UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-09-04 13:35

A kis királynő

Ritkaságszámba megy, hogy valaki egymás után két korosztályban is érmet szerez a korcsoportos sakk-világversenyeken. Márpedig a kilenc éves Gaál Zsókának sikerült a bravúr.

Lakner Gábor Szenzációs magyar sikerrel zárult a Prágában a korcsoportos sakk Európa-bajnokság: az U10-es leányok között a még csak 9 éves ajkai Gaál Zsóka diadalmaskodott. A Tapolca VSE versenyzője veretlenül zárt az élen, az aranyérmet pedig az utolsó fordulóban aratott győzelemmel szerezte meg. Zsóka tavaly az U8-as világbajnokságon nyert ezüstéremmel hívta fel magára a figyelmet, az idén pedig – immár egy korosztállyal feljebb versenyezve – a magyar bajnoki címének megvédésével, valamint az Európa-bajnoki győzelemmel jelezte, hogy a fejlődése töretlen. Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy valaki egymás után két korosztályban – vagy egyáltalán: kétszer – éremmel térjen haza korosztályos világversenyről. Legutóbb a jelenleg a felnőtt csapatolimpián versenyző, még mindig csak 17 éves Gledura Benjáminnak sikerült a bravúr; ő az U10-es között Európa-bajnok, az U12-esek között világbajnoki ezüstérmes volt.
Gaál Zsóka Prága 3
Gaál Zsóka Prága 3
„A kivételes sakkozók képesek csak hasonló sikerekre – állapítja meg Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke, aki csapatvezetőként közelről követte figyelemmel Zsóka játékát Prágában. – A nagyszerű állóképesség kulcsfontosságú volt a győzelem kivívásához, Zsóka elbírta a pszichés terhet is, és ami az igazán jó versenyzők ismérve: képes volt győzni az utolsó partiban. Nagyon fiatal még, sok munka vár rá, de biztos vagyok benne, hogy eljut a felnőttválogatottig.” Az állóképességet Gaál Sándor, Zsóka apja is kiemeli, s azért rengeteget dolgozott is az egész család: sokszor körbefutották az ajkai Városligeti-tavat. Zsóka négy edzővel dolgozik, Tapolcán Istvándi Lajos és Kosztolánczi Gyula, Budapesten pedig Varga Zoltán segíti a felkészülést, mellettük a család jó barátja, a Dél-Dakotában élő Kustár Sándor is foglalkozik a versenyzővel, méghozzá skype-on. Az időeltolódás miatt gyakran késő estig is elhúzódik az edzés, amit Zsóka egyáltalán nem bán, hiszen imád sakkozni. Az Európa-bajnokságon egyébként az első húszban szeretett volna végezni, mivel még kicsinek számít az új korcsoportban. Az aranyérem így nagyon kellemes meglepetés, de nagyon sokat tett érte. Az utolsó, mindent eldöntő forduló előtt persze ő is izgult, de sokkal nyugodtabbnak látszott, mint ellenfele, a szlovák Viktoria Nadzamová. „Csodálatos érzés volt, amikor a háromszor meghallgatott orosz himnusz után végre megszólalt a magyar, amit Zsóka tiszteletére játszottak. Az egész küldöttség együtt énekelt a lányunkkal, és szinte könnybe lábadt tekintettel álltak a dobogó előtt” – mesél az élményekről Zsóka apukája. A kislány a hosszúra nyúlt nyár után már várta az iskolakezdést, hogy újra találkozzon a barátaival. A sakkozás persze nem szorul a háttérbe, hiszen októberben Batumiban rendezik meg az U8-as, U10-es és U12-es világbajnokságot, amelyről természetesen ő sem hiányozhat. A cél az első húszba jutás és a tapasztalatszerzés, hiszen még erősebb mezőnyben kell helytállnia, mint az Eb-n. Persze Prágában ugyanaz volt a cél, s aztán mi lett a vége!…