UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-10-03 14:40

Világbajnokság a tajgán

A távolság és a költségek miatt magyar versenyzők nélkül rendezték meg a szibériai Hanti-Manszijszkban az U14-es, U16-os és U18-as sakkvilágbajnokságot, melyen a házigazda oroszok szerepeltek a legjobban: a lehetséges hat világbajnoki címből hármat otthon tartottak.

Lakner Gábor Az oroszországi Hanti-Manszijszkban rendezték meg az U14-es, U16-os és U18-as sakkvilágbajnokságot. Az előző évekkel ellentétben a FIDE idén kettéosztotta a korcsoportos világbajnokság mezőnyét, a három fiatalabb korosztály a grúziai Batumiban ül asztalhoz októberben.
ART_1164
ART_1164
Az idősebbek versenyén nem indult magyar sakkozó, ami a távolsággal és a horribilis utazás költségekkel magyarázható. Tény, rendeztek már könnyebben megközelíthető helyszínen is világbajnokságot, mint a szibériai település, ahová csak a repülőjegy többszázezer forintba került volna – fejenként. A három korosztály hazai képviselőinek így a prágai Európa-bajnokság volt az év főversenye, ahogyan azt korábbi tudósításunkban előre jeleztük. Az U18-as fiúk küzdelmében nem történt meglepetés, az orosz Makszim Vavulin első kiemeltként győzött. Az U16-os fiúk között a harmadikként rangsorolt örmény Haik Martiroszjan diadalmaskodott, a legnagyobb meglepetést a mindösszesen az ötvenhatodik kiemelt vietnámi Tran Minh Thang bronzérme jelentette. Az U14-es fiúk mezőnyében orosz háziversenyt láthattunk, melyben az ötödik kiemelt Szemjon Lomaszov megelőzte az első kiemelt Andrej Jeszipenkót. Az U18-as lányok versengését a Buchholz-számítás döntötte el az orosz Alekszandra Obolenceva javára a görög Sztavrula Colakiduval szemben. Az U16-os lányok küzdelmében némi meglepetésre a tizenkettedik helyre rangsorolt indiai Aakanksa Hagavene bizonyult a legjobbnak. Az U14-es lányok között borult leginkább a papírforma, hiszen egyik dobogós sem szerepelt az első tízben a verseny előtt. A Buchholz-számítással a 14. helyre rangsorolt amerikai Annie Wang győzött a 15. kiemelt indiai Vantika Agraval előtt. A hat lehetséges világbajnoki címből hármat tehát a házigazda oroszok gyűjtöttek be, nekik mindenképpen megérte a szibériai rendezés. Egy-egy arany jutott az örményeknek, az indiaiaknak és az amerikaiaknak. Az éremtáblázatot is az oroszok nyerték – a három arany mellett két ezüstöt mutattak fel – az egy-egy arannyal és ezüsttel büszkélkedő indiaiak és örmények előtt. Összesen tizenkét ország szerzett érmet, köztük Madagaszkár, amely Rakotomaharo Fy Antenaina révén nyert bronzot az U18-as fiúk között.