UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-08-26 12:52

Olimpiára várva

Gledura Benjámin a török csapatbajnokságon szerzett ezüstéremmel melegített a felnőtt-sakkolimpiára, amelyen 17 évesen vehet részt. Polgár Judit szövetségi kapitány teljes értékű játékosként számol vele.

Lakner Gábor A magyar válogatott gőzerővel készül a szeptember elsején kezdődő sakkolimpiára, amelynek az azeri főváros, Baku ad otthont. A férficsapat két évvel ezelőtt ezüstérmes lett, érdekesség, hogy az akkori csapatban még játékosként szereplő Polgár Judit ma már a válogatott szövetségi kapitánya.
sakkolimpia1
sakkolimpia1
A magyar férficsapatban – Rapport Richárd, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Berkes Ferenc mellett – helyet kapott a mindössze 17 éves Gledura Benjámin is. Polgár Judit elmondta, az újonc nagyon sokat tett az elmúlt időszakban a fejlődéséért, a lendületével sokat tehet a csapat teljesítményéhez. Benji a török csapatbajnokságon hangolt a sakkolimpiára, noha nem úgy alakult a szereplése, mint várta. A Kayserispor ugyanis hátsó táblán játszatta harmadik legerősebb sakkozóját, ami a csapat szempontjából érthető, hiszen így garantált volt a pont minden fordulóban, a magyar ígéret ugyanakkor nem a nála kisebb Élő-pontszámú játékosok elleni csata miatt vállalta a szereplést. Így hiába játszottak világsztárok a bajnokságban, Benji nem ellenük küzdött. Ráadásul új helyzettel szembesült, hiszen most ő volt az, aki ellen sündisznóállásba vonultak az ellenfelek, tartva a tudásától. Az egri sakkozó a tizenhárom fordulóból tizenegyben ült asztalhoz, és kilencszer sikerrel törte fel ellenfele védekező állását, és csupán kétszer állapodott meg döntetlenben. Jól alkalmazkodott tehát a váratlan szituációhoz, azzal csapatát ezüstéremhez segítette, a saját tábláján pedig aranyérmes lett. Hazatérve a válogatott edzőtáborába vonult, ahol Almási Zoltánnal és Balogh Csabával készült. Hárman kifejezetten jó viszonyba kerültek – az Almásival történt összezördülés már rég a múlté –, és a fiatal versenyző sokat tanul a rutinosabb társaktól. Benji nagyon várja már a sakkolimpiát, hiszen ilyen fiatalon óriási lehetőség a részvétel. Polgár Judit teljes értékű játékosként számol vele, nem turistának viszi Bakuba. Nyilván rengeteg tényezőtől függ, hogy mennyi lehetőség jut neki, de a kapitány előzetesen azt mondta: négy-hat partira készüljön. Tizenhét évesen nagy élmény lesz valamennyi.