UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-08-27 13:33

Nyerő huszonegy

Az aranyérmes női orosz válogatott jobbszélsője, a 21 éves Anna Vjahirjeva lett a riói olimpia kézilabdatornájának legértékesebb játékosa, míg honfi- és kortársa, az irányító Darja Dmitrijeva bekerült az álomcsapatba.

rebNosztalgiázzunk: 2013, Dánia, női junior kézilabda Európa-bajnokság, döntő. A Hajdu János vezette csapat az itthoni szurkolók nagy örömére fináléba jutott, amelyben a bivalyerős orosz együttes várt rá. A lányok nem is tudták megakadályozni az ellenfél sikerét: Darja Dmitrijeva például nyolc góllal vette ki a részét 36-28-as sikerből. A győzelemnek örülhetett többet között Anna Vjahirjeva is.
Anna Vjahirjeva_alkis_konstantinidis_reuters
Anna Vjahirjeva_alkis_konstantinidis_reuters
Míg a magyarok csak távolról szemlélték a riói olimpia néhány nappal ezelőtt véget ért küzdelmeit, a két, most 21 éves lány legutóbb a dobogó tetején kapaszkodhatott össze, hiszen a Franciaország ellen aratott 22-19-es siker az ötkarikás aranyérmet hozta el neki. Míg mások egész életünkben álmodnak hasonló sikerről, ők a karakteres edző, Jevgenyij Trefilov vezette együttes tagjaként már az utánpótláskorból éppen csak kilépve megszerezték. Sőt. Vjahirjevát egyenesen a női torna legértékesebb játékosának választották. Amikor hatévesen, lánytestvére edzésén maga is megismerkedett a kézilabdával, tán ő sem gondolta volna, hogy ilyen messzire jut. A testvér, Polina Kuznyecova „egyébként” 2007-ben felnőtt-világbajnok lett Oroszországgal, majd bekerült a 2012-es Eb-n az All Star-csapatba. Persze a gyorslábú jobbszélső sem most mutatta meg magát először: a korosztályos világversenyeken szinte mindent megnyert, a 2013-as junior Eb-aranyt megelőzve egy évvel korábban ifjúsági vb ezüstöt szerzett, míg korábban nyert ifjúsági Eb-aranyat (2011) és alig 14 évesen szerepelt a 2009-ben ifjúsági Eb-ezüstös csapatban is.
Darija Dmitrijeva
Darija Dmitrijeva
Vjahirjeva és riói olimpián az All Star-csapatba legjobb irányítóként bekerülő Darja Dmitrijeva válogatottbeli pályafutása kéz a kézben járt, s a klubéletben is hamar megmutatták magukat a felnőttek között. Dmitrijeva a Dinamo Volgográddal, majd nevelőegyesületével, a Lada Toljattival kóstolt a nemzetközi kupameccsek hangulatába, míg Vjahirjeva a Zvezda Zvenyigoroddal, majd az Asztahanocskával szerepelt az európai élmezőnyben. A 2014-2015-ös szezonban a világ legjobb fiatal játékosának választották meg (éppen a győri Korsós Dorinát megelőzve), s kétszer is második lett, míg Vjahirjeva a legutóbbi szezonban bizonyult a világ legjobb ifjú női kézilabdázójának. A közreműködésével kiharcolt olimpiai siker után pedig érthetően boldogan nyilatkozott. „Én vagyok a legboldogabb a világon! Pályafutásom legnagyobb sikerét értem el, ez az arany most mindent jelent nekem, hiszen ezért dolgoztam.” Reméljük, hogy négy év múlva akár abban a bizonyos 2013-as junior Eb-döntőben legyőzött magyar együttes néhány tagjának is lesz alkalma legalább szerepelni az olimpián.