UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2016-08-22 20:57

Nikola az aranycsúcson

Nikola Jakšić még csak 19 éves, de már mindent elért, amiről a legtöbb sportoló csak álmodik. A szerb vízilabdázó egy év leforgása alatt olimpia, világ- és Európa-bajnok lett.

P. V. Ha Nikola Jakšić úgy döntene a riói olimpia után, hogy felhagy a vízilabdázással, a csúcson fejezné be pályafutását. A szerb férfivízilabda-válogatott annyi csalódás után felért az ötkarikás játékokon a csúcsra, így a belgrádi születésű játékos már olimpiai aranyat is tehet a világ- és Európa-bajnoki címet, illetve a két világliga-győzelmet jelentő érmek mellé az ereklyéket őrző vitrinbe. Na, de miért is akarná abbahagyni a vízilabdát 19 évesen?
A szerbek öröme: Nikola Jakšić a jobb szélen (második sor) ünnepli az olimpia bajnoki címet Forrás: waterpoloserbia.org
A szerbek öröme: Nikola Jakšić a jobb szélen (második sor) ünnepli az olimpia bajnoki címet Forrás: waterpoloserbia.org
Igen, ez nem tévedés: a méltán híres Partizan-iskola olyan pólóst adott Szerbiának, aki már juniorként elért mindent a felnőttek között, amit csak lehet. Bekként persze nem a góllövésben tündököl, de ha emberelőnyben hozzá kerül a labda, azt nagy százalékban értékesíti. Hogy ilyen fiatalon ekkora sikereket ért el, nagyban köszönhető annak, hogy évek óta a Partizan Belgrád felnőttcsapatában edződik. Nem kisebb nevektől tanulhatott, mint a vezetőedző Vladimir Vujaszinovicstól, illetve a klasszis játékosok közül Filip Filipovicstól vagy Andrija Prlajnovicstól. Az olimpia előtt felröppent a hír, hogy a következő szezonban már nem a Partizant, hanem a Bajnokok Ligája-győztes Jug Dubrovnikot erősíti. Vízilabdázni nyolcévesen kezdett, s mint elmondta, rengeteg lemondással járt az élsport, de egyáltalán nem bánta meg, hogy a mozi, a színház vagy az iskolai kirándulás helyett edzett, meccset játszott. Merthogy mindez kifizetődött, a felnőttek között már 2015-ben, amikor 18 évesen Kazanyban világbajnoki címet ünnepelhetett. Fél évvel később, 2016 januárjában hazai közönség előtt lett Európa-bajnok, hogy aztán a hihetetlen menetelés után a csúcsra érjen a szerb válogatottal: olimpiai bajnok legyen.
A kemény bekk kilencesben Forrás: zimbio
A kemény bekk kilencesben Forrás: zimbio
Miután a szerbek 2014-ben megnyerték az U19-es Európa-bajnokságot, majd 2015-ben az U20-as világbajnokságot is, sejthető, hogy nemcsak a jelenük, de a jövőjük is fényes lesz, érmekkel kikövezve. Előbbi sikernek Jakšić is részese volt, de ha a riói olimpia után még újabb sikerekre vágyik rövid időn belül, akkor Manhercz Krisztiánhoz hasonlóan ugyancsak vízbe csobban a szeptember 11-én kezdődő hollandiai U19-es Európa-bajnokságon. A szerbek Rióban a címvédő horvátokkal játszották a döntőt, és kétséget sem hagytak afelől, hogy az olimpiai aranyat az ő nyakukba akasztják az éremátadáskor: végig vezetve, rendkívül magabiztosan nyertek 11-7-re.