UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-09-24 12:00

Rabló és pandúr

Bár úgy látszott, hogy a 18 éves Lozsi Erna az előző bajnokságban már az Érd felnőtt-kézilabdacsapatában szerepelhet, részben sérülés miatt ez a lehetőség elúszott. A nyáron váltott, ifjabb Kiss Szilárd hívására a Nemzeti Kézilabda Akadémiára igazolt, ahol a játék mellett a játékvezetésre is hangsúlyt helyez.

reb Nagy reményekkel várta a 2015-2016-is felnőttbajnokságot Lozsi Erna, hiszen az együttes tavaly júliusi bemutatkozásán arról volt szó, hogy a keretben kap helyet a junior-kézilabdacsapat jobbszélsője. Végül került a profikhoz, februárban pedig az egyik edzésen elcsúszott, s elmozdult a csigolyája. A sérülés miatt két hónapot hagyott ki, csontkovácshoz, illetve gyógytornára járt, s a nyáron úgy döntött, máshol folytatja a pályafutását. Szinte válogathatott a kérők között, hiszen a Győr utánpótlásában és a Metzingen felnőttcsapatában is szívesen látták volna. Bár nagy álom a külföldi karrier, még két éve hátra van a gimnáziumból, így a harmadik érdeklődő, a Nemzeti Kézilabda Akadémia lett a befutó.
lozsi_erna
lozsi_erna
„Amikor indult az akadémia, egy alapozást már végigcsináltam ott, de túl fiatal voltam, hogy felvegyem a ritmust – idézi fel Lozsi Erna, hogy nem előzmény nélküli a kapcsolat. – Szilárd bá’ (ifjabb Kiss Szilárd – A szerk.) keresett, hogy szükségük lenne balkezes szélsőre, én pedig örömmel jöttem, mert szerintem itt a legjobbak a feltételek, az iskola végéig, két év alatt annyit fejlődhetek, amihez másutt négy-öt esztendő kellene. Pörgősek, változatosak az edzések, élvezem őket.” A jobbszélső sokszor nehezen barátkozik meg az aktuális helyzettel, aztán már senki sem akarja nála jobban az új szituációt. Például, amikor az általános iskola negyedik osztályában nem akart kézilabdázni, csak édesanyja noszogatására látogatott el edzésre, rövid időn belül viszont már haza sem akart menni a tréningről. Az első két hét a NEKA-n is nehezen telt, új lányként nem volt egyszerű beilleszkednie az összeszokott csapatba. Most azonban el sem tudná képzelni, hogy nem Bogláron lakik és játszik. Igaz, azt még szoknia kell, hogy a precízen felépített napirend részeként este tízkor már sehova sem mehet a kollégiumból… Woth Péter csapatával a junior NB I-ben és a felnőtt NB I B-ben szerepel, utóbbiban két meccsen eddig öt gólt szerzett. Délután már a Kozármisleny ellen gyarapíthatja a találatok számát. Lozsinak egyébként határozott tervei vannak: a sportági színvonal és a nyelvtanulás miatt is idővel Dániába szeretne szerződni. Nem mellesleg játékvezető, és rabló helyett szívesen pandúr lenne: rendszeresen jár továbbképzésekre, a jövő héten például vizsgázik, hogy már az NB II-ben is fújhasson. „Szerintem könnyebb dolgom van, mert játszom, jobban látom és tudom, ha mondjuk valaki lépéshibát követ el, mint aki sohasem kézilabdázott. Kezdetben nehéz volt megemészteni, hogy valaki kritizálta a bíráskodásomat, de ma már el tudom engedni a fülem mellett a megjegyzéseket.”