UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-09-06 16:27

Négyen az elitben

Az eurobasket.com szakportál öt utánpótlás-korosztályban is elkészítette a száz legígéretesebb kosárlabdázó listáját, amelyre három kategóriában négy magyar játékos fért fel.

Lakner Gábor Az eurobasket.com öt utánpótlás-korosztályban is elkészítette a száz legígéretesebb kosárlabdázó listáját. A szempontok között volt a játékosok nemzetközi teljesítménye a klubcsapatukkal és válogatottjukkal, illetve a bajnokságban nyújtott produkciójuk. Utóbbi kategóriában a korosztályos- és a felnőttcsapatokban látott játékot is figyelembe vették. Az 1996-os korosztálytól a 2000-esig elkészített listára ötszáz fiatal kosárlabdázó került fel, köztük négy magyar. A legidősebbek közé nem fért egy honfitársunk sem, de az 1997-es között Mócsán Bálint, az 1998-asok mezőnyében pedig Kucsora Csaba nevét találhatjuk a top 100-ban. Az 1999-esek között sincs magyar, a 2000-esek között azonban kettő is: Somogyi Ádám és Dancsecs András.
NS Mócsán Bálint
NS Mócsán Bálint
Az 1997-es lista 57. helyét Mócsán Bálint foglalja el, aki két évaddal ezelőtt még négy sorozatban (junior, U21, NB I/B, NB I/A) szerepelt a MAFC-ban, a juniordöntőt például egymaga döntötte el 48 (!) dobott pontjával. A legutóbbi évadban már kizárólag az NB I/A-ban szerepelt, egyike volt a kevés utánpótláskorú játékosnak, aki a mérkőzések több mint felét a pályán töltötte az élvonalban. Többször tagja volt a kezdőötösnek, és nagy szerepet vállalt abban, hogy csapata kiharcolta a bennmaradást. A nyári U20-as A divíziós Európa-bajnokságon egyetlen magyar játékosként nyújtott egyenletes, kiemelkedő teljesítményt. Az Eb előtt bejelentette, hogy Amerikában folytatja pályafutását, az Idaho State Universityben tanul és kosárlabdázik tovább. Az 1998-as rangsor 69. helyét foglalja el Kucsora Csaba, az U18-as válogatott egyik húzóembere. A Rátgéber Akadémia ígérete rengeteg európai klub érdeklődését felkeltette, többször vett részt próbajátékon. Vendégül látta Szerbia legsikeresebb klubja, a Partizan Beograd, a török Beşiktaş és a Darüşşafaka, valamint a horvát sztárcsapat, a Cedevita Zagreb. Júliusban a szlovák bajnokságban szereplő BK Esprit Kosice játékosa lett. A 2000-esek között az U16-os válogatott két vezére található meg. A Vasasban játszó Somogyi Ádám a 86., míg a Szombathelyi Kosárlabda Akadémiában szereplő Dancsecs András a 89. helyet foglalja el. Mindketten nagyszerű teljesítményt nyújtottak a nyári U16-os B divíziós Európa-bajnokságon, ha a többek között a Sevilla által is megkörnyékezett Somogyi Ádám nem sérül meg, vélhetően nyolc közé jut a csapat. Végül nézzük a listavezetőket: az ausztrál Benjamin Simmons (1996) már a Philadelphia 76ers kötelékébe tartozik, a görög Vaszileiosz Haralabopulosz (1997) a Panathinaikoszban játszik, Borisza Szimanics (1998) a Crvena zvezda együttesét erősíti, a bosnyák Džanan Musa (1999) a Cedevita Zagreb játékosa, a francia Sekou Omar Doumbouya (2000) a Poitiers csapatában pallérozódik. A teljes lista ITT található.