UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2016-09-29 10:20

A fiataloké a póló

Manhercz Krisztián minden bizonnyal vezéregyénisége lesz a Szegednek, Nagy Ádám az OSC-ben teheti le a névjegyét, Szatmári Kristóf a Szolnokban bizonyíthatja, hogy nemcsak ígéret. Feltérképeztük a fiatal vízilabdázókat az OB I-es csapatokban.

Pusztai Viola Bármely sportágról van szó, mindig sarkalatos kérdés, mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik kiöregednek az utánpótláskorból vagy éppen az utolsó évüket töltik a juniorok között? Nos, ez vízilabdában kevésbé okoz problémát, hiszen nem ritka, hogy már a serdülők is szerepet kapnak az OB I-es csapatokban. Mi most annak jártunk utána, hogy a nyáron a junior- illetve az ifjúsági válogatottban számításba vett játékosok – a teljesség igénye nélkül – melyik első osztályú csapatban csillogtathatják meg tudásukat a kedden elrajtolt bajnokságban. Akik fiatal koruk ellenére vezéregyéniségek lehetnek
Manhercz Krisztián minden bizonnyal a Szeged vezéregyénisége lesz Forrás: waterpolo.hu
Manhercz Krisztián minden bizonnyal a Szeged vezéregyénisége lesz Forrás: waterpolo.hu
Nem kérdés, hogy a riói olimpiát is megjárt Manhercz Krisztián húzóembere lesz ebben az évadban is a Szegednek. A 19 éves pólós jól érzi magát a Tisza-partján, ahogy korábban elmondta, minden adott ahhoz, hogy egyre jobb játékossá váljon, ezért részéről nem is került szóba a váltás. Vogel Soma egyértelműen az egyik legnagyobb kapusígéret, a 19 éves játékosnak ez már a negyedik évada lesz az FTC OB I-es csapatában. Persze fokozatosan épült be az együttesbe, ám az elmúlt bajnokságban már huszonegy találkozóból tizennyolcon védte a kaput. Most is sok lehetőségre számíthat az alaposan megerősödött zöld-fehéreknél. A Nemzeti Sport előzetese szerint Burián Gergő lehet az év(ad) felfedezettje, ami könnyen elképzelhető, hiszen a szélső mindig is érettebb volt a koránál. Másrészt a Vasasban meg is kapja a lehetőséget arra, hogy bizonyítson.   Több tapasztalat, több feladat A Debrecen mindent megtett azért, hogy megtartsa a magyar vízilabdázás egyik legnagyobb ígéretét, Fekete Gergőt. A center még csak 13 éves volt, amikor bemutatkozott az OB I-ben. Azóta eltelt három év, s bár saját bevallása szerint is sokat kell még tanulnia, nem véletlen, hogy nevelőegyesülete hároméves szerződést kötött vele. A 16 éves pólós amellett, hogy remekül rázza le magáról középen a bekkeket, bárhonnan képes gólt lőni, s szereti is, ha több poszton számítanak rá. Nagy Ádám egy éve igazolt az OSC-hez. Amikor megkeresték, kicsit hezitált, hogy a fejlődése szempontjából mi lenne a jobb: az, ha az UVSE-ben alapemberként játszana, vagy ha az egyik legerősebb kerettel rendelkező együtteshez igazolna, amelynél valószínűleg még csak epizodistaként számítanak rá. Persze panaszra nem lehetett oka, hiszen 21 meccsből csak egyen nem ugorhatott a vízbe, az pedig a két korosztályos világversenyen is látszott, jó úton halad afelé, hogy a következő évek meghatározó játékosa legyen. Az új évadban még több szerep hárulhat rá az OSC-ben, amellyel – őt ismerve – élni fog. Új csapat, új kihívások
Szatmári Kristóf Szolnokon bizonyíthatja, nemcsak ígéret Forrás: waterpolo.hu
Szatmári Kristóf Szolnokon bizonyíthatja, nemcsak ígéret Forrás: waterpolo.hu
