UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-08-23 17:22

Minden a jövőn múlik

Kötelező, de korántsem egyszerű sikert arattak a fiú kézilabdázók, akik megnyerték a Várnában rendezett B csoportos ifjúsági Európa-bajnokságot. Imre Vilmos elsősorban a csapat koncentráltságára büszke, és reméli, hogy a következő évadban már a felnőttek között erősödhetnek a fiatalok.

reb Ahogyan honlapunk végig követte, az ifjúsági fiú-kézilabdázók teljesítették a nyár legfontosabb utánpótlás-feladatát, s győztek Várnában rendezett B csoportos Európa-bajnokságon. A sikerrel kivívták, hogy két év múlva a kontinens 16 csapatból álló elitjét felvonultató U20-as Eb-n szerepeljenek, ráadásul az utánuk következő korosztálynak sem kell már a második vonalban senyvednie.
unneples
unneples
„Az összkép alapján kijelenthető, hogy kötelező volt megnyernünk a viadalt – kezdte Imre Vilmos szövetségi edző. – Csakhogy a sportban néha éppen a kötelező sikereket nehéz megszerezni. A negyedik, az Ukrajna elleni mérkőzésen éreztem a fiúkon a pszichés nyomást. Pedig igyekeztünk meccsről meccsre oldani bennük a feszültséget, de akkor sok helyzet kimaradt.” A szakember szerint az első három meccs tényleg semmire sem készítette fel őket, plusz százas gólkülönbséget értek el ebben a periódusban. Azt követően az edzéseken azonban Kárpáti Krisztián edzővel sikerült olyan állapotba hozni a csapatot, hogy a hajrában, a befejező szakaszban ne legyen probléma. Az ukránok elleni döntetlent követően ugyanis jött a Macedónia és a Törökország elleni gólzáporos siker. „Macedónia ellen nem is a győzelem, hanem a koncentráltság jelentette az igazi fegyvertényt, hogy nyolc-tíz gólos előnyben is összpontosítva kézilabdázott a csapat. Ez a képesség sokat érthet a legjobbak között két év múlva.” Az ifjúsági fiúk jövő nyara „lyukas” lesz, hiszen csupán az idei A csoportos Eb-ről lehetett kvalifikálni a korosztály 2017-es világbajnokságára. A vb-nek tehát biztosan szemlélője lesz az együttes, Imre Vilmos ugyanakkor már most leszögezte: nagyon erős ellenfelekkel akar felkészülési meccseket játszani, hogy valóban fejlődjön a gárda, illetve megcélozzák a göteborgi nyílt kontinensviadalon való részvételt. Az előttünk álló időszak munkájától és a srácok fejlődésétől függ, hogy két év múlva, a kontinens elitjében mire mehet a magyar válogatott. „Nagyon sok ismeretlenes az egyenlet, egy év múlva érdemes visszatérni rá, hogy mire is mehetnek a fiúk, amikor látom, milyen állapotban, felkészültséggel térnek vissza az összetartásra. Hadd dicsérjem meg külön a klubedzőket, hiszen mi csak a jéghegy csúcsa voltunk, ők dolgoznak egész évben a srácokkal. A fiatalok jövőjével kapcsolatban nagy kérdés, mikor megy el mellettünk a világ. Fontos, hogy a következő idényben a képességfejlesztő edzések mellett a megfelelő versenyeztetést is megkapják. Biztos vagyok abban, hogy néhányan már a felnőttek között megállnák a helyüket. Többet ér hatvan perc az NB I B-ben, mint tízgólos vezetéskor négy-öt perc az élvonalban.” Imre Vilmos optimista, hiszen Tatabányán, Veszprémben, Szegeden, Balatonfüreden és a Nemzeti Kézilabda Akadémián is olyan edzők dolgoznak, akik bátran adnak lehetőséget a fiataloknak. Korábbi cikkeink: előzetes, Magyarország–Örményország, Magyarország–KoszovóMagyarország–Ciprus, Magyarország–Ukrajna, Magyarország–Macedónia, Magyarország–Törökország