UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2016-08-29 22:46

Megtört a jég

A női juniorválogatott a harmadik csoportmérkőzésén megszerezte az első győzelmét a magyar-szlovák közös rendezésű röplabda Európa-bajnokságon. A fehéroroszok kétszettes hátrányból egyenlítettek, de az ötödik játszmában hengerelt a magyar csapat.

UP-info A németek és a címvédő szerbek ellen elszenvedett vereség után a fehéroroszok ellen csak a győzelem lehetett a célja a női juniorválogatottnak a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon. Horváth András szövetségi edző az előző napi mérkőzés után a lelkesedést kérte számon csapatán. És a szavai hatottak. Bár rendre a fehéroroszok jutottak vezetéshez a meccs elején, a magyar lányok nem hagyták lerázni magukat, s mindig egyenlítettek. Most tényleg csapatként küzdött a csapat, aminek meg is lett az eredménye, mert Szedmák Réka ászával 11-11 után átvette a vezetést, sőt, a második szünet előtt már kettővel is vezetett. Kisebb technikai hibák miatt megint fordult a kocka, 18-18 után azonban újra a mieink percei következtek, s miután Török Kata sorozatban három ászt szervált, meg is nyerték a játszmát (25-20).
Röpi 3
Röpi 3
A másodikban megint fej fej mellett haladtak a csapatok. Eleinte a fehérorosz csapatnak ment jobban, aztán a hazaiak fordítottak, s a második szünetben már hárommal vezettek. A végjátékhoz érve Török Kata, majd Kalotai Zsófia bombájával nőtt a különbség ötre, s onnan már nem volt visszaút (25-17). A harmadik játszma elején kissé kiengedett a csapat, és azt a fehéroroszok ki is használták: az első szünetben öt ponttal vezettek. A pihenő jót tett a mieinknek, akik sorozatban öt pontot szerezve egyenlítettek, többek között Kiss Gréta ászainak köszönhetően. A játszma közepén aztán megint hullámvölgybe került a csapat, így Hriskevics vezérletével a fehéroroszok magabiztosan hozták a szettet (16-25). A negyedik felvonás is a vendégek szája íze szerint kezdődött. Horváth András 0-4-nél kért időt, s meg is kezdte a felzárkózást a csapat. Kalotai Zsófia bombájával 10-10-nél megint sikerült utolérni az ellenfelet. A második szünet után azonban újra csak többet hibáztak a mieink, s ötre nőtt a különbség. Azonban sorozatban öt pontot szerzett a csapatunk, s a végjátékhoz érve egyenlő volt az állás. A hajrában 21-23 után sorozatban három pont is a mienk lett, meccslabdánk volt, de akkor meg a fehéroroszok szereztek hármat, és kiegyenlítettek (24-26). Az ötödik játszma elsöprő magyar fölénnyel kezdődött. Csapatunk 5-0-ra vezetett, amikor a fehéroroszok időt kértek. A lányok extázisban játszottak, nem ismertek elveszett labdát, s 8-2-nél jött a térfélcsere. A fehéroroszok azt követően ugyan több pontot értek el, de nem tudtak zárkózni, és 14-7 után Török Kata bebombázta a győzelmet jelentő találatot (15-7). „Nagyon értékes győzelmet arattunk, hiszen ez a fehérorosz csapat tegnap az olaszokat is megszorongatta. Amit megbeszéltünk, azt szinte hiba nélkül teljesítették a lányok, s nagyon büszke vagyok rájuk. Megyünk tovább, hiszen még két fontos mérkőzés vár ránk” – értékelt Horváth András a szövetség honlapján.

NŐI JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR Csoportmérkőzések, 3. forduló Magyarország–Fehéroroszország 3-2 (20, 17, –16, –24, 7) Győr, 200 néző. V: Pindral (lengyel), Niklova (szlovák) Magyarország: Szedmák 9, Török 2, Durst, Németh 19, Kiss G. 11, Kalotai 6. Csere: Juhár (liberó), Kilyénfalvi 1, Cicic, Radomszki 1, Godó 1, Kotormán. Szövetségi edző: Horváth András Fehéroroszország: Minyuk 3, Knyazseva, Hriskevics 33, Kiszljuk 5, Klimec 22, Kacjucsikov 14. Csere: Getmancsuk (liberó), Paskevics (liberó), Bulah 2, Holad 2, Praszolava 1. Szövetségi edző: Natalia Meljanuk