UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-09-19 08:30

A szomszédban, fű alatt

A húszéves Szántó Tamás évek óta az osztrák Rapid Wien játékosa, 2014-ben öt éves profiszerződést írt alá a klubbal, két hónapja mutatkozott be az első csapatban, azóta pedig a Sturm Graz elleni rangadón az első gólját is megszerezte. A magyar korosztályos válogatottba ennek ellenére nem hívják, pedig szívesen jönne.

Majer Dániel A soproni születésű Szántó Tamás neve mintha kevésbé csengene ismerősen a külföldön játszó magyar fiataloké között. Pedig a 2010-ben a bécsi Rapid Wien akadémiájára felvett középpályás fontos lépcsőfokhoz érkezett pályafutásában: nyáron bemutatkozott a nagy múltú osztrák együttes első csapatában, azóta pedig már első gólját is megszerezte a Sturm Graz elleni rangadón.
Diego Costa (kékben) és a Chelsea ellen Forrás: gettyimages.com
Diego Costa (kékben) és a Chelsea ellen Forrás: gettyimages.com
Az osztrák lehetőség soproni játékosként, tizennégy évesen érte, miután edzőmérkőzésen lépett pályára a Rapid korosztályos csapata ellen. Az osztrákok megkeresték a szüleit a találkozó után, akik igent mondtak a lehetőségre. Ezt követően mindennap Sopronból járt Bécsbe edzésre, mígnem az U18-as együttes tagjaként az akadémia kollégiumába költözött. A 2012/13-as bajnokságban tizenkilenc mérkőzésen hét gólt szerzett az U18-ban, hogy aztán 2013/14-ben ötéves profiszerződést kapjon, és felkerüljön a klub második csapatába, mely a harmadosztálynak megfelelő Regionalliga keleti divíziójában szerepel. Első, csonka szezonjában tizenkét találkozón öt gólig jutott, a következő két évadban 21 meccsen négy gól, egy assziszt, illetve 24 találkozón tíz gól, öt assziszt volt a mérlege. Idén nyáron következett az áttörés, bemutatkozott az első csapatban, igaz, egyelőre felkészülési mérkőzésen. Az ellenfél azonban nem „akárki” volt, a Chelsea ellen lépett pályára a bécsi alakulat, ráadásul nyerni tudott. „A Maticcsal, Mikellel és Oscarral folytatott párharc örök élmény marad – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak. – Nem mindennap nyer az ember a Chelsea ellen, amely igen erős kezdővel lépett pályára. Természetesen nem értékeljük túl a sikert, ők akkor kezdték a felkészülést, mi pedig már a végén voltunk.” A bajnokságban az Altach ellen mutatkozott be, 27 percet játszott csereként. Egy héttel később a városi rivális Austria Wien ellen viszont hirtelen a kezdőcsapatban találta magát. „Amikor megtudtam, hogy kezdő leszek, rendesen izgultam, de a Schalkéban több mint tíz évet futballozó edzőnk megnyugtatott, ő hatvanezer ember előtt játszott hétről hétre, mégis megoldotta valahogy. Igaza volt” – nyilatkozta az nso-hu-nak. A mérkőzést 4-1-re nyerte a Rapid, Szántó gólpasszt adott. Azóta az Admira elleni 4-0-s kiütés alkalmával szintén kezdett, a Salzburg ellen csereként egy félidőt kapott. Az újabb mérföldkő a Sturm Graz elleni derbi volt, ahol ismét az elejétől számított rá Mike Büskens vezetőedző. Az 54. percben ugyanis megszerezte élete első felnőtt élvonalbeli gólját, találatával beállítva az 1-1-es végeredményt. „Nem találok szavakat, csodálatos érzés. A többi csapat is rendre megszenved a Graz ellen, ezért nagyon fontos nekünk ez a pont. A második kipattanóra én reagáltam a legjobban, nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta az osztrák laola1.at-nak a mérkőzés után. A húszéves magyart csapattársai sem győzték dicsérni. „Tamás remekül beilleszkedett a csapatba, a Sturm Graz ellen az egyik legjobb volt, nagyszerűen teljesített, nagyon megérdemelte a gólt” – mondta róla Stefan Schwab. Szántó egyébként azóta az Európa Liga főtábláján is debütált, kezdőként 63 percet kapott és hátrányból fordítva segítette 3-2-es győzelemhez csapatát a belga Genk ellen az F csoportban.
A Sturm elleni gólöröm Forrás: csakfoci.hu
A Sturm elleni gólöröm Forrás: csakfoci.hu
Mindezek után felmerül a kérdés: miért nem tagja az U21-es válogatottnak? Annak a legutóbbi, lengyelek elleni barátságos mérkőzésén, vagy a Liechteinstein elleni Eb-selejtezőn sem szerepelt a csapatban, ahogy eddig még soha nem volt a keret tagja sem. Utoljára Bernd Strock hívta meg 2015-ben az U20-as világbajnokságra készülő együttesbe, a keretszűkítés után azonban nem maradt hely neki. A gondok még az akkor Pisont István által irányított U19-es válogatottban kezdődtek, két évvel ezelőtt. A középpályás éppen profi szerződésének aláírása előtt állt, ezért megkérte a szakvezetőt, hogy tekintsen el attól, hogy elutazzon az Európa-bajnoki selejtezőre készülő csapat háromnapos összetartására, mert ez az időszak létfontosságú lehet a karrierjére nézve, a klubcsapata pedig – akárcsak korábban – arra kérte: maradjon. Pisontnak nem tetszett a dolog, noha Tamás korábban mindig rendelkezésre állt. Sokszor ellentmondva a Rapidnak utazott haza az összetartásokra, amelyekből egyébként még egy ötnapos megelőzte volna a selejtezőt, így azt sem mondhatjuk, hogy az utolsó felkészülési lehetőségről maradt le. Pisont közölte vele: ha nem jön el, nem utazhat a selejtezőre, később pedig úgy nyilatkozott: a fiú lemondta a válogatottságot, mert klubcsapatára szeretne koncentrálni. Pedig erről szó sem volt. Hogy a klubok világában hova vezethet az útja, arról szerinte még korai beszélni. „Nyáron három játékosunkat is megvették a német Bundesligából, ketten a Werder Bremenbe kerültek. Az Európa-ligában mi is felhívhatjuk magunkra a figyelmet, de néhány évig még biztosan a Rapid Wienben kell bizonyítanom.”