UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-09-08 11:32

Pjongcsangi esély

Jelentős sikert ért el a kőszegi síugrók közül Molnár Flórián és Vörös Virág. Előbbi top tízben végzett a nemzetközi szövetség által szervezett Youth Cup elnevezésű versenyen, utóbbi pedig az Alpen-kupa versenysorozatban aratott győzelmein túl megszerezte a 2018-as téli olimpiai induláshoz szükséges Kontinentális Kupa-pontokat, a kvótáról a NOB dönt.

Majer Dániel Nyár ide vagy oda, a kőszegi síugrók – kicsit az olimpia árnyékában – Németországban folytatták versenyszezonjukat. A 14 éves Molnár Flórián és a 17 éves Vörös Virág kiemelkedő sikert ért el. Főleg utóbbi csillogtatta meg kiváló képességeit, a jóval szerényebb felkészülési körülmények ellenére élre állt az Alpen-kupa sorozatában, és ami még ennél is nagyobb bravúr: az Oberwiesenthalban rendezett Kontinentális-kupán megszerezte a 2018-as pjongcsangi téli olimpiai részvételhez szükséges pontokat, most már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésén múlik, indulhat-e a játékokon.
Flórián teljesítette a kitűzött célt Forrás: siugraskoszeg.hu
Flórián teljesítette a kitűzött célt Forrás: siugraskoszeg.hu
Flórián a németországi Hinterzarten-ben vett részt korosztályának (2002-2004) FIS Youth Cup elnevezésű versenyén, amelyet a felnőttek nyári Grand Prix-viadalával egy időben rendeztek. Tizennégy ország nevezte 45 versenyzőjét, a mezőny erejét pedig mutatja, hogy a síugró-nagyhatalmak mindegyike jelen volt, ráadásul hazai válogatóversenyeken jelölte ki a limitált létszámú keretét. A mezőny egyetlen magyarja már a hivatalos edzésen meglepte a többieket, mindenkinél nagyobbat, 71,5 métert ugrott. A verseny első sorozatában már nem ment ilyen jól neki, a zsűri a nagyjából félórás versenyt a kavargó szél miatti bizonytalanságában másfél órásra nyújtotta, ami kicsit megzavarta Flóriánt, mindössze 67,5 métert ugrott. A második sorozatban aztán az addigi legjobbjával, 73,5 méterrel feljött a nyolcadik helyre. Az előzetes cél a top 10 volt, így boldogan utazhatott haza. Egy héttel később Virág következett, aki az Alpen-kupa versenysorozatában. A németországi széria egy hét alatt, három helyszínen, hat versenyt jelentett, amelyeken a 17 éves leány versenykörülmények közötti felkészülésén volt a hangsúly, különösebb eredménybeli célok nélkül. A tétnélküliség jó hatással volt Virágra, Klingenthalban sáncrekorddal (61,5 méter) nyitott. Másodikra a rövídebb nekifutó miatt már kisebbet, 58 métert ugrott, de a győzelmet így is megszerezte, akárcsak a második napon 60 és 57,5 méteres kísérletével. Jó szájízzel utazhatott tovább Pöhlbe, a második állomásra, ahol az első napon szintén nem talált legyőzőre, a másodikon viszont rontott, és csak 8. lett. Hozzá kell tenni, az elhibázott telemarkot (letette a kezét) a két nap leghosszabb ugrása után mutatta be, a nagy távolság miatt az érkezését nem tudta megfelelően kontrollálni. Bischofsgrünben aztán javított, igaz, még nem az első napon, amikor 5. lett. A másodikat viszont megnyerte, 66 és 68 méteres ugrással, ezzel az eredménnyel pedig a hatnapos viadal első helyén végzett, és átvette a vezetést az Alpen-kupa nyári eredménylistáján. A szezon legfontosabb versenye azonban még hátravolt.
Virág az Alpen Kupán Forrás: siugraskoszeg.hu
Virág az Alpen Kupán Forrás: siugraskoszeg.hu
A németországi Oberwiesenthalban rendezett Kontinentális-kupán Virág begyűjthette a 2018-as téli olimpiai, Világ Kupa- és Grand Prix-részvételhez szükséges pontokat. A felkészülése nem volt zökkenőmentes, a háromnapos planicai edzőtáborának utolsó napján esés következtében meghúzta a bokáját, de a versenyre rendbe jött. A B Világ Kupaként is ismert Kontinentális-kupáról tudni kell, hogy a nemzetközi mezőny krémje tiszteletét teszi rajta az olimpiai kvalifikáció miatt, Virágnak olimpiai- és világbajnokok között kellett helytállnia, és valahogy beverekednie magát az első harmincból álló, pontszerző zónába. Ez minden előzetes várakozást felülmúlva már az első sorozatban sikerült neki, a 78 méterével a 24. helyen állt. A sikerhez természetesen még a második sorozatban is szüksége volt jó ugrásra, amely (70,5 méter) elmaradt ugyan az elsőtől, de az összetett 29. helyére így is elégnek bizonyult. Két begyűjtött kontinentáliskupa-pontjával jogot szerzett a 2018-as téli olimpián és a jövő évi Világ Kupán, valamint nyári Grand Prix-n való indulásra. Hogy a pjongcsangi játékokra végül utazhat-e, az már nem rajta, hanem a kvóták elosztásáról döntő Nemzetközi Olimpiai Bizottságon múlik. A verseny második napján 74 méteres ugrásával és 36. helyével nem jutott a második sorozatba, de ez már semmin sem változtatott, elégedetten hagyhatta el Németországot. És ha még azt is hozzátesszük, hogy az Oberwiesenthalban használt méretű sáncon mindössze tizenötször ugrott az idén, az ellenfelek több százával szemben, még büszkébb lehet.