UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-10-04 18:55

Már a vb-re tesztelnek

Remek játékkal és kiütéses győzelemmel kezdte a leány U18-as Négy Nemzet Tornáját a káposztásmegyeri Jégpalotában a magyar válogatott. A csapat teljesítménye még Buzás Norbert szövetségi edzőnek is kellemes meglepetést szerzett.

STJ A házigazda Magyarország mellett Nagy-Britannia, Spanyolország és Lengyelország vesz részt a Budapesten zajló jégkorong leány U18-as Négy Nemzet Tornáján. A nyitónapon Buzás Norbert együttese a britekkel mérkőzött meg a Jégpalotában, és kiütéses, 10-0-s győzelmet aratott. Az első játékrészben valósággal szárnyalt a csapat, és öt gólt szerzett. Sorrendben Sándor-Székely Katinka, Horváth Dominika, Kreisz Emma, majd kétszer Váradi Orsolya talált be Kirsten Roen kapujába. „Én magam sem számítottam ilyen látványos, szellemes hokira – mondta a találkozót követően Buzás Norbert szövetségi edző. – Ebben a korosztályban évről évre megújulnak az együttesek, és már egy-két tehetség színre lépése is alapvetően befolyásolhatja az erőviszonyokat. Mi most az építkezés szakaszában vagyunk, egy új válogatott kialakításán dolgozunk. Korábban előfordult, hogy egyetlen évfolyamból tucatnyi játékos egyszerre került be a válogatottba, s melléjük kellett a hiányposztokra a megfelelő hokisokat megtalálni. Most nem vagyunk ilyen kellemes helyzetben, egy-egy évjáratot csak négy-öt lány képviseli. Így aztán az U18-as együttes is négy különböző évfolyamból áll össze. A legidősebbek 1999-es, a legfiatalabbak 2002-es születésűek. Pontosabban a Négy Nemzet Tornára meghívtunk három lányt az U15-ösök közül is, hadd szokják a légkört.” A jövő januári U18-as világbajnokságon a 15 évesek még nem szerepelhetnek, a Jégpalotában azonban letették a névjegyüket. Strobl Lara két gólt és két gólpasszt jegyzett, és Kreisz Emma is betalált a britek kapujába. Buzás Norbert hat hátvédet és 18 csatárt szerepeltetett, azaz négy sorral játszott végig, míg a kaput ez alkalommal Horváth Vanessa védte.
Fotó: jegkorongszovetseg.hu
Fotó: jegkorongszovetseg.hu
„A második harmadtól a britek összekapták magukat, de így is megdupláztuk a találataink számát, és végül 10-0-ra nyertünk, s Váradi Orsolya triplázott – tette hozzá a szövetségi edző. – A második meccsünket azokkal a spanyolokkal vívjuk, akik 5-0-ra kikaptak a lengyelektől. Szerdán azok jutnak szóhoz, akik a nyitányon nem szerepeltek, s bár a lányokra különösen érvényes az a megállapítás, hogy minden meccs más, azért reményeim szerint sikerül újra győznünk. Ha így lesz, csütörtökön a magyar–lengyelen dőlhet el a tornagyőzelem. Persze, ez csak a felkészülés első állomása, a folytatásban a ranglistán előkelőbb helyen jegyzett ellenfelekkel is megmérkőzünk majd.”
Buzas Norbert sem számított ilyen ötletes játékra Fotó: minap.hu
Buzas Norbert sem számított ilyen ötletes játékra Fotó: minap.hu
A női divízió I/A csoportos vb-t az előző szezonban is Magyarország rendezte, nevezetesen Miskolc. A hazai csapatnak a japánok, a németek, a szlovákok és a norvégok túlságosan erős ellenfélnek bizonyultak, Dániát ellenben sikerült 3-0-ra legyűrni, s ez a három pont a bennmaradást jelentette. Buzás Norbert szerint a cél jövő januárban sem lehet más, kérdés azonban, hogy az osztrák, francia, német, norvég, szlovák ötösből kit lehet megelőzni. Erőfelmérőnek mindenesetre tökéletes lehet a Négy Nemzet Torna, amelynek szerdai játéknapján a magyar–spanyol találkozó 12 óra 40-kor kezdődik a Jégpalotában.