UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-09-13 09:01

Az új elnök újításai

Innovatív eszközöket és módszereket akar meghonosítani az utánpótlásképzésben is a Győri Audi ETO nagyjából egy hónappal ezelőtt megválasztott elnöke, dr. Bartha Csaba. A MOB-munkatárs elmondta, hosszú távon fontos cél, hogy minél több magyar, saját nevelésű játékos szerepeljen a felnőttcsapatban.

UP-info Nagyjából egy hónapja röppent fel a hír, hogy a még tavasszal lemondó Kelecsényi Ernő helyére a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgató-helyetteseként dolgozó dr. Bartha Csabát választják meg vezetőnek. Az eltelt időszakban az új elnök belemerült a győri munkába, amelyről nemrég a klubhonlap készített interjút vele. Az utánpótlásra vonatkozó részeket szemlézzük.
bartha_csaba_gyor
bartha_csaba_gyor
Bartha arról beszélt, hogy innovatív eszközökkel igyekeznek hozzájárulni a felnőttcsapat sikeréhez, amely hosszú távon garanciát teremthet. Hozzátette, az utánpótlásban is hasonló a cél. „A sporttudomány újításainak folyamatos integrálása az utánpótlásképzésbe alapvető feladat, amelyet az edző köteles a napi munkába beépíteni. Mindez egyet jelenthet például a sporttáplálkozás, a kondicionális képességek komplexitásának fejlesztése, a fizikai terhelések regenerációja, a játékosok egyéni képességének fejlesztése, illetve a hiányosságok folyamatos nyomon követése témakörökkel is” – jelezte az elnök. Hogy az utánpótlásképzés kardinális kérdés a klub életében, az nem is lehet vita tárgya. „Több mint ezer sportolónk van, a legkisebbektől a juniorkorosztályig bezárólag, amely nagy felelősség a klubnak. Elnökként fontosnak tartom, és elsők között szerepelt, hogy leültem tárgyalni az utánpótlás-vezetőkkel, de az összes utánpótlásedzővel és a játékosok szüleivel is szeretnék találkozni, hogy a stratégiai elképzelésekről beszélgessünk. Nagyon fontos és kiemelt feladatnak érzem az utánpótlás megfelelő kezelését. Ez egyrészt nyilvánuljon meg abban, hogy az utánpótláskorú játékosok úgynevezett szenzitív időszakainak kihasználtsága ideális legyen. A kiszemeléstől elkezdve, a tehetséggondozásig minden érvényre jusson a klub életében. Nem szabad az értékeinket veszni hagyni, nem engedhetjük meg, hogy egy-egy kiemelkedően tehetséges játékosunkat valami veszteség érje, például azért, mert nem megfelelő mérkőzésszámmal látjuk el, vagy a fejlődése érdekében nem kap játéklehetőséget a nála idősebbek között. Fontos, hogy ezeket a gyerekeket kiváltságosan versenyeztessük. Számomra prioritás, hogy a jövőben ezzel markánsabban foglalkozzunk.” Amikor a hosszú távú célokról kérdezték, megemlítette: szeretné elérni, hogy minél több magyar, saját nevelésű játékos szerepeljen az ETO-ban, és minél több korosztályos válogatottjuk legyen. (forrás: Győri Audi ETO)