UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2016-10-14 12:09

Irány a kétszáz!

Jól sikerült az átmenet a juniorból a felnőtt korosztályba, s érzi, helye van a profik között – vallja a 18 éves Gálfi Dalma, aki a múlt héten egyesben és párosban egyaránt megnyerte az ausztráliai Toowoombában rendezett 25 ezer dolláros felnőttversenyt.

reb Bő egy éve sosem látott érdeklődésnek örvendett az akkor 17 éves Gálfi Dalma, aki megnyerte a juniorok között a US Opent. Noha a kora alapján az idén még indulhatott volna a korosztályos versenyeken, a New York-i volt pályafutása utolsó junior Grand Slam-versenye, mert az év végével elköszönt az utánpótlástól, s a profi karrierre koncentrált.
galfi_dalma_toowoomba
galfi_dalma_toowoomba
De még be sem fejeződött 2015, már a „nagyok” között lépett pályára: bevallottan pontgyűjtő tornára utazott Ausztráliába, s a céloknak megfelelően egy-egy 15 és 25 ezer dollár összdíjazású torna megnyerésével bekerült a legjobb háromszázba a felnőtt-világranglistán. Az elmúlt hetekben Gálfi visszatért sikerei helyszínére, hiszen édesapja, Gálfi Tamás kíséretében ismét a kenguruk földjére utazott. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy nem a junior-sikertől feldobva kellett pontokat szereznie, hanem egy csendesebb idény után a megszerzett ranglistapontjait igyekezett megvédeni. „Nyilván volt rajtam nyomás emiatt, de az évnek megint abban a szakaszában vagyunk, amikor általában jó formában teniszezem, s most is ebben bíztam” – mondta Gálfi. Bár a 25 ezres brisbane-i viadalon a 16 között búcsúzott, a következő állomáson, Toowoombában sem egyesben, sem párosban nem talált legyőzőre. Hetedik kiemeltként csupán az elődöntőben kényszerült három játszmás csatára, a fináléban pedig csupán egy óra kellett a brit Katy Dunne (6:2, 6:4) legyőzéséhez. Párosban a szlovák Viktoria Kuzmovával értek révbe. „Brisbane-ben is éreztem, hogy jól megy a játék, de ott remek formában lévő ausztrál lányt fogtam ki, aki aztán meg is nyerte a versenyt. Nem keseredtem el, abszolút pozitív hangulatban vágtam neki a következő tornának, és meg is lett az eredménye. A felnőttek között még sosem nyertem ugyanott egyesben és párosban is, feldobott a dupla siker.” A pontokat viszont nem sikerült maradéktalanul megvédenie, hiszen az utolsó, cairnsi állomáson az első fordulóban búcsúzott. Az ütemterv szerint tíz napot itthon tölt, edz és vizsgázik az iskolában, majd ázsiai útra indul, ahol szeretne úgy szerepelni, hogy az év végén a legjobb kétszáz környékén jegyezzék. A valaha volt legjobb helyezését szeptemberben érte el a 250. pozícióval, jelenleg a 274. „Egész jól sikerült az átmenet a juniorkorosztályból a felnőttbe, még ha az eleje kicsit nehézkes is volt. Mostanra érzem végre úgy, hogy nagyjából túl vagyok az átálláson, és tudom, itt a helyem. Az elmúlt egy évben mentálisan és fizikálisan is sokat fejlődtem, bízom abban, hogy ez meg is hozza az eredményét.”