UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-10-11 08:59

El kell jutni a vb-re!

Ausztria, Csehország és Montenegró lesz az U21-es férfikézilabda-válogatott ellenfele a januári U21-es világbajnoki selejtezőn. Gyurka János szövetségi edző szerint igyekeznek még videófelvételeket szerezni a riválisokról, de az már most kijelenthető: „nem szabad megcsúszni”, azaz ki kell vívni a részvételt.

reb Bécsben elkészítették a jövő július 17-30-án, Algériában rendezendő férfi U21-es kézilabda-világbajnokság európai selejtezőinek csoportbeosztását. A nyári, U20-as kontinensviadalon tizedik magyar együttes Csehországot, Montenegrót, továbbá a selejtezőtorna helyszínének otthont adó Ausztriát kapta ellenfélül a hetedik kvartettbe. Csupán a csoportgyőztes szerez indulási jogot.
gyurka_janos_csehp01
gyurka_janos_csehp01
„Ausztriával már játszottunk, biztosan nem lesz könnyű ellene úgy, hogy hazai pályán szerepelhet, ez mindenképpen nagy előny – kezdte az esélylatolgatást Gyurka János, a válogatott szövetségi edzője. – Montenegróról és Csehországról videófelvételeket kell beszerezni, mert őket nem ismerjük, látatlanban pedig nehéz megmondani, mire lehetnek képesek.” Mint ismert, két évvel ezelőtt, az akkor Csoknyai István vezette U21-es együttes nem tudta kivívni a vb-részvételt: bár Izraelt és Nagy-Britanniát legyőzték a magyarok, a Hollandia ellen elveszített első találkozó a brazíliai vb-indulásba került. „Ha azt nézem, hogy a dánok, svédek és románok azonos csoportba kerültek, mondhatom, kaphattunk volna rosszabb sorsolást is. Az biztos, meg kell oldanunk a feladatot, meg kell nyernünk a tornát, nem szabad megcsúsznunk.” A tréner szerint fontos, hogy megfelelő hőfokú felkészülési mérkőzéseket játsszanak a januári selejtezőig. Erre van esély, hiszen a juniorválogatott minden élvonalbeli klubbal összecsap egyszer Balatonbogláron, igaz, a szeptember 13-i rajtot követően november másodikán lép újra pályára (s hat nap alatt gyors egymásutánban lejátszik három meccset). „Csak akkor van valódi értelme az NB I-es meccseknek, ha minden olyan játékosra számíthatok, akire a világversenyen is szükség lesz.” A juniorok decemberben egyébként idehaza mérkőznek meg felkészülési tornán Hollandiával, Oroszországgal és Horvátországgal.

Férfi U21-es világbajnoki selejtező, január 6-8. Csoportbeosztás: 1. csoport: Hollandia, Oroszország, Olaszország (rendező), Lettország 2. csoport: Dánia, Svédország, Románia (rendező), Bulgária 3. csoport: Lengyelország, Portugália, Macedónia (rendező), Törökország 4. csoport: Szlovénia, Szlovákia, Ukrajna (rendező), Koszovó 5. csoport: Izland, Szerbia, Litvánia (rendező), Görögország 6. csoport: Magyarország, Csehország, Ausztria (rendező), Montenegró 7. csoport: Svájc, Izrael, Feröer (rendező), Finnország A torna automatikus résztvevői: Algéria (rendező), Franciaország (U19-es világbajnok), Spanyolország, Németország, Horvátország, Norvégia (U20-as Európa-bajnokság 1-5. helyezettjei, kivéve Franciaországot)