UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-10-12 08:29

Elődök és utódok

A korosztályos kosárlabda-válogatottak játékosai három hét múlva találkoznak először az új évadban. Ennek apropóján szemügyre vesszük, kik öregedtek ki az egyes csapatokból, és kik folytathatják ugyanabban az utánpótlás-válogatottban.

Lakner Gábor November első hetében, az őszi szünet alatti Héraklész-héten találkoznak az évadban először a korosztályos kosárlabda-válogatottak játékosai. Kétrészes cikkünkben szemügyre vesszük, kik azok a játékosok, akik kiöregedtek az egyes csapatokból, és kik azok, akikre még a jövő nyári Európa-bajnokságon is számíthat a szövetségi edző. Elsőként a fiúválogatottak következnek, az idei Eb-kereteket alapul véve. Az A divíziós Európa-bajnokság légkörébe belekóstoló, de az elittől el is búcsúzó U20-as válogatottban mindössze négy 1997-es születésű játékos szerepelt, így nyolcan végleg elbúcsúztak a korosztályos csapattól. Szabó Domokos, Vágvölgyi Ákos, Andrássy Géza, Peringer Balázs, Krivacsevics Márkó, Kis Raul, Antóni Csanád és Olasz Ádám jövő nyáron már nem lehet utánpótlás-válogatott. Két légiós, az Ulmban játszó Pongó Marcell és a tengerentúlra igazoló Mócsán Bálint, valamint Demeter Attila és Horváth Kristóf maradhat Pór Péter együttesében.
U16-os fiú kosárlabda-válogatott
U16-os fiú kosárlabda-válogatott
Az U18-as válogatott gyakorlatilag egy az egyben pótolhatja a kiöregedő játékosokat, hiszen ott egy kivétellel mindenki 1998-as születésű. Valamennyien azonban nem lépnek eggyel feljebb; honlapunknak az Eb-n súlyos térdsérülést szenvedő, s emiatt az amerikai (gimnáziumi) tanulás lehetőségétől eleső Lewis Chester elmondta, egészségének megóvása érdekében a következő nyáron biztosan nem vállalja a szereplést a válogatottban. Fazekas Csaba az egyedüli 1999-es születésű játékos, a center maradhat hírmondónak Ferenczi Tamás gárdájában. Az U16-os válogatottból nemes egyszerűséggel mindenki feljebb léphet a kiöregedő U18-asok helyére, hiszen Váradi Attila együttesét idén csupa 2000-es születésű kosaras alkotta. A szakembernek idén teljesen új csapatot kell építenie, s e cél megvalósítása érdekében, az elmúlt évekhez hasonlóan, több felkészülési tornán indul a válogatott, így például a decemberi Olimpiai Reménységek Versenyén is. Persze, hogy az életkora alapján ki léphet eggyel feljebb, csupán lehetőség, hiszen az idei Eb-szereplés nem jelent garantált helyet a jövő évi csapatban. Ahhoz mindenkinek meg kell győznie a szövetségi edzőket arról, hogy érdemes vele számolni.