UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-09-30 12:02

Rekordot döntenek

Szombaton és vasárnap rendezik a vívó európai kadet-körverseny budapesti állomását a férfi és női tőrözők, valamint a férfi párbajtőrözők részvételével. Összesen 701 versenyző indul, ami rekordlétszám.

STJ Lényegében minden talpalatnyi helyre vívópást került a Gerevich-sportcsarnokban, de még a Bp. Honvéd vívótermében is lesznek mérkőzések, hogy időben lebonyolódhasson a vívó európai kadet-körverseny hétvégi, budapesti viadala. A magyarországi versenyre ugyanis 33 ország 701 vívója nevezett, ami – ahogyan azt Szetey Andrástól, a Magyar Vívó Szövetség kommunikációs igazgatójától, a verseny főbírójától megtudtuk – abszolút rekord. S azért „csak” ennyi fiatal gyűlik össze, mert fegyvernemenként 20 főben maximálták a nemzetenkénti indulók létszámát (ez alól kivétel a rendező ország). A sportág nagyhatalmai, így az Egyesült Államok, Oroszország vagy éppen Olaszország élnek is a lehetőséggel, és teljes csapatokkal érkeznek. Az eddigi csúcslétszám egyébként „mindössze” 595 fő volt.
Fotó: sportpress.hu
Fotó: sportpress.hu
A budapesti állomás a kezdetek óta, majd egy évtizede része az európai körversenynek. Idén a 2000. január 1-je után születettek indulhatnak. A sorozat szeptember 17-én a szerbiai Nagybecskereken rajtolt, ahol női párbajtőr egyéni és csapatversenyt rendeztek. A győzelmet az észt Karoline Loit, illetve Románia szerezte meg. Ezt követte az ankarai, majd a konini viadal, s most következik Budapest. Csak összehasonlításként: a török fővárosban, ahol két fegyvernem versengése zajlott, összesen 46 induló volt. Budapest után még 29 állomása lesz a körversenynek, benne október elején a kardozók gödöllői viadalával. S hogy mi a budapesti verseny elképesztő népszerűségének titka? Szetey András három okot említ: egyrészt a magyar főváros ideális földrajzi fekvését, másrészt a remek időpontot (a verseny három héttel későbbre került, s október elején már senki sem taktikázhat, ki kell terítenie a lapjait), harmadrészt pedig a profi rendezést. Pedig csöppet sincs könnyű dolga a szervezőknek, hiszen az európai szövetség – jogos – kérése az, hogy két nap alatt bonyolódjanak le a viadalok, mert így nem, vagy csak keveset kell hiányozniuk az iskolából a versenyzőknek. Érdekes átrendeződés, hogy amíg korábban a férfi párbajtőrözők mezőnye volt a legnépesebb, idén ebben a fegyvernemben lesznek a legkevesebben a pástokon. Persze ez a „legkevesebb” is 216 főt jelent.
Pöltz Anna már rutinos versenyző Fotó: mtk.hu
Pöltz Anna már rutinos versenyző Fotó: mtk.hu
A hatalmas mezőnynek köszönhetően a budapesti verseny kiemelt szorzószámú esemény. Ez vonatkozik az európai körversenyre, de érvényes a magyar válogatókra is. Ebben az évben itthon nyolc viadalon harcolhatják ki a kadet korosztály tagjai az Európa- és világbajnoki szereplés jogát; a hétvégi lesz a második pontgyűjtési alkalom. A magyar esélyekről Szetey András szerint azért nagyon nehéz beszélni, mert férfi tőrben és párbajtőrben teljes korosztályváltás történt. Párbajtőrben elképesztően erős az 1999-es évjárat, bizonyság erre a korosztályos csapat Európa-bajnoki cím, amelyet Andrásfi Tibor, Nagy Dávid, Koch Máté és Bende Bence harcolt ki. Ők azonban feljebb léptek, így megnyílt az út a 2000-ben születettek előtt. „Örülnénk, ha lenne magyar a nyolc között” – tette hozzá Szetey András. Hasonlóan kiszámíthatatlan a helyzet a férfi tőrben is. A lányoknál viszont Hajas Nóra és Pöltz Anna már letette a névjegyét az idei újvidéki Európa-bajnokságon, és rengeteg hasznos szakmai tapasztalatot gyűjtött a bourges-i vb-n is. Az európai kadet-körverseny budapesti versenyprogramja szombat reggel 8 órakor kezdődik.