UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-09-13 12:42

Már tudjuk a titkot

Kicsi hiányérzet vegyül Gellért Gábor nyílt vízi szövetségi kapitány örömébe. A magyar küldöttség ugyan második lett a piombinói korosztályos Európa-bajnokság érem- és ponttáblázatán, de nagyon kevésen múlt, hogy megtörje a házigazda olaszok hegemóniáját.

reb Remek versenyt zártak a korosztályos nyílt vízi úszók a múlt héten, a gyönyörű Piombinóban rendezett kontinensviadalon: Juhász Janka aranyérmet nyert a 16-17 éves korosztály 7.5 km-es versenyét, míg Rasovszky Kristóf a vb-t követően az Eb-n is legyőzhetetlennek bizonyult a 18-19 esztendősök 10 km-es távján. Ráadásként az utolsó napon a diadalról alig lemaradva második lett a Kalmár Ákos, Fábián Milán, Juhász Janka és Rohács Réka alkotta staféta a 14-16 évesek kategóriájában.
Laura Binda/Deepbluemedia/Insidefoto
Laura Binda/Deepbluemedia/Insidefoto
Nem csoda, ha Gellért Gábor kapitány elégedett, különösen mert sikerült új embereket (Juhász Adél és Janka, Fábián Milán vagy Novoszáth Noel) beépíteni a csapatba. Örömére azonban némi árnyék is vetül. „Pozitív, hogy a válogatott három hetet készült Hódmezővásárhelyen és a szegedi Maty-éren, ennél tökéletesebb helyszínpárosítás nincs is, ráadásul elengedhetetlen a közös munka – jegyzi meg a szakember. – Az elégedettség érzése az uralkodó, mégis, sajnálom, hogy az öt negyedik hely közül egyik sem lett érem, hogy a kicsik váltója kevéssel maradt le a sikerről, vagy azt, hogy az idősebbek stafétája pályatévesztés miatt nem dobogós helyen ért célba. Nagy teljesítmény lett volna, és csak kevésen múlt, hogy megtörjük az olaszok hegemóniáját.” Gellért hozzáteszi, talán Itáliában a legnagyobb a nyílt vízi úszás hagyománya, továbbá a franciák és a németek számítanak erősnek. Pontosabban, számították, hiszen ezúttal például mindkét nációt magabiztosan előzte meg a magyar. Pedig nem volt egyszerű a fiatalok dolga: technikás pályán úsztak, amit be sem láthattak, mert a félszigetet megkerülve helyezték el a visszafordító bóját. A 70-80 centis rövid hullámokkal is meggyűlt a bajuk. Sokat segített azonban, hogy a szövetségnek hála már három nappal a verseny előtt a helyszínre értek, volt módjuk gyakorolni a trükkös pályán. A MÚSZ maximálisan megbecsüli a szakágat, Gellért tehát joggal tervezheti, hogy a következő tavasszal is közös edzőtábort tart a nyíltvízi-válogatott, hiszen aki most az együtt megállapított terv szerint készült, jól szerepelt Piombinóban ( a mostani edzőtábort Krajnyák Györggyel közösen vezette). Juhász Janka győzelme nagy fegyvertény, de még annál is nagyobb Rasovszky Kristófé, aki a hoorni junior vb után ezúttal is diadalmaskodni tudott. „Szerintem ő egyik évről a másikra klasszis lesz a felnőttek között is – folytatja a szegedi tréner. – Persze a medencés úszást sem hanyagolja el. Jól látszik, aki a nyílt vízen jó, az a medencében is erős teljesítményre képes, elég Sharon van Rouwendaalra vagy Uszáma el-Mellúlira gondolni.” Utóbbi 2008-ban 1500 m gyorson nyert, míg 2012-ben, a londoni játékokon már a 10 km-es számban koronázták meg. Gellért szerint azonban a márkás medencés úszók – hiába gondolják még most is sokan, hogy a nyílt vízen könnyebb eredményt elérni, mint a klóros közegben – ritkán érvényesülnek a nyílt terepen. Korábbi anyagaink: első nap, második nap, harmadik nap