UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-09-02 21:38

Benjámin sikerrajtja

Győzelemmel debütált Bakuban élete első sakkolimpiáján a 17 éves Gledura Benjámin. A negyedik táblán játszott, és nyert Jamada Kohei ellen. A magyar férfiválogatott Benjámin sikerének is köszönhetően így 3.5-0,5-ös győzelemmel rajtolt a japán csapat ellen.

Majer Dániel Gledura Benjámin nemhogy mindjárt táblához ülhetett élete első sakkolimpiájának első fordulójában, de egyből győzött is a japán Jamada Kohej ellen Bakuban. Polgár Judit szövetségi kapitány a szerényebb képességű ellenfélre való tekintettel pihentette a válogatott éltáblását, a 20 éves Rapport Richárdot, Benjámin annak köszönhetően kapott lehetőséget.
Bendzsi remekül kezdett Forrás: jochapress.hu
Bendzsi remekül kezdett Forrás: jochapress.hu
De ne higgyük, hogy Benjire csak pihentetés érdekében számítanak, Polgár Judit, teljes értékű játékosként, 4-6 mérkőzésen tervezi bevetni. A válogatottból Berkes Ferencnek és Balogh Csabának jött még össze a győzelem, előbbi Kodzsima Sinját, utóbbi Averbuh Alekszet verte. Almási Zoltán döntetlent ért el Nandzso Rjoszuke ellen. Gledura szerepeltetése egyébként Lékó Péter távolmaradásának köszönhető, de a 17 éves sakkozó mestere, Pintér József szerint nem volt törvényszerű a tanítványának az indítása. „Az Élő-pontok alapján mást is elő lehetett volna venni, de Polgár Judit szövetségi kapitány folytatta az eddigi, fiatalok bevetésével kockáztató gyakorlatot” – nyilatkozta a jochapress.hu-nak Pintér, aki az 1980-as sakkolimpián szintén meglehetősen fiatalon kapott először lehetőséget. A várakozásokkal kapcsolatban a mester elmondta: négy-öt játszmára számít Benjámintól, ennél többnek nem örülne, mert az azt jelentené, hogy a többiek közül valaki a várakozások alatt teljesít. Öt játszma esetén a 3,5 ponttal lenne elégedett, melyből egyet Benji már be is gyűjtött. Az olimpiával kapcsolatos esélylatolgatásba is belement, az oroszokat tartja az átlaguk alapján a legjobbnak, de mellettük az amerikaiak, kínaiak, franciák és akár az ukránok is élen lehetnek, valamint szerinte ha a magyar csapat ott folytatja, ahol Tromsø-ben abbahagyta, akkor akár még meglepetést is okozhat.