UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2016-09-22 11:00

Ez a realitás

Faragó Tamás reális helyezésnek tartja a leány U19-es vízilabda-válogatott hatodik helyét a hágai Európa-bajnokságon. Bár ezzel korántsem elégedett, a decemberi U18-as világbajnokságon sem remél előrelépést.

P. V. „Lássuk be, az öt megnyert mérkőzés értékelhetetlen, a lányok hozták ezeken a kötelezőt, a csoda azonban elmaradt” – dióhéjban így értékelte Faragó Tamás szövetségi edző a leány U19-es vízilabda-válogatott szereplését a hágai Európa-bajnokságon. Az olimpiai bajnok edző persze a kontinensviadal előtt sem kergetett hiú ábrándokat: a hatodik helyet reálisnak tartja, de az eredmény azért felvett néhány problémát.
A hatodik hely volt a realitás az Eb-n Forrás: EJC Waterpolo
A hatodik hely volt a realitás az Eb-n Forrás: EJC Waterpolo
– Bármilyen összeállítású magyar válogatottról legyen szó, edzőtől függetlenül a minimális elvárás a négy közé jutás – értékelt a szövetség honlapján. – Ennek a jogos igénynek nem sikerült megfelelni, a hatodik helyünk önmagáért beszél. Az okok ismertek: az 1997-es születésűek Európa-bajnokságáról beszélünk, mi azonban csak négy 19 éves játékost tudtunk szerepeltetni. Nemhogy felnőttválogatottjaink nem voltak – ellentétben a riválisokkal –, hanem néhány kivételtől eltekintve a játékosok az OB I-es csapatok kispadjára  is alig-alig férnek oda. Ami a tehetségfaktort illeti: egy-két játékos a felnőttek világbajnoki bő keretébe bekerülhet, de hogy tehetségük mennyire bontakozik ki, azt majd az idő dönti el. Faragó szerint egyébként nehéz realitásokról és irrealitásokról beszélni az Eb-n, mivel a sorsolásnál a szerencse a kevés kiemelkedő csapat közül az olasz és a görög együttes mellé állt, amelyek így simán besétáltak a négy közé. A magyar válogatott mindeközben az általa két legerősebb együttesnek tartott riválissal, az oroszokkal és a hollandokkal találta szembe magát. A szakember úgy véli, ellenük több jó egyéni teljesítményre lett volna szükség ahhoz, hogy meglepetés szülessen. Bár a kapitány a játékosok közül senki sem emelt ki, az önmagáért beszél, hogy az Eb legjobb kapusának Magyari Aldát – akivel még az Eb előtt beszélgettünk – választották. Már csak azért is, mert a csapat legfiatalabb játékosa még a tizenhatot sem töltötte be.
Magyari Aldát választották az Eb legjobb kapusának Forrás: waterpolo.hu
Magyari Aldát választották az Eb legjobb kapusának Forrás: waterpolo.hu
A válogatott magja a nemzetközi porondon decemberben bizonyíthat legközelebb, mégpedig az új-zélandi U18-as világbajnokságon. A lányok dolgát nehezíti, hogy a vb-n kísérleti szabályok – eggyel kevesebb ember, rövidebb támadóidő – szerint kell játszaniuk. – Ígéretünk van arra minden klubcsapattól, hogy a felnőttválogatotthoz hasonlóan mi is tarthatunk edzéseket a keret játékosainak, ami azért különösen fontos, mert az öt az öt elleni játékról momentán csak matematikai ismereteink lehetnek. Ebbe bele kell rázódni, meg kell szokni, muszáj legalább egymás között gyakorolni. A rettentően erős tengerentúli együttesek egy éve a világbajnokságra készülnek, azt hiszem, ezzel sok mindent elmondtam… Tesszük a dolgunkat, ám szűk körből meríthetünk. Ez nem újdonság, a meglévő játékosanyagból kell kihozni a maximumot. A lányok bizakodóan tekintenek a jövőbe. Ahogy a szövetség honlapján elmondták, tisztában voltak az erőviszonyokkal, éppen ezért nincsenek elkeseredve a hatodik hely miatt. Egyöntetűen a hollandok elleni teljesítményüket emelték ki, hiszen megszorongatták a későbbi Európa-bajnokot, s ebből merítenek erőt. – Pozitív élményként éltem meg az Európa-bajnokságot – mondja Hertzka Orsolya. – Tudtuk, hogy a csapatunk nem tartozik az éremesélyesek közé, mégis szerettünk volna meglepetést szerezni. Van még bőven hová fejlődnünk, főleg védekezésben és mentálisan. El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk győzni, és el tudjuk végezni azt a feladatot, amit az edzők kérnek. Bizakodó vagyok a jövővel kapcsolatban, mert tudom, hogy ebben a csapatban benne van a jobb eredmény. Nincs megállás, folytatódik tovább a munka.