E sorok írója leginkább Szatmári Kristóf teljesítményét várja nagy érdeklődéssel a bajnokságban, hiszen a 19 éves vízilabdázó több lépcsőfokot átugorva igazolt az UVSE-től a bajnoki címvédő Szolnokhoz. Meglátjuk, valójában beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Ugyancsak az UVSE-t hagyta ott Vadovics Viktor a Miskolc kedvéért. A borsodi csapat remek választásnak tűnik, a 18 éves balkezes sok játéklehetőséget kaphat az OB I-ben, és akár húzóember is lehet. A miskolciak egyébként bíznak a fiatalok lendületében, hiszen a Szentestől érkeztek hozzájuk a Lukács testvérek is; Dorián az U19-es Európa-bajnokságon, Ábel az U18-as világbajnokságon szerepelt a nyáron. A saját utánpótlásukra építenek Egerben mindig is hangoztatták: a legfontosabb az, hogy a felnőttcsapatba minél több saját nevelésű játékost tudjanak beépíteni. Nos, ennek ékes példája Zalánki Gergő, aki egészen fiatalon megkapta a lehetőséget, illetve a bizalmat nevelőegyesületétől, a balkezes játékos pedig nem okozott csalódást. Huszonegy évesen részt vett élete első olimpiáján, s bár az őszi szezont már az OSC-ben kezdi meg, jó példaként szolgálhat azon fiataloknak, akik most kerültek fel valamelyik élvonalbeli csapathoz. Merthogy a kapus Csiszár Boldizsár, illetve Biros Barnabás és Szalai Gábor sem zöldfülű, korábban mindannyian feljátszottak az ifjúsági csapatból, s ezt most már profi szerződéssel a kezükben teszik.
A KSI ifjúsági világbajnoki bronzérmes különítménye Forrás: ksipolo.hu
A KSI ifjúsági világbajnoki bronzérmes különítménye Forrás: ksipolo.hu
A KSI SE az előző bajnokságban is az ifjúsági, illetve a serdülőjátékosaival vette fel a harcot a többi csapattal, és ez most sem változik. Az U18-as válogatott bő keretében szerepelt nyolc játékos közül hatan – Bányai Márk, Kardos Alexander, Kósa Balázs, Leposa Gábor, Teleki András és Zerinvári Lóránd – részesei voltak a bronzéremmel záruló tornának. Mindannyian úgy gondolták, hogy fejlődésüket az szolgálja, ha továbbra is központi sportiskolások maradnak. Ahogy már említettük, az UVSE-t Szatmári és Vadovics személyében két meghatározó játékos is elhagyta, de félteni azért nem kell a lilákat, hiszen akad még az utánpótlásukban néhány kincs. Ilyen többek között Baksa Benedek, aki 16 évesen már túl van az első U18-as világbajnokságán, az idősebbek közül pedig a bekk Sélley-Rauscher Domonkos továbbra is az újpestieket erősíti. Bíznak a fiatalokban A Miskolccal kapcsolatban azt már leírtuk, hogy az igazolásokat nézve bátran veti be a fiatalokat, és ugyanez igaz a Pécsre is. Az U19-es Európa-bajnokságot megjárt Csacsovszky Erik és a kapus Sólyomvári Márton is maradt a baranyai megyeszékhely csapatában, ahogy a bő keretben számításba vett Lajkó Márton is kitart nevelőegyesülete mellett. A Honvéd rutinos rókák – Kiss Gergely, Steinmetz Barnabás és Szivós Márton – mellett a fiatalokra is számít, többek között a saját nevelésű Korbán Richárdra, illetve az FTC-től érkező Irmes Pálra. A BVSC-ben ugyancsak bizonyíthatnak a „nagyok” között a „kicsik” is, így az U18-as vb-n szerepelt Sugár Péter. Az ifjúsági bajnoki ezüstérmes csapat húzóemberei közül azonban a kapus Várhegyi Dániel a Honvédban, Rábavölgyi Zsombor pedig a Tatabányában folytatja; utóbbi klub megtartotta a saját nevelésű Sebestyén Balázst. Ahogy Tatabányán, úgy Kaposváron és Szentesen is törekednek arra, hogy lehetőséget adjanak az OB I-ben a fiataloknak, így mindkét együttes keretében több ifjúsági és junior korú játékos szerepel. Alapvetően persze valamennyi csapatra igaz: fiatalokból nincsen hiány.