbant a Maracanã. Nyolcvanezer ember ugrott talpra, miután Neymar (ki más) az ellene megítélt sokadik szabálytalanság után, 28 méterről óriási gólt lőtt a jobb felső sarokba. A labda a keresztlécről levágódva kötött ki a hálóban, a Barcelona sztárja  pedig a negyedik gólját ünnepelve ugrott Rogério Micale szövetségi kapitány nyakába. (A Barça pár órával korábban 6-2-es sikerrel kezdte a spanyol bajnoki szezont.) A 31. percben kis híján egyenlítettek a németek, Max Meyer oldalról beívelt szabadrúgása, veszélyesen csapódva, majdnem a kapuba pattant az egyik brazil lábról. A szögletet követően szintén Meyer veszélyeztetett, a tizenhatosról leadott lövését azonban védte a kapus. Nem hagyták annyiban a németek, és Meyer sem, az ellene megítélt szabadrúgást a tizenhatos jobb oldaláról lőtte az ötösön álló Sven Bender felé, aki a felső lécre fejelt. A második játékrész a braziloknak érezhetően nem volt sietős, a koncentrációjuk is csökkent, az 59. percben pedig, szinte a semmiből egyenlítettek a németek. A brazil tizenhatos előterében eladott labdából indították a támadást, amelynek a végén a jobb szélen felfutó Toljan centerezett Max Meyer irányába, aki a kapuval szemben állva, kapásból kilőtte a jobb alsó sarkot. Ettől mindjárt újra lendületbe jött a sárga-kék csapat, Renato Augusto elfutását Gabriel Jesus pöccintette kapu mellé, a nyakában lévő védőnek köszönhetően. Aztán fél percen belül kétszer is megnyerhette volna az olimpiát a brazil együttes, előbb Felipe Anderson rohant egymagában a kapu felé, a lövés pillanatára azonban a német védők utolérték, ezután pedig a Neymar tekert kapu mellé. Két perccel később Luan is életjelet adott, megpróbálta átemelni a kissé kint álló Hornt, aki azonban könnyedén hárított. A hajrában a kapujához szögezte a németeket a házigazda, záporoztak a kisebb-nagyobb lövések. Az utolsó percekben viszont már csak támadgattak a hazaiak, a németek pedig egyértelműen a hosszabbítást helyezték előtérbe, és a rendes játékidő 1-1-el zárult. A hosszabbítás első félidejének kezdetétől az volt az ember érzése, hogy a felek már a tizenegyespárbajra készülnek, ám akkor Luan, a túloldalon pedig Brandt pillanatok alatt két óriási helyzetet hagyott ki. Utóbbi akrobatikus mozdulattal ért el egy, szélről előre ívelt labdát, és csak kevéssel tévesztette el a kaput. A kétszer 15 perc legnagyobb helyzetét azonban a csereként beállt Felipe Anderson hagyta ki: remek kiugratásból a német kapusba lőtte; ugyanakkor Timo Horn reflexei is kellettek a hárításhoz. A brazilok még próbálkoztak, majd a németek elővették a rendes játékidő végén látott taktikát, és labdatartással kihúzták a maradék perceket.
Tájkép, tizenegyescsata után Fotók: Internet
Tájkép, tizenegyescsata után Fotók: Internet
Jöhetett a tizenegyespárbaj. A németek kezdtek, első négy lövésüket sikerrel értékesítették is. A brazilok ugyanígy tettek, mígnem az ötödik sorozathoz odaálló Nils Petersen lövését Weverton kapus védeni tudta. Stílszerűen Neymarra maradt a feladat, hogy egyetlen tizenegyessel megnyerje Brazília első labdarúgó-aranyát az olimpiák történetében. Nem is hibázott, könyörtelenül a jobb felsőbe lőtt.

OLIMPIAI LABDARÚGÓ TORNA Döntő Brazília–Németország 1-1 (1-0), a 11-esekben 5-4 Brazília: Weverton – Zeca, Marquinhos, Rodrigo Caio, Douglas Santos – Walace, Renato Augusto – Gabriel, Luan, Gabriel Jesus, Neymar Németország: Horn – Toljan, Ginter, Süle, Klostermann – Sven Bender, Lars Bender – Brandt, Meyer, Gnabry, Selke Gólszerzők: Neymar (26.), Meyer (59.)