UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-10-08 20:33

Világfesztivál

Az izraeli Boris Gelfand nyerte a 2. Highlander Kupa nemzetközi profisakkversenyt, amelyet a tizedik alkalommal megtartott Világsakkfesztivál keretében rendeztek meg. A győztes, saját bevallása szerint, a 17 éves Gledura Benjámin ellen szenvedett meg leginkább.

MTI Az izraeli Boris Gelfand nyerte a 2. Highlander Kupa profi nemzetközi sakkversenyt, amelyet szombaton a budapesti Várkert Bazárban, a tizedik alkalommal megtartott Világsakkfesztivál keretében rendeztek meg. A nyolc nemzetközi nagymester részvételével lebonyolított, kieséses rapidsakktorna döntőjében a 48 esztendős, 2012-ben világbajnoki döntős Gelfand (20. a FIDE világranglistáján) Almási Zoltánt (40.) győzte le 1,5-0,5-re, ezzel a fehérorosz születésű versenyző vihette haza az első helyezettnek járó 15 ezer dollárt és a külön erre az alkalomra készített herendi porcelánt. A finálé első partiját sötéttel nyerte Gelfand, a visszavágó pedig remivel zárult.
266-chess-festival-kick-off
266-chess-festival-kick-off
Boris Gelfand az eredményhirdetés után elmondta: a legnehezebb párharcát a negyeddöntőben, a 17 éves Gledura Benjámin ellen vívta, aki ellen az első partiját elveszítette, majd kétszeri pontegyenlőség után csak a harmadik felvonásban, az úgynevezett armageddon-játékban tudott legyőzni. A díjat Polgár Judit, a Világsakkfesztivál megálmodója és főszervezője adta át. Minden idők legjobb magyar női sakkozója elmondta: nemcsak azért vált világméretűvé a 2007-ben még Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál indult rendezvény, mert külföldről is érkeztek vendégek a Várkert Bazárba, hanem azért is, mert ezen a napon a világ több mint nyolcvan országában, közel száz rendezvénnyel csatlakoztak az eseményhez, amelynek a jelmondata: „A sakk összeköt minket”. Hozzátette: több ezren látogattak a Várkert Bazárba, és úgy érzi, a színes programok – szimultán, generációk csatája, Sakkpalota Kupa, tehetségfelmérők és koncertek – közepette a gyerekek el tudtak tölteni egy-két órát úgy, hogy arra sokáig emlékezni fognak, és talán megszeretik a sakkot. Polgár Judit az MTI-nek kifejtette: számos külföldi országból nagy érdeklődés nyilvánult meg az esemény iránt, amelyet ezentúl minden év október második szombatján rendeznek, a távlati cél pedig az, hogy tíz év múlva már ötmillióan csatlakozzanak a programhoz.