UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2016-08-31 16:06

A legeredményesebb

Két arany- és egy ezüstérmével nemcsak a magyar csapat, hanem a teljes mezőny legeredményesebb versenyzője lett Soponyai Dávid az öttusázók Solihullban rendezett ifjúsági B korosztályú (15-16 évesek) Európa-bajnokságán.

reb „Harminchárom helyet javultam tavaly óta, azért az elég jó” – jegyzi meg érthető elégedettséggel a 16 éves Soponyai Dávid, aki alig néhány órája érkezett haza az angliai Solihullban rendezett korosztályos Európa-bajnokságról. A KSI öttusázója ugyancsak feldobott lehet, hiszen egyéniben második lett, míg a Soponyai, Horváth Barnabás és Tamás József összetételű csapat aranyérmet szerzett, akárcsak a Bőhm Csabával alkotott fiúváltó az ifjúsági B korosztály (15-16 évesek) kontinensviadalán. Ezzel a teljes mezőny legeredményesebbje lett.
soponyai_david_verraszto_gabriella
soponyai_david_verraszto_gabriella
„Azzal a céllal utaztam az Európa-bajnokságra, hogy egyéniben pontszerző legyek, nem számítottam ilyen sikeres szereplésre”– folytatja a tinédzser. Mint mondja, egyéniben jól úszott, s a futással sem akadt probléma. Ahogyan a mezőny jelentős részének, neki sem erőssége még a lövészet, de mert a medencében nagyot alkotott, jó pozícióból vágott a kombinált számnak. Abban a részben kilencedikként ért be, de mert a harmadiktól a tizedik helyezettig mindenki öt másodpercen belül zárt, az összetettbeli második pozícióját nem fenyegette veszély. Egyéni teljesítményével nagyban hozzájárult a csapat győzelméhez, majd két nap múlva Bőhm Csabával a dobogó tetejéig húzták egymást váltóban. Ahhoz képest, hogy esztendeje a korosztály Eb-jén még csak 35. volt Soponyai, igencsak jelentős az előrelépés. „Egyértelműen jobb lett az erőnlétem, s minden számban szebb a mozgásom, azaz fejlődött a technikám, így pedig javultak az eredmények” – magyarázza a KSI fiatalja, aki élvezte az Eb-szereplést. És a kulturális napot. Tudható volt, a magyar csapat csokigyár-látogatással tölti a két versenynap közötti pihenőt, így vasárnap a Cadbury bázisa felé vette az irányt. Bár Soponyai nem különösebben édesszájú, szívesen vette a sok finom kóstolót, s a családnak és hazai edzéstársaknak is jutott a különféle nyalánkságokból. A kalóriabevitel mellett átvitt értelemben az élményekből táplálkozhat a tinédzser, akinek rögvest kezdődik az iskola. „Eddig nem gondolkodtam rajta, de már kint is beszélgettük a többiekkel, amikor beütött: indul a suli.” Pihenésre tehát sem sok idő jut. Bár a sportolásban két hét lazább következik, csak az úszást és a kombinált számot pihenteti, a vívó- és lovaglóedzéseket viszont nem hagyja ki. Reméli, hogy jövőre jó vívással „kicsiként” is érvényesülhet a nagyobbak között az ifjúsági A korosztályban (17-18) évesek. Soponyai Dávidról tavaly, az ORV-győzelmét követően írtunk.