UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2016-09-27 13:59

Utánpótlásnyitány

Megkezdődött a küzdelem a korosztályos röplabda-bajnokságokban, mi pedig szemügyre vettük, milyen érdekességeket találhatunk a szabályokban. Mert több változás is történt, a juniorok versenysorozatában például  hangsúlyosabb lett az alapszakasz.

Lakner Gábor Megkezdődtek a küzdelmek a korosztályos röplabda-bajnokságokban, elsőként az országos ifjúsági leánybajnokságban léptek pályára a csapatok. Hétvégén már a serdülő leányok és az ifjúsági fiúk is csatlakoznak hozzájuk, előbbi sorozatban Budapest, Szolnok, Nyíregyháza és Tatabánya rendez tornát, utóbbiban Kecskemét, Sümeg és Székesfehérvár lesz a házigazda. Ahogy azt megszokhattuk, a bajnoki év végén négy korosztályban a junior (U20), az ifjúsági (U18), a serdülő (U16) és a gyermekbajnokságban (U14) hirdetnek győztest.
OSB röpi
OSB röpi
A juniorok között az 1996. január 1-je és 2000. december 31-e között született játékosok szerepelhetnek. A Szakmai Kollégium külön engedélyével további két, fiatalabb játékos is bevethető. A kérelmet a korosztályos válogatott edzőjének is támogatnia kell. Fontos változás, hogy hangsúlyosabbá vált az alapszakasz. Az eddigiekkel ellentétben az első négy kvalifikálja magát a döntőbe, az 5-8. helyezettek pedig tornán döntenek a kiadó két hely elfoglalásáról. Az ifjúsági bajnokságban az 1998. január 1-je és 2001. december 31-e között született játékosok szerepelhetnek. A kollégium itt is engedélyezheti maximum két fiatalabb röplabdázó szereplését, a válogatott edzőjének jóváhagyásával. Mivel az európai szövetség életre hívta az U16-os leány Európa-bajnokságot, ezért a korosztályos válogatott elindul az országos ifjúsági bajnokságban. További változás, hogy a leánybajnokságban négy helyett hat tornát rendeznek, a finálén kívül. A serdülőbajnokságban a 2000. január 1-je és 2002. december 31-e között született játékosok vehetnek részt. A két fiatalabb játékos szerepeltetése itt is megvalósulhat, ugyanazokkal a feltételekkel. Amennyiben egy sportszervezet több csapatot is indít, mindegyik játékosa csak az egyik csapatban szerepelhet a bajnokság során. A gyermekkorosztályban a 2002. január 1-je és 2003. december 31-e között született játékosok léphetnek pályára. A leányok versengésében mérkőzésenként két, a fiúknál három fiatalabb játékos szerepeltethető. Változtattak a mérkőzések hosszán. Ha az alap- és a középszakaszban egy csapatnak több mint két mérkőzése van a tornán, akkor azok csak három játszmából állhatnak. Az elődöntők és a döntők ugyanakkor három nyert játszmáig tartanak. További hír, hogy a szövetség honlapján (www.hunvolley.hu) már elérhető az utánpótlás-szakanyagok menüpont, ahol folyamatosan bővülő tartalommal várják az érdeklődőket.