UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-10-06 13:34

Megmutathatja magát

Pénteken kezdődik Szombathelyen a Challenge Világ Kupa felnőttverseny, amelyen a magyar válogatott tagjaként elindul Boncsér Krisztián (18) is.

STJ Tizenkét tagú magyar válogatott vesz részt a hétvégi Challenge Világ Kupán Szombathelyen. A nők mezőnyében Böczögő Dorina, Dévai Boglárka, Kovács Zsófia és Divéky Luca, a férfiaknál Berki Krisztián, Babos Ádám, Boncsér Krisztián, Kállai Zoltán, Vágner Levente, Fehér Márk, Schweigert Dávid és Vecsernyés Dávid indul. A csapatból Boncsér Krisztián december 31-ig még az ifiválogatottnak is kerettagja, de már egyre inkább a felnőtt éveire igyekszik ráhangolódni.
Fotó: mob.hu
Fotó: mob.hu
A Ferencváros tornásza korosztályában már számtalanszor letette a névjegyét. Elég csak a tavalyi, Tbilisziben lebonyolított Nyári Európai Ifjúsági Fesztivált említeni, ahol talajon harmadik lett, és ezzel a magyar fiúk közül elsőként szerzett EYOF-érmet. De remekelt a májusi junior Európa-bajnokságon is, Bernben talajon bronzérmet nyert, ugrásban a negyedik, nyújtón a hatodik helyet szerezte meg, az egyéni összetettben pedig a tizenegyedik helyen zárt. (A viadal elnevezése némiképp különbözik itthon és külföldön: a nemzetközi szövetség a juniorok versenyeként tartja számon a 14-18 évesek viadalát, itthon azonban junior korosztályos besorolás nincs, tehát marad az ifjúsági jelző, de ettől még ugyanarról a generációról van szó.) Boncsér Krisztián az ifjúsági csapatbajnoksággal hangolt a szombathelyi Világ Kupára. Puskás Jenő utánpótlás-kapitány szerint a pénteken rajtoló, nettó 25 ezer euró összdíjazású verseny kapcsán nem elsősorban helyezésben gondolkodik Kerekes Zsombor tanítványa, hanem abban, hogy minél jobban sikerüljenek az új gyakorlatai. A felnőttekre ugyanis eltérő szabályok vonatkoznak, nekik hosszabb időtartamú, nyolc helyett tíz elemet tartalmazó gyakorlattal kell kirukkolniuk, ami jóval komolyabb állóképességet igényel. Boncsér a felnőttek között is a magyar tornasport egyik erőssége lehet, de ennek persze az is feltétele, hogy megismertesse önmagát és a gyakorlatait a pontozókkal. Erre príma alkalmat kínál az igen rangos és a versenyzők körében fölöttébb népszerű szombathelyi Világ Kupa-viadal, amelyen az előzetes nevezések alapján nyolcvan ország százharminc tornásza lép a szerekhez.
Fotó: mob.hu
Fotó: mob.hu
A Fradi sportolója három szeren bizonyíthat: talajon, ugrásban és nyújtón. Bár egyre több a szerspecialista a sportágban, Puskás Jenő szerint itthon és ifi- és a felnőttválogatottságnál is alapkövetelmény, hogy a versenyző mind a hat szeren minőségi gyakorlattal rendelkezzen. „Szerspecialistákból nem is lehetne válogatottat építeni” – jegyezte meg az utánpótlás-kapitány. Ami Boncsért illeti, talajon és nyújtón a legjobb, de Puskás Jenő szerint ugrásban is sokra viheti, ehhez azonban az igen erős első gyakorlata mellé – az edzéseken már a triplacsavart is gyakorolja – a második ugrásán még javítania kell. A Challenge Világ Kupa selejtezőit pénteken 15 órától rendezik meg, és szombaton 15 órától bonyolítják le a döntők első felét (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű; nők: ugrás, korlát).Vasárnap szintén 15 órakor kezdődnek a finálék, a férfiaknál ugrásban, korláton és nyújtón hirdetnek eredményt, míg a nőknél gerenda és talaj döntőt láthatnak az érdeklődők az Arena Savariában. Kaszala Claudia, a magyar szövetség sajtófőnöke az utanpotlassport.hu-nak elmondta: mindhárom napon több kamerás, élő közvetítést láthatnak a versenyről a tornasport szerelmesei a MATSZ honlapján.