UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-09-29 10:53

Akadémista lett Kanadában

Budapesten született, de egyéves kora óta Kanadában élő, 16 éves Törzsök Hunor ebben a szezonban a Delta Academy U18-as csapatában játszik.

jegkorongblog.hu. Törzsök Hunor szülei Csíkszeredából költöztek Budapestre, a fiú ott született 2000-ben. Egyéves volt, amikor a család Kanadába költözött. Székely srácként Kanadában nyilván csakis a jégkorongot választhatta. Kilenc évesen kezdett hokizni, és apja visszaemlékezése szerint rögtön beleszeretett a sportágba. Tehetségesnek bizonyult, már a második évében a legmagasabb minőségű osztályban, AAA-ban játszott a Cloverdale Minor Hockeyban. A legjobb kanadai juniorliga, a CHL nyugati csoportjában, a WHL-ben azonban nem draftolták, ezért közösen úgy döntöttek, beíratják a Delta Hockey Academybe, ahol már korábban élénken érdeklődtek iránta. Ez a csapat a CSSHL-ben versenyez, ami nagyjából a sporttagozatos középiskolák ligájának felel meg. A Delta voltaképpen a WHL-es Vancouver Giants farmcsapata.

A 2015/16-os szezonban itt játszott az akkor még csak 15 éves csatár, jókora sikerrel, hiszen két hónap után a Vancouver Giants lefoglalta a játékjogát, egyszersmind meghívta az augusztusi rookie campre. Az első két próbajátékot követően szerződést ajánlottak neki, így a main campben is bent maradt a Giants keretében – a honlapon Glan Hanlon, a Giants GM-je méltatta és mutatta be a csapat új játékosát. A sportvezető korábban több NHL-csapatot és A csoportos válogatottat irányított. Erőteljes, keményen dolgozó csatárnak nevezte a lassan 190 centire növő magyar játékost.

Törzsök hat előszezonmeccsen kapott szerepet, a hazai szezonnyitón 1+1 pontot hozott. A WHL-évadban egyelőre egy meccsen lépett jégre, mert elkezdtek visszaszállingózni azok a játékosok, akik korábban hiányoztak a csapatból, mivel NHL-táborokban vettek részt. Az eldőlt, hogy a magyarul is jól beszélő Törzsök Hunor ez évben még a tartalékkeret tagja lesz – a 2000-sek közül idén csak nagyon kevesen kapnak állandó játéklehetőséget a WHL-ben –, és a Delta Academy U18-as csapatában játszik.