UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-09-03 14:21

Sikerszéria után

Vadnai Jonatán sikert sikerre halmozott az elmúlt időszakban. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott 18 éves vitorlázó a Laser Standard hajóosztályban szerzett két világbajnoki cím után az U19-esek között az Európa-bajnokságon is nyert, míg az U21-esek között ezüstérmes lett.

Pusztai Viola Vadnai Jonatán nem ünnepelte sokáig az U19-es és U21-es világbajnoki címét. A 18 éves vitorlázó a horvátországi Split felé vette az irányt, hogy tovább gyarapítsa az éremkollekcióját, ezúttal a korosztályos Laser Standard Európa-bajnokságon. S csakúgy, mint a vb-n, az elsőségért ismét a spanyol  Joel Rodriguezzel vívott nagy csatát az U21-ben. „A világbajnokságon az utolsó futam előtt nálam volt az előny, s bár úgy készültem, hogy komolyan meg kell harcolnom a spanyol sráccal az elsőségért, végül a gyenge szél miatt nem rajtoltattak el minket – idézi fel a történteket. – Persze ő el volt keseredve, én meg annyira nem bántam. Az Eb-n nem akartam neki esélyt adni a visszavágásra, de a hetedik futamban hibáztam. Elég sokat edzünk Splitben, ezért jól tudom, mikor hol kell vitorlázni, csakhogy ezúttal nem jött be a számításom. Jobbra mentem, de balra kellett volna, így az első bójánál a huszadik helyen álltam.” Bár onnan még feljött a hetedik helyre, Rodriquez megnyerte a futamot, így hatpontos előnyre tett szert. A folytatásban a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője egy pontot hozott ellenfelén, arra azonban, hogy beérje, esetleg megelőzze, már az utolsó futam rajtjakor elszállt az esélye.
A 18 éves vitorlázó, Vadnai Jonatán két világbajnoki cím után Eb-aranyat nyert Forrás: hunsail.hu
A 18 éves vitorlázó, Vadnai Jonatán két világbajnoki cím után Eb-aranyat nyert Forrás: hunsail.hu
„Úgy mentem az utolsó futamnak, hogy meg kell nyernem, de szabálytalannak látták a helyezkedésemet, ezért megbüntettek. Mire azt letöltöttem, már nem sok esélyem maradt feljönni, mert külső körön voltunk, és nagyon elfújta a szél az elejét. Így huszonötödikként értem célba, és a második helyet szereztem meg az U21-es korosztályban.” Ettől függetlenül Jonatán sem maradt arany nélkül: az U19-esek mezőnyében 18 pontos előnnyel végzett az első helyen a dán Dopping és a spanyol Cardona előtt. Ezzel a korosztályban már a második elsőségét gyűjtötte be, másfél hát alatt pedig három arany- és egy ezüstérem került a gyűjteményébe. „Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült a világ- és az Európa-bajnokság is – mondja. – Rodriguez egy évvel idősebb nálam, a tavalyi világversenyeken még nem sikerült megközelítenem, így annak külön örülök, hogy ennyit fejlődtem egyetlen év alatt. A két viadal egyébként azért hozta a mi külön versenyünket, mert már jó ideje a felnőttekkel edzünk. A nyáron ő a spanyolok olimpikonjával készült, Magyarországot meg ugye a bátyám, Benjámin képviselte Rióban, így ugyanazt mondhattam magamról én is. Ennek köszönhetően amellett, hogy a sebességünk is gyorsabb, sokkal fegyelmezettebbek vagyunk a vízen, higgadtabb döntéseket hozunk, mint azok, akik esetleg csak nemrég váltottak a Laser Standard hajóosztályra. Természetesen miközben a világbajnokságon szelte a hullámokat, és készült az Eb-re, fél szemmel Benjámin olimpiai teljesítményét is figyelte. Úgy véli, testvére jól ment a játékokon, és annak ellenére, hogy a második nap után tengeri beteg lett, hasznos tapasztalatokat szerzett a következő, tokiói olimpiára. A Vadnai fivérek már hosszú ideje a MOL Új Európa Alapítvány támogatottjai közé tartoznak, az ösztöndíj az idén is nagy segítséget jelentett, hogy Jonatán zavartalanul készülhessen a világversenyekre, és azokon kiemelkedő eredményeket érjen el.