UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-09-10 18:55

A nagy falon túl

Bravúros győzelmet ért el a magyar férfiválogatott a Bakuban zajló sakkolimpián: a nyolcadik fordulóban megverte a címvédő kínaiakat. Gledura Benjámin (17) és Rapport Richárd (20) remivel járult hozzá a sikerhez.

Lakner Gábor Rangadóval folytatódott a Bakuban zajló sakkolimpia a magyar férfiválogatottnak, amely a nyolcadik fordulóban a címvédő kínaiakkal csapott össze. Két évvel ezelőtt is találkoztak a felek, akkor az ázsiai válogatott nyert 2,5-1,5-re. A magyar csapatban Rapport Richárd (20) az első táblán játszott, és a pénteki pihenőjét követően Gledura Benjámin (17) is visszatért a negyedik táblára. Polgár Judit ezúttal Balogh Csabának adott szabadnapot.
Gledura Baku 1 vágott
Gledura Baku 1 vágott
Benji rendkívül kemény ellenféllel nézett farkasszemet, Wei Yi ugyanis az egyik legnagyobb ígéretként számon tartott sakkozó. Tizenhárom évesen már nemzetközi nagymester volt, ő a negyedik legfiatalabb játékos, aki kiérdemelte a címet. Nála fiatalabban senki nem érte el a 2700-as Élő-pontszámot, és került a világranglista első száz helyezettje közé. A Benjivel egyidős kínai jelenleg a 39. helyet foglalja el a világranglistán, 2717 Élő-ponttal, és így játszott mindössze a negyedik táblán. Őt remizte ki az egri sakkozó huszonhat lépésben. Döntetlent még úgysem játszott a sakkolimpián, ennek a pontosztozkodásnak ráadásul nagyon lehet örülni: a profin végigvitt partin egyáltalán nem látszott a 132 Élő-pontos különbség. Berkes Ferenc szintén remizett a második táblán, a harmadikon pedig Almási Zoltán sötéttel aratott nagyszerű győzelmet. Ekkor már nyerésre állt a magyar válogatott, Rapport Richárd hosszúra nyúlt partija miatt azonban még lehetett izgulni. Úgy állt a helyzet: mennyiben Ricsi nem kap ki, a csapat legyőzi a címvédőt. Ding Liren nagyon küzdött, hogy pontot mentsen csapatának, de Ricsi taktikusan játszott és nem hibázott. A kínai végül 71 lépés után látta be, amit jóval korábban is beláthatott volna: itt ma nem nyer. Ricsi remizett, a csapat azzal 2,5-1,5-re legyőzte a címvédőt, egyben pedig visszavágott a két évvel ezelőtti vereségért. Igazi bravúr volt! És ami még fontosabb: csapatmunka. A kínaiak egyik játékosunkat sem tudták felülmúlni.

Magyarország–Kína 2,5-1,5 Ding Liren (2753)–Rapport Richárd (2752) döntetlen Berkes Ferenc (2640)–Yu Yangyi (2725) döntetlen Li Chao (2746)–Almási Zoltán (2684) 0-1 Gledura Benjámin (2585)–Wei Yi (2717) döntetlen