UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-10-05 09:14

Irány a felnőtt Világ Kupa

Belealudt a bakui Európa Játékokon szerzett ezüstjébe, így elspórolta a munkát a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokság előtt a kiskunhalasi úszó, Juhász Janka. A pofon szükségesen és időben érkezett, mert a nyílt vízen aztán korosztályos kontinensviadalt nyert, most pedig első felnőtt Világ Kupa-viadalára készül a „terepen”.

reb Hullámhegy, hullámvölgy – akadt mindkettőből, nem is egy a 16 éves Juhász Janka elmúlt hónapjaiban. A Kiskunhalasi Úszó és Gyógyúszó Egyesület színeiben szereplő versenyző mélypontjának is nevezhetjük a júliusban rendezett hódmezővásárhelyi ifjúsági Eb-t, amelyen nem sikerült jól szerepelnie a neki kedves hosszú gyorsúszószámokban. „Megmondom, mert ez az igazság, nem készültem fel tisztességesen, csak a verseny előtt két héttel kapcsoltam, hogy bele kellene húzni – mondja ki Janka, őszintén. – Kívülről úgy tűnhetett, hogy a nyolcszáz gyorsot például feladtam, pedig nem: annyi volt bennem akkor. Belealudtam a tavalyi, Európa Játékokon szerzett ezüstérmembe, azt hittem, az idén is megy minden. Kellett a pofon.”
juhasz_janka_digisport
juhasz_janka_digisport
A képet azért árnyalja, hogy aranyérmet szerzett a 4x200 m-es váltóval. „A döntő előtt ki akartak tenni a négyesből, ami teljesen jogos, mert nem ment jól. Az edzőm, Novotny Attila viszont tudta, hogy feltüzel, ha a csapatért úszhatok, így elérte, hogy a váltóban maradhassak, s valóban, bele is haltam szinte abba az úszásba.” Kellett egy nap, míg elhitte, hogy hazai közönség előtt győzött, azt viszont még mindig nem fogta fel, hogy a szeptemberben az olaszországi Piombinóban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon megnyerte a 7,5 km-es távot. A felkészülés ráadásul nem feltétlenül ígérte a sikert. A hódmezővásárhelyi viadalból tanulva Janka ugyan gőzerővel edzett, ám talán a túlzott akarás miatt is kezdett fájni a válla, így nem is tudott teljes értékű edzésmunkát végezni. Mindez azonban nem akadályozta, hogy lenyomja a mezőnyt Olaszországban. „Sokan mondják, hogy nekem találták ki a nyílt vizet, de bennem örök a kérdés: valóban az, vagy a medence? Attila a bizonytalansága és a kiszámíthatatlansága miatt nem helyezi előtérbe a terepet, én pedig haladok a sodrással, mert egyszerre soha nem megy jól a kettő, mindig a másik működik. A piombinói aranyérmet viszont még mindig nem hiszen el, hogy én nyertem; tényleg?” A hitetlenkedés folytatódott, hiszen két héttel ezelőtt váratlanul jó hírt kapott: indulhat a kínai vagy a hongkongi felnőtt Világ Kupa-viadalon. Akárcsak Rasovszky Kristóf, ő is Kínában áll rajthoz, ahová már el is utazott (a kísérő Rasovszky edzője, Szokolai László lett). „Kicsit biztosan ijesztő lesz, hiszen nem tudom, hogyan viselkednek a felnőttek, milyen lesz ellenük úszni.” Tegyük hozzá, Juhász Janka nem az a típus, akit félteni kel. Az mindenesetre biztos, hogy tanult a nyárból. Minden edzést úgy végez el, hogy amikor kijön a medencéből, ne érezhesse azt: lehetett volna jobban csinálni. A másik tanulság pedig: élni kell a lehetőségekkel. Kínában is.